設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: AlanYeung
打印 上一主題 下一主題

[求方法]失眠及樓上嘈音,嚴重影響生活及身心安寧

註冊會員

1    住左兩個三十多歲的夫婦,佢果層既鄰居話佢有2個讀幼稚園小朋友,但近半年無見過
2    應該無,但佢果層既鄰居同我自己本身都聽到佢半夜dup完一輪石仔就開門出黎掉垃圾,次次開門關門都好大聲,一定聽到,鐵閘長期半開,木門長關
3    除左呢兩樣,仲有整跌重野落地既聲,有時重到成間屋都感到震
4    第一次上去拍門,我同鄰居絕對以好言相向,先問佢自己聽唔聽到,佢話無,然後我地話聽到咩聲,佢就賴話可能係佢樓上又話可能係水管,呢句就大話,頭先佢話無,之後又話樓上,樓上有聲佢聽唔到我隔兩層聽到?!跟住又話剛剛訓覺,咩都唔知,但我相信無人會晚晚開住鐵閘訓覺,之後又話可能係水壓喉管冷縮熱漲,同我同層隔離鄰居再重申話聽到佢傳出黎既聲,跟住條友就改口話可能半夜細路嘈,又好囂張咁講,MUD嘈到你地"咩"?咁我試下細聲D "LAW",靜左兩個鐘,之後又嘈過,之後就警察,管理處,同交惡態度,但佢死唔開門
5    搬到一早搬左
6    知道法律幫唔到,真係有諗過暴力解決,有幾次present前攪到訓唔到真係好火,但諗到返工時佢會對我屋企人報復,又停左,但再無可用方法,我諗我會巔⋯⋯
回復

金牌會員

地板
1    要知道上邊有無小朋友或老人家住
2    要知道戶主或各成員有無精神問題
3    是鞋類或家私做成噪音
4    第一次見面已不和
5    果如有能力的就搬家
6    又不想暴力解決的話
只有第2是無法解決的、其餘的都有解決的方法....................
回復

註冊會員

板凳
近期有上去鬧過,佢死唔開門,仲反而比其他鄰居問我攪咩
回復

金牌會員

沙發

下次上去拍門問侯佢家屋企人就是。法律係在這個情況是無力的。公安都是上一上來然後關人隱事。

而家咁的時勢, 有空學多幾套功夫強身, 好過搵法庭啦。
回復