設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 9547|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

我發覺郭博士好中意吹水,而且好撚作大兼虛榮,有證據

關閉 [複製鏈接]

註冊會員

樓主
郭博士近排閑話家常說過以下這番説話

吾人先祖後周皇帝郭威!!!郭威可是漢人來既!!!

總所周知,郭博士一直都强調自己係滿人,甚至吹噓祖上係鑲黃旗,暗示係康熙乾隆既後代添,甚至近排仲話自稱係旗人添!
把滿清這種畸形好笑既八旗貴族文化當榮耀讓我對郭生既歷史認識打上了“不知所謂”的標簽
以此本人只有兩種推測

一   郭博士真係如我標題所講吹水作大

二   很小概率兼離奇既的可能:郭生真係郭威後人然後祖宗到了滿清時期因爲各種因緣巧合納入鑲黃旗做了滿人,因爲大家都知道康熙老母係漢人!所以有冇可能呢?

歡迎大家討論一下

回復

金牌會員

沙發

tottiboy 盲毛低B!

郭生又可以話係蒙古人。
佢擔任過蒙古國註港領事。
你咁柒得閒就去上街啦。
踎响度抽水扮野托炮咩。
全無建樹!

回復

註冊會員

板凳
Quattro 發表於 2019-11-20 00:54
tottiboy 盲毛低B!

郭生又可以話係蒙古人。

唔講得?事實來既嘛,甘捻矛盾既錯誤,點解唔講得?錯咪錯咯,一點認錯能力都冇,講野又一舊舊

盲毛?原來是一個把郭先生當偶像拜的盲毛,講野甘捻冇邏輯,我問蒙古人了咩?答非所問,傻hi來既
上你老母好嗎,上街?

如果甘樣講得通,照你甘既邏輯,我都可以話係你老豆哦,九唔捻搭八!
回復

金牌會員

地板
tottiboy 發表於 2019-11-20 01:07
唔講得?事實來既嘛,甘捻矛盾既錯誤,點解唔講得?錯咪錯咯,一點認錯能力都冇,講野又一舊舊

盲毛?原 ...

你一開聲就知道你真係盲毛X100。費事教精你!
得閒去驗下DNA。
搵個精神科醫生檢查一下。

回復

高級會員

自 kknews, " 後周太祖——郭威(一)
1、——身材魁梧勇過人,出仕後漢有大功。
後周太祖郭威(904-954年),字文仲, 邢州堯山(今河北省邢台市隆堯縣)人。五代十國時期後周王朝建立者(951—954年在位)。身材魁梧,勇力過人。出仕後漢,累有大功,拜鄴都留守、樞密使。後漢隱帝劉承祐厭為大臣所制,派人前往鄴都處死郭威。乾祐三年(950年)冬,郭威發動兵變,向南攻破開封,推翻後漢。"

..." 郭威的父親郭簡,擔任晉王李克用的順州(今北京順義縣)刺史,後為割據幽州節度使劉仁恭所殺。郭威此時僅數齡,隨母親王氏前往潞州,王氏在路途中不幸辭世。郭威依靠姨母韓氏提攜撫育,始得成人。"

原文網址:https://kknews.cc/history/qlrrr9y.html

自百度 , “ 郭威 (后周初代皇帝(周太祖)), 周太祖郭威(904-954年),字文仲, [1]  邢州尧山(今河北省邢台市隆尧县)人。 [2]  五代十国时期后周王朝建立者(951—954年在位)。”

https://baike.baidu.com/item/郭威/3807

奉行 “格物致之”。

回復

註冊會員

Quattro 發表於 2019-11-20 07:16
你一開聲就知道你真係盲毛X100。費事教精你!
得閒去驗下DNA。
搵個精神科醫生檢查一下。

講野冇噻理據邏輯,仲係個度自我感覺良好,真係白癡都冇人有,喂,你到底聼明我講乜沒?

麻煩你看清楚内容再回答我啦,講d野風牛馬不相及  直情係癡捻左綫甘!

喂,你到底明唔明乜叫民族啊?以及祖先啊?審左題沒?對民族的定義有冇少少概念啊?不知所謂,你就真心要去問醫生,查下個腦係咪坏捻左,甘捻弱智,對啦,你還需要返去小學學好d中文,一點理解能力都冇!唔好來再覆我啦,

好心你去治下個腦,同弱智講野好辛苦啊,講多都嘥口水!九唔捻嗒八,麻煩你提升下智力先啦

講野甘鬼7仲以爲自己好捻醒!好心唔好亂甘學郭生講野,鸚鵡學舌
回復

註冊會員

可能佢父系祖先係郭威,母系祖先係滿人掛!
回復

中級會員

八風吹不倒頂天立地
1. 稱:各種稱讚,各種說好,給你讚美,給你歡喜。
2. 譏:冷嘲熱諷,厭惡譏嫌,給你生氣,給你煩惱。
3. 毀:言蜚鄙語,譭謗中傷,給你打擊,給你阻難。
4. 譽:說你功德,揚你貢獻,給你捧場,給你得意。
5. 利:金錢物質,各項利益,給你受利,給你利益。
6. 衰:減損所有,破壞所得,給你貧困,給你衰微。
7. 苦:身遭侵害,心遭惱亂,給你艱難,給你逼迫。
8. 樂:隨心所欲,順適安樂,給你歡欣,給你快樂。

得可意事名"利"﹐失可意事名"衰"﹐背後排撥為"毀"﹐背後讚美為"譽"﹐當前讚美為"稱"﹐當前排撥為"譏"﹐逼迫身心名"苦"﹐悅適心意名"樂"。

人若是為"稱譽"而陶醉,人的品格修養就在稱譽裡損傷;人若是為"譏毀"而動心,人的成就就會敗在譏毀的手中;人若是為"利樂"而所迷,人的尊嚴就會被利樂所葬送;人若是為"衰苦"而折服,人就會為被衰苦所打倒。
回復

註冊會員

彭富德 發表於 2019-11-20 12:49
可能佢父系祖先係郭威,母系祖先係滿人掛!

沒可能,因為我們的稱呼自己什麽族人都是延續父方的族譜!

如果你老母系滿人,但是父親系漢人,通常只會說自己是漢人,好比你老豆香港人,你老母日本人,你又在漢土生土長地長大,那麽你平時都只會說自己是香港人,不會說自己是日本人來既!

这个概念係常識來既,邏輯很清晰,不知你點解會甘樣曲解意思
回復

註冊會員

大把上海人男人去日本結婚個仔都係日本人.吾好咁執著佢話佢祖先,有父系祖先和母係祖先!我又覺得沒問題!
回復