容燥兒 發表於 2018-8-9 09:13:26

與神同行2.今曰8月9曰上映

在 YouTube 上觀看「《與神同行:最終審判》兩分鐘片段搶先看」
https://youtu.be/0t0E8_UKnWU

LawYuKwong 發表於 2018-8-9 20:42:06

謝謝分享

LawYuKwong 發表於 2018-8-9 20:46:59

LawYuKwong 發表於 2018-8-9 20:42 static/image/common/back.gif
謝謝分享

謝謝分享

容燥兒 發表於 2018-8-10 17:26:52

已看,個人欣賞白野貓與胡人女子的一段情。還有江林公子與弟弟的一段情。

上集有為今集鋪下伏線,有講解點解閻王係個多管閒事嘅人。
同埋點解江林公子把口衰做事咁沐咀。都幫人咁出心出力。
同埋點解佢會做一份,睇住人有得轉世,自己就要去齋睇同要去成就人轉世嘅工作。

可以講的是,上集太出力,今集就有自己打自己的情況,但其實在編劇不差,只是橋段自己見慣見熟,同响某個媒介出過。當年見片中的橋段,人家寫得很出色。所以故事對自己是"預料之外,但在情理之中"

深刻的場口會數,江林公子有樣好特別嘅招待,係個個地獄使者無。所以第一集,冬姑頭向吊車講咗有句係好特別嘅對白。

向成造神吱牙膏式的說出白野貓同胡人女子故事的時候。我就感受到,事情始末未睇哂,就下判斷好大鑊。分分鐘又鑄成大錯。

今次就用咗棋術去睇呢套電影,當你以為用到好適當的布局佈署去拆解一件事,原來有人重叻Q個你,向後面落棋。

靈光一閃,諗到一個場口上,江林公子話最對唔住果個人,呢世都無辨法講比佢聽果個。其實已收到佢訊息。

今次電影係節奏相對地慢,但編劇方面也覺用心,網友們就要相對要細味一下。

LawYuKwong 發表於 2018-8-11 16:28:52

LawYuKwong 發表於 2018-8-9 20:42 static/image/common/back.gif
謝謝分享

Thank you。

LawYuKwong 發表於 2018-8-11 16:29:08

容燥兒 發表於 2018-8-10 17:26 static/image/common/back.gif
已看,個人欣賞白野貓與胡人女子的一段情。還有江林公子與弟弟的一段情。

上集有為今集鋪下伏線,有講解點解 ...

Thank you。
頁: [1]
查看完整版本: 與神同行2.今曰8月9曰上映