文殊之俊 發表於 2018-4-26 13:16:22

電影分享<<復仇者聯盟3 無限之戰>>

任何infinity之奧意
無限者
係相對的究竟
還是係無非的無得究竟
暫時唯有相對學說
可淺薄地解步庭禮門檻
這就是目前科學之止
不求分別、不必有分別

今次電影擺佈了捨離同斷的藏機
不需要執著是否續集鋪排
投入戲軌、便見當下

最是欣賞奇異博士每幕對白
也是戲中每次緊張待結的轉捩點睛
六大能量石的宇宙示相
五蘊時空識的寄寓梵我關係
都是郭博士曾經的開示
好電影暫未有相關連結
好電影又何妨到戲院消費一會震撼
謹記留心奇異博士的對白啊
結局並非結局
停着、才是一切的開始

所得到的已非所想
所想到的亦無所得到
一切有為法、便作如是觀
MARVEL系列入禪之味
佛學本在生活
生活、因緣共參

電影連結https://www.baymaxvod.com/video/78405/index.

容燥兒 發表於 2018-4-26 14:31:41

昨天已睇,感謝意見分享。

原來自己忽略了戲中帶出的重要義意。

文殊之俊 發表於 2018-4-29 13:24:24

不解難解正解當下
聽鈴看鈴繫鈴有人

豈獨科幻
一切所想總有智慧哲學
若有曾經的戲碼經驗
對於文章內的時、空、識一見
總有推敲得着
先收拾主觀批判
謙卑地一讀其中

<復仇者聯盟3>解讀
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1873820576001405&id=972393926144079&ref=bookmarks

容燥兒 發表於 2018-4-29 17:15:52

會睇第二次,等緊第二次入場的緣份。

睇到伏線的鋪排,在youtubter一眾讚好,卻忽略此文中所講的。

奇異博士的對白的與行為的出入,是值得留意。
承認是從商業角度娛樂片心態去睇。
再入場時會認真對待。

文殊之俊 發表於 2018-4-30 04:39:01

電影連結
https://www.baymaxvod.com/video/78405/index.html

WilliamChan 發表於 2018-4-30 13:23:41

入戲院睇啦:L:L:L

文殊之俊 發表於 2018-4-30 13:58:49

WilliamChan 發表於 2018-4-30 13:23 static/image/common/back.gif
入戲院睇啦

營役身
誰想生活羈累繁瑣我
際會時
各有因緣隨步方便門

容燥兒 發表於 2018-5-2 00:02:26

感謝文殊網友分享,今日五一機緣巧合,又要入場睇多次,重要無得揀下睇3d.3d畫面差到不得了。令我專心去留意對白同劇情。

有個位,臨完場突然有感覺,既然死一半人,驚奇隊長,係邊一半人。真係邊個咁包?

講返奇異博士窺探一百萬個未來可行性,開頭自己都覺,隨意任作個數都得啦。但透過在最近捉殘局當中,你不斷試破局可能性。就感覺有這個情況出現。

而好多時破局,亦真係在你是否肯捨棄一些棋子,才能為殘局嬴得勝利曙光。

留意面書作者的推論,又不無道理。續集係點都唔重要,重要自己有所得著。

容燥兒 發表於 2018-5-2 23:59:10

頭先同個唔係漫威迷嘅同學食飯。

佢講出佢嘅後感,佢問我見到魁隆最後坐向到見到乜嘢。佢話佢嘅心情係感覺係乜嘢。係只有後悔。佢話每個人對任何目標物件追求到手之後。就會對果件物和事,失去興趣。
我哋不約而同講出呢種係湼槃嘅層次。

同學講出,奇異博士追縱過多個未來可行性,其中之一,就係要隆得到咗,先至會失去爭取的欲望。

整套戲,過程中各人都要經過失去,才能有所得著的經過。每一個寶石,都要用最重要的人去換取。兩者只能選其中。包括魁隆呢個大奸角亦都係。

同學指出魁隆佢都係個好人,整個理念嚟講,就算殘忍都係好人。而殺一半人,換取另一半人的生機。呢種死一半,好過死全部的概念。就算有人覺得對。但未必敢做。而佢肯背負呢種罪名,而又肯犧牲自己最心愛,去達成使命。

某程度,呢個最後大奸角的選取,可以說是夠哂人性同立體化。
頁: [1] 2
查看完整版本: 電影分享<<復仇者聯盟3 無限之戰>>