天羅地網

標題: 強積金的中短期操作 [打印本頁]

作者: 不二非一    時間: 2017-1-8 15:10
標題: 強積金的中短期操作
打工仔就算冇私人投資於股市,
亦無可避免要參與強積金投資。

唔知大家有冇需要小弟分享一下近期看法呢?

作者: 大樹人    時間: 2017-1-8 15:11
謝謝不二兄肯開腔分享

作者: 不二非一    時間: 2017-1-9 09:47
其實只要每年把握到一次高低位,
十年己把能退休金提升10倍以上

更頻繁的中短線,技術上要求無疑更高,回報當然也更多

但我懷疑,有多少人會上網看看自己的強積金戶口,那怕只是每半年一次

作者: 容燥兒    時間: 2017-1-9 10:50
應該少之又少吧,

一般人邊有咁嘅常識。識條鐵
重有忙,係一個好好藉口,唔想煩。

重有就係,預咗有去無回嘛。
政府蝕咁多,都無人追討條數。

即係天要下雨,老婆要改嫁一樣。
無得阻。

作者: 不二非一    時間: 2017-1-12 11:59

不過,中短線操作須貼市和較頻䌓的轉換交易
一時跟,一時唔跟,都攞唔到好效果....

今天期指上到23,000了

就算唔係全部,都應該將部份股票基金轉去保守基金(MPF Conservative Fund)

在這帖講的全是個人做法,絕不是對任何人的投資建議!
作者: 容燥兒    時間: 2017-1-12 19:01
謝謝分享。

起碼為人提供了重要訊息。
做唔做就天雨無私了。

作者: 不二非一    時間: 2017-1-15 00:36

因為MPF基金價格是在股市收市後, 以市價計資產值的
所以當天4p.m.前(個別如中X, 東X, 則5p.m.前都得) 轉換的基金, 仍是以當天的收市價計算 (外國基金也是一樣,過是當地收市價計算)

恆指仲有冇得升? 下次再講...

很少人留言...
支持就留下言,寫這帖都有壓力呀
作者: 容燥兒    時間: 2017-1-15 01:11
撥出去的水,嫁出去的女。

諗呢招個人都好毒,睇死你香港人。
唔痕唔癢,唔管唔理。
劏硬你呢刀。留言?諗下點打多份兼職好過啦。

作者: 不二非一    時間: 2017-1-15 16:40
本來話有強姦,冇焗賭
但偏偏mpf就係焗賭

而且mpf基金都有明招和暗招去搶大家的血汗錢

某“A”公司的香港股票基金回報非常差勁,比同行(己經唔會太好)還差一析
但佢有以往十多年的北美股票好回報拉上補下,如單看股票平均數就會領野

作者: 容燥兒    時間: 2017-1-16 19:57
香港人褔報唔好,生無地方住。
死無地方葬,錢無夾萬擺。

鐘祖康可寫下集,來生香港人都不用做。

作者: 不二非一    時間: 2017-1-20 10:44
積金局機構事務總監及執行董事鄭恩賜表示,有300萬個強積金帳戶可能會因預設投資策略生效後有潛在影響。(陳偉英攝)

鄭表示,另有300萬個帳戶可能受「策略」影響。本港只有300多萬上班族、加上不是人人選擇強積金(MPF)供款計劃,但強積金帳戶就多達900萬個。積金局受託人監理主管李啟宏表示,本港上班族轉工頻密,每人平均擁有2個強積金帳戶,目前最誇張的是1名上班族同時擁有逾30個強積金帳戶,他指出,由於不少供款帳戶在離職後沒有主動處理,已有270萬個帳戶自動變成個人帳戶。

鄭指,如有新強積金投入這些「舊帳戶」,由於帳戶持有人未曾為「新錢」作出投資指示,新錢便會以「策略」方式投資。然而,因轉職而停用的舊帳戶,緣何會有新錢?

鄭解釋,當上班族將數個個人戶口整合至一個個人戶口,而該戶口未有對將來供款作出投資指示,就會出現上述情況。部分採納強積金半自由行計劃的上班族亦可能會受影響。如上班族將多個個人戶口整合至供款戶口,就可避免受「策略」影響。

此外,另有30萬個帳戶或因投資指示含糊而受新計劃影響。鄭表示,當上班族調動強積金時,可能只為已滾存的供款作出投資指示,而未有指示如何安排將來存入的供款。他指出,大部分投資者都不清楚自己是否有就將來供款作出安排,如未有清晰指示,其未來進帳投資方式就會落入新的「策略」。

積金局呼籲,為免引起回報爭拗,若用戶以為自己曾作出投資指示,但原來指示不清,被撥入「策略」後覺得虧本,上班族應盡快掌握自己擁有哪些強積金帳戶,並肯定各個帳戶的投資選擇安排。如有問題,可向積金局及所屬受託人了解詳情。

