設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

今集留意到中菲混血兒小妹妹,肺病離世那部份。

郭博士提供的解決方法,又帶出了時空識的學問。
斯國的活肺和眼球提供,竟然是足夠供應其他國家。

可想而知,掌握市場資訊和動向,何其重要。
在翻聽到,祝褔文的至高境界中,
掌上千秋使,胸藏百萬兵。

最近多位人士不約而同,講出相同理論。
令我對以上說話,開始產生輕微的震盪。
我想自己應和這段路,巳經開始結緣。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 - 保健 -  飲食 心境」 - https://youtu.be/vx5kKbikW-E

琴晚上課,講到中風先兆,同埋應點樣程序醫治。
點解要先用天麻釣藤飲。

其實最入心果句,就係人血液順,無瘀血阻塞,又點會有風。

今早睇到郭博士講呢段,同樣精彩,故放返出黎同網友分享。

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=stwD2lStH3Q&feature=youtu.be
郭兆明博士 淺談「時」、「空」、「識」  

睇返以上內容,真係明白左好多.當然就一定運用唔到.

但向四羅漢果,要做到第一果,都唔係咁容易.
睇返今時今日,學到的.離終點唔知重有幾遠.

但掉返轉頭睇,原來巳經離開左起點唔少距離.
慶幸郭博士開設左天羅地網呢個節目.教授左超過個個百個時空識班學生.

當然,天雨無私,不澤無根之草.
同學和網友們,係仍需努力.咁先可以向目標邁進一大步.

回復

8萬

論壇元老

今集留意到,

轉識成智的時空識學問,

就在在外地時,無奈地要認自己係日本人,和比人打劫要叫火爉那兩部份.

雖然以上都係响無辨法底下先做得出,
但掉轉角度睇.當中包含左無我無常的元素向裏面.

可以值以上兩段,去思索下,
在其他生活細節上,可以心態一轉.同借用時間和空間的組合,
可以變出來的無限性重有幾多呢?

回復

8萬

論壇元老

說上一點點的分享,這陣子又要開始忙,

今天被逼放下工作.可以看一看書,
買了超過一年的吠陀醫學書,健康與回春.
今天才叫正式揭來看.

如果早一年看的,都只會水過鴨背.經過一年多的工餘課程進修.
一看之下,就覺得內容很精彩.對人體的生理解構詳細,

而且有很多部份,寫中醫的觀點有相類同.
包括飲食,作息時間的學問.五臟的運作等等.

看過後,都看得津津有品,唯只有西方醫學的名詞缺乏認識,
就有點辛苦.

不過還是要多謝郭博士,於節目中,用心良苦的讀出了書中最最開頭的幾個部份.
讓我認識到這一本書,可以吸收到一點正確知識.
地,水火,風,在書中有較詳細的說法,令我在觀察人的時侯.
多了一個角度出發.

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 - 行門 - 心經咒音 - 夢成就法」 - https://youtu.be/7UDfkoaRJa0

在網上翻睇以上部份,今次重多了字幕,
令我講得出,聲空合一,相空合一,同空明合一。
呢三個境界。

以前在網上找不到呢三種境界描述。
但宜家都會有個知字。

過往聽到呢部份,係目定口呆,宜家就唔同咗。
係覺得開心同興奮咗囉。

回復

8萬

論壇元老

今集聽到郭博士介紹咩病先要睇中醫的簡述.

尤其是睇中醫前的禁忌,呢方面反而少聽到,
真係比到一個好好的常識.郭博士所講的五點要好好記清楚.

幸好有修讀中醫一些相關課程,對於郭博士講的病証(.感冒初起和入裏,瘀塞,傷寒,炎症等)
和湯頭(,白頭翁湯,承氣湯,通腑益氣湯.麻黃湯)等.都有點認識.

這門知識好適合網友.抽一點時間去修讀和學習.

