文殊之俊 發表於 2018-2-25 22:02:12

電影分享<<莫莉遊戲>>

順流並非順勢
唯見順勢者卻可以適應萬種勢流
地下賭后真實故事
何必陌生、曲折就在眼前
大莊倒是未許成家
係因利而成就的暴富偶然?
還是係針線角色的掩目擔當?
金錢世道現實
已在劇情剔心透骨
時局有時勢有位置的兼存
末法時代一樣有法常住
亂勢更應有立身方向
觀察係步伐的先行履影
思慮係行處的藏機
於物於我、於世間一切萬象
皆是所欲所求見
心識便着相於此
人生位置追求的搏弈資格
你夠膽將自己成為對手?

<莫莉遊戲>電影預告
https://m.youtube.com/watch?v=eZMNDmkOTIo

<莫莉遊戲>全劇電影連結
http://www.0123mov.com/vod/14/7530play.html?7530-0-1

容燥兒 發表於 2018-2-25 22:09:41

感謝分享,

今星期先睇咗首映,香港正式上映係3月8日.

容燥兒 發表於 2018-2-26 13:58:22

槍狂帝國 Miss Sloane《槍狂帝國》(英語:Miss Sloane)是一部2016年美國及法國合拍的政治驚悚片
故事敘述伊莉莎伯·絲蘿(謝茜嘉·謝西婷 飾演)是一名美國國會中具有權威且堅持主見的遊說客,她具有高明的交涉手腕,賄賂、恐嚇、敲詐、竊聽、製造新聞,樣樣精通。由於美國槍械暴力問題嚴重,絲蘿這次的任務是督促立法,增加槍枝管制,她為了揭發內幕,不惜在參議院聽証會上賭上自己的生涯,但她是否能突破重重難關呢?
https://www.youtube.com/watch?v=Iq2-kr15d8s

容燥兒 發表於 2018-2-27 00:18:42

因為兩套都係同一個女主角做,所以先一篇一篇寫。

故事雖然講槍,其實係一場無煙戰爭。
係一場棋藝搏弈。

主角斯隆小姐係個搏到盡嘅人,但究竟佢係搏到盡,定心思細密,我都睇唔穿。似乎係屬於痴線果種人。

故事,揭露好多黑暗面,爾虞我詐的場面。
人身攻擊,身世當人情牌用等等。

戲中講咗個故仔,就係神父想咸濕修女,但修女次次叫神父睇馬太褔音某一節。說明了,政治場上,
不能斷估無痛苦。

最後斯隆小姐講咗一句金句,
我犧牲事業,好過事業犧牲我。
睇到整個過程,大公司內都係唔會同你講人情味。只有分有價值同無價值。

雖然在我立場,有隻棋唔應該用,但感覺到徹徹底底運用到棋術到咁,真係要膽色同承受壓力的心理質素要好好先得。

容燥兒 發表於 2018-2-27 13:13:39

到莫利遊戲.

今早同一個個從事與賭場相關行業的同學傾過,
戲中女主角的故事,有幾點令到我們值得懷疑.

1.就係女主角能夠單人匹馬,去開設牌局的管理人.而無人搞佢,呢點有啲匪夷所思.
聽過那些年,想無事搞呢啲檔口,就算光明下合法,黑暗中都會有人嚟敲敲你門.

2.在最後女主角可以輕判,唔使入獄,呢度有幾個大分歧,向呢個位置上,覺得到底,係咪真係佢上庭pg咗,個官好人,
定係幕後有人使橫手,等佢唔使爆到人名出嚟.睇到呢度都幾具爭議.

邊睇呢套戲,都會幾驚心動魄,係覺得呢檔生意,隨時爆煲,好明顯事實又如是.
但同時又好難抽身唔做.
睇的時候,人客可以係咁欠款無錢找數,令到女主角到最後惹上無牌賭場罪名,又要被巨額稅款.
經營多年的賭場生意.身體上的機能,又要不斷靠食毒品及藥物維持.

心理上又好難平衡到,就因為要贏的心態,就推自己去咗一個險地,
似乎唔值得.

戲內揭示了荷里活及洋基隊一眾人士,都係有班好賭之人.
而且黑幫又好鐘意賭,但常然道,莊家通殺,但睇落要睇下你自己本身個莊夠唔夠力照得住.
唔係其實你本身都唔係莊,皇權先係最大個莊.

vyychan 發表於 2018-2-28 12:00:43

感謝分享!! faster than the movie theatre!! thanks!!
頁: [1]
查看完整版本: 電影分享<<莫莉遊戲>>