作者: 不二非一    時間: 2017-1-20 12:02

删除

唔講咁多了
作者: 不二非一    時間: 2017-1-22 02:34
美股己出訊號,看升
小弟己身體力行把mpf轉入北美股票基金
初步看可持有至2月尾
作者: 不二非一    時間: 2017-2-12 09:21

憧憬新政府減稅 美股再創新高
2017-02-12 03:28經濟

美股再創新高。AP
1/1 美股再創新高。AP
美國總統特朗普上周透露未來兩三周內,會有重大稅務措施出台,包括減輕企業稅負,令市場憧憬新政府將減稅振興經濟增長,消息刺激美股三大指數再創收市新高。杜瓊斯指數上周五收市升96點,收報20269點;標準普爾500指數收市升8點,報2316點;納斯達克收市升18點,報5734點。上周全周計,杜指和標普指數分別升0.99%和0.81%,納指升1.19%,標普和納指均為連續3周報升。

證券交易商指出,美國上市公司去年第4季的業績不俗,支持美股上揚;特朗普減稅計畫快將出台,刺激大市在上周四及周五造好。據媒體最新估算,標普指數500家成分公司中,迄今已有超過一半已公布上季業績,當中約四分三盈利勝預期,約一半營業額勝預期,公司業績理想亦是利好美股的因素。

作者: 不二非一    時間: 2017-2-12 09:34
不二非一 發表於 2017-1-22 02:34
美股己出訊號,看升
小弟己身體力行把mpf轉入北美股票基金
初步看可持有至2月尾 ...

美股升破頂
mpf北美股票基金都和味

但有冇人揸mpf港股/美股基金?
作者: 不二非一    時間: 2017-2-17 00:05
美國杜指持續升破頂, 與小弟初個目標20,700 己非常接近
近日港股嘅升勢都是由美股帶動

不過亦係時候將錢轉入parking fund (MPF 保守基金), 靜觀其變了...

雖然大市有機先回調再升
作者: 不二非一    時間: 2017-2-17 18:50

美股港股可暫且放下

但美滙卻因預期的加息潮,將有一次凌厲的趨勢會展開
作者: 不二非一    時間: 2017-3-3 15:57
前日美股杜指創新高21000點後回落
而港股上到24000後亦輾轉向下
証明早前離市的決定是正確

而今次調整都唔會太少,未走嘅先避一避就好dd啦

作者: 不二非一    時間: 2017-3-21 12:51
今日21/3想玩下即市期指預測

期指最高位為 24,774 或 24,814

中左要小弟請食飯,唔中就請見諒
作者: 不二非一    時間: 2017-4-14 17:07
港股反覆上上落落成個月,似乎要在復活假後見章了
昨天美股尾市急跌了....
作者: 不二非一    時間: 2017-4-19 12:47
今日19/4有機會係港股見底日

可分3注,第1注今天買入
預計今天期指底位23,640左右

賺到就識做啦
作者: 不二非一    時間: 2017-4-26 14:16

恆指從19/4到今天己升了900幾點
今日又係時間獲利止賺一下先了
作者: 不二非一    時間: 2017-4-27 00:12

期指圖4月19日 - 4月26日

hsi 20170419-26.jpg (710.03 KB, 下載次數: 325)

hsi 20170419-26.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-5-1 16:58
其實有冇人睇呢度?
冇嘅,小弟就暫停寫
作者: chrisX9    時間: 2017-5-1 18:11
當然有啦!   

閣下可以光榮引退,錢銀事好吊鬼,講出黎就吾靈。

令你造成心理壓力係吾公度,今次小弟會睇長一點。

免覆,謝謝!
作者: 不二非一    時間: 2017-5-2 02:18
chrisX9 發表於 2017-5-1 18:11
當然有啦!   

閣下可以光榮引退,錢銀事好吊鬼,講出黎就吾靈。

若果能夠講出黎就唔靈(即係反面係靈啦),就應該開心,因為影响力己經好大。
但小弟或呢度嘅人應該暫時未有呢個本事。

你亦唔明白,我講出黎並非增加心理壓力,而是減輕了。

不過連多謝都只係叫唔好回,小弟最唔開心嘅,反而就係收到呢種本質負面的回應了。
作者: 不二非一    時間: 2017-5-19 01:20
休息了一輪,又再來吹下先

5月大市至月中都升了不少,
但估計現在至月尾仍有1,000 或 2,000 多點的波幅,而且向下機會較大。

小弟亂講架咋,唔好信十足

作者: 不二非一    時間: 2017-6-19 10:33

大市由月初升上高位, 又輾轉回歸到原位
小弟上星期五(16/6) 又身體力行在低位將mpf 轉入恆指基金

估計大市月尾前升破頂

都係嗰句, 小弟亂嗡咋, 唔好信我

manulife mpf1.jpg (169.32 KB, 下載次數: 327)

manulife mpf1.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-6-20 18:05

有朋友問關於小弟嘅做法
呢個的確係好難跟到

因為小弟運用期指短炒方法在mpf上

正如預期今天下跌, 故在昨天(19/6)收市前, 小弟又在高位賣出了恆指基金, 套現為保守基金

如果未買的人, 明天戓是另一個靚買入位了

信自己, 唔好信我

manulife mpf2.jpg (172.38 KB, 下載次數: 331)

manulife mpf2.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-6-23 01:04
正如之前所說,黎緊都應該升破今月頂位
所以 在21/6 低位又重由「保守基金」轉入「恆指基金」(今個月的波動特色)