其實,在修讀課程當中,可以認識到什麼叫好醫生和九流醫生.
有了基礎認識的時侯,有病時,找醫生也有個方向.

市場上雖然有好好的醫生存在,但九流的醫生的亦為數不少,
所以有了相關常識,就唔使比庸醫浪費時間.

到最尾也要多謝郭博士在節目作出提點.這方面知識,對網友亦十分有用.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=IjWWFzMZU8s
郭兆明博士 - 行門 - 祝福文揭示宇宙真相

在網上找到有心人剪好的今集,郭博士說祝褔文的這個部份.
當中提到,天堂等同忉利天,有時間限制.夠鐘都係會跌返落黎.

我當然唔識係咩環境,睇返應該肯定係一個唔使返工架地方來的.

原文連結https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%BF%89%E5%88%A9%E5%A4%A9
忉利天
在佛教五洲論的世界觀的一須彌世界所包含的內容,除了四大洲及九山八海以外,中間還有一座須彌山,而忉利天就在須彌山之上。

忉利天(天城文:त्रयस्त्ऋंश,Trayastriṃśa,巴利文:तावतिंस Tāvatiṃsa),音譯多羅夜登陵舍、怛唎耶怛唎奢等,意譯為三十三天,是佛教世界中欲界的第二層天,因有三十三個天國而得名。
概論

梵文:trayastriṃśa,是trayastriṃśat(數字,指33)的形容詞形態,意為屬於三十三的(天人)。

根據佛教的五洲論及《起世經》第一卷〈閻浮洲品〉的開首記載:,忉利天位於須彌山頂端,周長一萬由旬。中央為帝釋天,天主帝釋居於中央善見城天。其東西南北四方各有八個天國,一共有三十三個。忉利天的人身高一由旬,其壽命一千歲,其一日相當於人間一百年,因此其壽命相當於人間三千六百萬年。
三十三天

三十三天名稱根據《正法念處經》 卷第二十五記載,分別為:

住善法堂天
    住峰天
    住山頂天
    善見城天
    鉢私地天
    住俱吒天
    雜殿天
    住歡喜園天
    光明天
    波利耶多樹園天
    險岸天
    住雜險岸天
    住摩尼藏天
    旋行地天
    金殿天
    鬘影處天
    柔軟地天
    雜莊嚴天
    如意地天
    微細行天
    歌音喜樂天
    威德輪天
    月行天
    閻摩娑羅天
    速行天
    影照天
    智慧行天
    眾分天
    住輪天
    上行天
    威德顏天
    威德焰輪天
    清淨天。

以漢傳佛教來說,一般認為玉皇大帝即三十三天之主帝釋,居於忉利天。地藏菩薩本願經就是佛陀上升到忉利天為母親摩耶夫人說法。
回復

8萬

論壇元老

今集郭博士推介的
孝莊皇后之密誓 - 梁漢威 尹飛燕https://www.youtube.com/watch?v= ... FRQxWesjo1X&index=9

其實我唔知呢位皇后的厲害之處.
但在網上找健康資訊時.找到了以下片段.
由呢位大哥介紹完,再睇呢段視頻,咁就fit哂.

當然,掉返轉,睇完大戲呢段.
再睇呢位大哥介紹一樣得.

十個權傾天下的女人-02.孝莊文皇后布木布泰(皇太極皇后)  
https://www.youtube.com/watch?v=nnpq1kvFQ0Q

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 - 哲理 - 量大福大」 - https://youtu.be/dJp9Acewpd4

以上視頻,再翻聽,亦即如夢初醒。
小學生畢業,但好多(學生)係大學生。
呢個簡直係金句。

講起量大褔大,今集郭博士,提議撥地,
掃哂非漢族人士出境。
其功效不只一石二鳥咁少。
慳水,慳力,慳時間,最重要到最尾又賺翻佢哋錢。真係點到你唔服。

最重要,領導人有量度,氣魄。
咁呢啲錢,就袋袋平安喇

回復