天羅地網

標題: 帶奶粉返大陸 [打印本頁]

作者: panic_lau    時間: 2013-10-31 11:27
標題: 帶奶粉返大陸
小弟很少上大陸, 上星期上去, 在羅湖關發現很多人收奶粉, 多口一問他收多少錢, 回港計一下原來帶兩罐奶粉可以賺大約100蚊港幣! 下次帶家人朋友上去玩, 一人兩罐夠食晚飯.

按小弟識知, 帶兩罐奶粉上去賣是合法的, 有錯請指正, 謝謝!

作者: marcoss    時間: 2013-10-31 11:39
帶兩罐奶粉上去賣是合法的, >>>>沒問題的 . 不過不知他們在羅湖收貨主要收什麼牌子, 型號.  但利潤有沒有咁高則不肯定.
作者: panic_lau    時間: 2013-10-31 12:42
我見他們都是收大品牌, 如A+,美素, 我問過美素2收RMB223, 香港藥房賣HKD220, 兩罐賺大約100蚊港幣以上, 當做生意就冇咩SO, 因為人工+車費都吾少, 但如果去開就當賺少少食飯錢. 學猶太人話,合法而穩賺的事, 幾少錢都值得做!
作者: marcoss    時間: 2013-10-31 13:13
謝謝報料!!
作者: goldenma    時間: 2013-11-1 00:14
总之大牌子初生都可以 ,即1、2号 ,还有一定要用港币交易 ,用人仔一定会被骗汇率 ,不过我所知一罐赚 30元到 ,祝好运!顺带一提还可以在免税店买两条烟 ,一条赚 6元 ,纸尿片也可 、益力多都有人收
作者: 彭浩賢    時間: 2013-11-5 15:42
我每天都過關的。其實他們最想要美贊臣A+1號,2號或3號。(注4,5,6系無人要),如果你能夠在香港以標準價買到,他們最少多加$20HKD比你。如果你找到D藥房以低於標準價買到就賺更多。
標準價如下:
美贊臣A+1 $294
美贊臣A+2 $264.5
美贊臣A+3 $237

美贊臣系好難買的!

作者: 彭浩賢    時間: 2013-11-5 15:45

請大家告訴邊區有低於標準價買到美贊臣A+1號,2號或3號(要罐裝)? THANK YOU!
作者: ustmark    時間: 2013-11-6 09:43
彭浩賢 發表於 2013-11-5 15:45
請大家告訴邊區有低於標準價買到美贊臣A+1號,2號或3號(要罐裝)? THANK YOU!

台灣進口美贊臣他們要嗎?
作者: goldenma    時間: 2013-11-6 20:57
美素家兒也可 !最搶手是 3號 ,因爲年齡層最廣 (兩年),其次 2、1 ;0和 4號就差點 ,不過都有人要 ,見過最平 3號 198元罐 ,在深圳收大約在 225元 。
作者: marcoss    時間: 2013-11-7 11:18
我昨天經過貿易署旁的萬寧, 只見一件美贊臣3覲號. 再經過幾間藥房, 亦不見此牌子, 看來太好賣了.
作者: 彭浩賢    時間: 2013-11-7 15:44
ustmark 發表於 2013-11-6 09:43
台灣進口美贊臣他們要嗎?

水貨只收香港版!
作者: 彭浩賢    時間: 2013-11-7 15:50
其實最易買到美贊臣系在百佳/惠康,但要問職員才比你。
以下是深圳回收價:

美贊臣A+1 $314HKD
美贊臣A+2 $284HKD
美贊臣A+3 $256HKD

美素家兒 1 $256HKD
美素家兒 2 $236HKD
美素家兒 3 $226HKD

注:美素家兒在大行買入,再賣系無錢賺!

作者: artai    時間: 2013-11-9 23:36
大家幫佢地手買晒D奶粉上大陸, 香港的BB, 又食乜呢?!
正如樓上的朋友講, A+常常缺貨, 香港的小朋友, 也未必一定買到。
水貨佬有水貨佬的渠道, 大家點解要幫埋手一份呢?
要帶, 要搵水腳, 不如考慮帶其他野啦~
作者: marcoss    時間: 2013-11-11 13:28
artai 發表於 2013-11-9 23:36
正如樓上的朋友講, A+常常缺貨, 香港的小朋友, 也未必 ...

hello , 當時沒想到這些. 謝謝提醒 ..
作者: artai    時間: 2013-11-11 23:54
marcoss 發表於 2013-11-11 13:28
hello , 當時沒想到這些. 謝謝提醒 ..

C兄, 本人而家係一名水貨佬, 眼見咁O既情況, 都準備新年後轉行~

入得黎呢度, 其實, 都係有心人 , 有唔少朋友, 其實都認同, 多做有建設性的事, 多做有益大眾的事, 或者, 個人鑽了牛角尖, 但個人真的不想再做其中一名損人利己的自私集團...
作者: 陳柱民    時間: 2013-11-12 23:43
奶粉根本就不是有益的東西,談不上甚麼高標準的情操。
作者: marcoss    時間: 2013-11-13 00:46
artai 發表於 2013-11-11 23:54
C兄, 本人而家係一名水貨佬, 眼見咁O既情況, 都準備新年後轉行~

入得黎呢度, 其實, 都係有心人 , 有唔少 ...

希望大家行的路愈來愈順吧!!
作者: stevie    時間: 2013-11-13 02:47
artai 發表於 2013-11-9 23:36
正如樓上的朋友講, A+常常缺貨, 香港的小朋友, 也未必 ...

one can call meadson to order, min 3 cans ( or 6? can't remember ).
作者: stevie    時間: 2013-11-13 02:49
陳柱民 發表於 2013-11-12 23:43
奶粉根本就不是有益的東西,談不上甚麼高標準的情操。

to some people, milk powder is the best substitute available.

作者: 琉璃光    時間: 2013-11-13 04:26
早幾年 , 有大陸同事搵我同佢鄉里結婚 , 代價五萬元 . 我即時婉拒 , 話犯法事唔做 .
其實個心就即時鬧 : 你班仆街 , 俾五十萬 , 一百萬...我都唔會幫你地入口 .

雖然咁做 , 對社會生活環境毫無幫助 , 不過 , 唔想事情做得咁順利 .  

---------------------------------------------------------------------------------

啲大陸同事多騎呢野 , 早幾年 , 法輪功係中環有個大遊行 , 又鑼又鼓 , 招募人士 ,
大陸同事問我八百元行三,四個鐘 , 我話呢的錢唔賺得 , 因為危害國家安全 .

博士話 , 賺左偏財 , 又會影響到正財.

作者: artai    時間: 2013-11-13 09:09
stevie 發表於 2013-11-13 02:47
one can call meadson to order, min 3 cans ( or 6? can't remember ).

三罐, 在下訂過, 先要有小朋友出生, 俾證明, 每兩個星期訂一次!不能多訂!
不過就算是這樣, 也有機會斷奶的, 所以, 至少要一至兩罐後備!
作者: ngantsang    時間: 2013-11-16 15:26
如果唔知去邊度賣,咁唔係賠了夫人又折兵?
作者: 彭浩賢    時間: 2013-11-18 08:54
其實系因為大陸的奶粉太貴和大陸人對自己國內出產的奶粉沒有信心,所以才會有帶奶粉返去賣的現象。
例如,大陸買一罐美贊臣3號(國產)要人仔$191,但在香港買都只系HKD$237(荷蘭入口),所以你只要帶一罐美贊臣3號(港版)去羅湖地鐵站,就有D人用HKD$282同你收。其實系中國人對食品安全的不信任的結果。

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5