hkvcdso 發表於 2015-1-24 08:47:24

謝幫幫忙、心理調查

謝幫幫忙心理調查?
不要問理由............執定不執

wu_peace 發表於 2015-1-24 22:45:23

當然唔會執啦 !!!!!

並會立刻報警 !  ( 留守現場 , 直至警察來到處理 ... )

做人要有道德操守啊 !!!!! :)

hkvcdso 發表於 2015-1-25 07:50:19

如上次跌錢事件、我會執、但經過內心的爭擇、我是拿去樂施會或紅十字會等等機構損左去?

hkvcdso 發表於 2015-1-25 13:56:55

假設性問題?
我被拉的錢我無用個、有無罪?慈善機構用晒的錢、嘔唔返的錢出來、又有無罪呢?

wu_peace 發表於 2015-1-26 06:37:06

hkvcdso 發表於 2015-1-25 13:56 static/image/common/back.gif
假設性問題?
我被拉的錢我無用個、有無罪?慈善機構用晒的錢、嘔唔返的錢出來、又有無罪呢? ...

所述情況其實已觸犯了法例。 至於怎樣判刑量刑 ?  則看法官矣。

* 可在這裡尋找相關答案 :

http://www.legislation.gov.hk/blis_pdf.nsf/6799165D2FEE3FA94825755E0033E532/49B4329D249288AC482575EE004D2293?OpenDocument&bt=0

張元帥 發表於 2015-1-26 07:14:16

這麼多錢又來歷不明,不知有無手尾跟,不執為妙

hkvcdso 發表於 2015-1-27 10:08:37

好多謝網友投票、執的佔先?

大企業大商家大部份都無良心、錢又有買保險、執來做善事、一舉三得?

hkvcdso 發表於 2015-1-29 12:17:31

從新聞消息有成大半找唔返.............

hkvcdso 發表於 2015-1-30 07:41:56

本人有一懸問?假設我執左1萬、自已到警局交回2千、過唔過到關?

wu_peace 發表於 2015-1-31 09:31:50

* 執 $16萬 囚5個月  商人即時收監

太陽報   –    2015-01-31

https://hk.news.yahoo.com/%E5%9F%B7-16%E8%90%AC%E5%9B%9A5%E5%80%8B%E6%9C%88-%E5%95%86%E4%BA%BA%E5%8D%B3%E6%99%82%E6%94%B6%E7%9B%A3-215515668.html

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 謝幫幫忙、心理調查