ustmark 發表於 2013-12-12 09:50:45

搭飛機耳痛

請問博士, 飛機下落時, 耳仔往往劇痛, 好似失聰一樣, 要兩至三日才復原, 飲水, 嚼香口膠等方法都試過了仍然沒用, 該怎麼做呢? 謝謝

stevie 發表於 2013-12-12 15:53:50

you can try this: 夾緊你的鼻子, "焗" 氣進入耳咽管. it works for me. :)

ustmark 發表於 2013-12-12 16:37:26

stevie 發表於 2013-12-12 15:53 static/image/common/back.gif
you can try this: 夾緊你的鼻子, "焗" 氣進入耳咽管. it works for me.

都試過了...衰多二錢重...

artai 發表於 2013-12-14 20:57:35

主要係飛機個倉唔夠好... 搭大機會好D
我試過搭平價機出TRIP, 成程個耳仔都痛到九彩...., 以後我都唔敢搭果個AIRLINE...
但夾鼻焗氣, 係有用喎... 或者你試吓飲吓水, 都會好D...

ustmark 發表於 2013-12-16 00:20:20

artai 發表於 2013-12-14 20:57 static/image/common/back.gif
主要係飛機個倉唔夠好... 搭大機會好D
我試過搭平價機出TRIP, 成程個耳仔都痛到九彩...., 以後我都唔敢搭果 ...

去日本, 馬拉, 泰國都有相同經歷, 我都有試過焗氣, 仲大鑊, 番到香港去醫院先知耳內出血...

陳柱民 發表於 2013-12-16 00:31:08

我仲大鑊,搭飛機時心絞痛!

artai 發表於 2013-12-21 23:28:05

ustmark 發表於 2013-12-16 00:20 static/image/common/back.gif
去日本, 馬拉, 泰國都有相同經歷, 我都有試過焗氣, 仲大鑊, 番到香港去醫院先知耳內出血...
...

C兄, 耳仔出血會唔會影響日後聽力架?
下次咪搭平價機, 如果冇辦法, 唔好夾更谷住度氣,食香口膠, 食吓食吓會通返...

yymeme345 發表於 2022-10-4 16:37:01

感謝分享

維修快擁有一系列的專業售後服務,為顧客免去後手提 電腦 維修顧之憂。

1.提供基本保養期或額外付費延長保養期

2.提供協助舊機安置處理問題(需提早知會)

頁: [1]
查看完整版本: 搭飛機耳痛