今晚夜期己偷步上升, 明天23/6 預期將有大波幅

manulife mpf3.jpg (230.14 KB, 下載次數: 331)

manulife mpf3.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-6-30 11:24
昨天6月29日為結算日, 全月波幅只有500多點
雖未升破6月9日高位, 但亦在近高位結算
多謝捧場

hsi future - Jun 2017.jpg (637.99 KB, 下載次數: 332)

hsi future - Jun 2017.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-7-5 15:54

昨天 4/7 恆指期貨大跌611點
當然要即市入下平貨, 不過都係揸1-2日搏反彈
跟住一排都係牛皮...

4July Manulife.jpg (168.04 KB, 下載次數: 334)

4July Manulife.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-7-11 17:34
由4/7 至 今天 11/7 高低位約升了800多點
之前所說的搏反彈己到位, 又係時間獲利了
今天己轉回保守基金

manulife 2017-7-11.jpg (169.36 KB, 下載次數: 334)

manulife 2017-7-11.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-7-14 23:44
又係大茶飯時間,小弟暫不公開操作了
若有需要, 個別可私下pm問我嘅
作者: 不二非一    時間: 2017-8-9 15:59
相信有好大機會,恆指和期指己分別在今天9/8和昨天見了8月份的頂位。就算不是,離頂亦不遠矣

又係時候離場抖暑,擇日再戰
作者: 不二非一    時間: 2017-8-17 00:08
上星期說的大市見頂果然應驗,有多少人受惠得到?

9-16 Aug 恆指高低差 27,877 - 26,862 = 1,015 點
8-16 Aug 期指高低差 27,808 - 26,834 = 974 點

hsi 8-16 Aug.jpg (644.15 KB, 下載次數: 335)

hsi 8-16 Aug.jpg

futures 8-16 Aug.jpg (612.82 KB, 下載次數: 337)

futures 8-16 Aug.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-8-18 09:24
大市反彈得甘上下,又想黎料喎
你地估今月見底未呢?

【美股戰報】擔心商界跳船影響經濟政策推行 道指跌274點

投資者擔心特朗普政府能否順利推行其經濟政策,令美股周四偏軟,道瓊斯工業平均指數收報21750點,跌274點。標普500指數報2430點,跌38點,納斯達克指數則跌123點,報6221點。

作者: 不二非一    時間: 2017-9-3 23:34
大市至9月初都係大挾升

跟住黎緊2星期都係波幅極大,短線難以單純睇升或跌,唯有...
作者: 不二非一    時間: 2017-10-10 21:51

如圖所見,9月份中後期就是行一個穿頂破底走勢.....掌握唔到好時間,就沽揸都會輸
這就是上次講「短線難以單純睇升或跌」的真正意思

又俾下貼士,明天11/10 可能又係一個大趨勢開始,唔明? PM me

冇黎一排,因小弟專心把技術再深化,判市能力又提升了

HSI Sep 2017.jpg (563.04 KB, 下載次數: 332)

HSI Sep 2017.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-10-16 10:38
今日期指高位28,888 ?
到位不破就要減下磅了
作者: 不二非一    時間: 2017-10-26 14:20
上次16/10 提示的大市見頂,果然應驗
期指在28,811見頂後,急跌至最低28,057,高低差額754點
大市連日來急跌並在低位徘徊, 估計見底機會大,
今天26/10 可1/3資金持貨,靠估架咋

hsi 20171016-26 part.jpg (666.32 KB, 下載次數: 331)

hsi 20171016-26 part.jpg

作者: 不二非一    時間: 2017-11-9 21:12
由上次26/10 叫大家持貨至今天9/11 ,
大市又上升了千多點了

而觀乎今天港股及美股走勢,大市很大機會短期見頂,將有深度回調,務必把握出貨機會
作者: 不二非一    時間: 2017-11-13 09:12
上周恆指剛升破歷史高位,
短線下調後,不排除有機再破新高。
這要即市才易判斷
作者: 不二非一    時間: 2017-11-15 14:19
上星期小注拖中左條單T

作者: 不二非一    時間: 2017-11-21 15:53
不二非一 發表於 2017-11-13 09:12
上周恆指剛升破歷史高位,
短線下調後,不排除有機再破新高。
這要即市才易判斷 ...

大市假回後果然於今日再破新高297xx

頂位難料,但好倉宜先行食糊
作者: 不二非一    時間: 2017-11-21 23:39
港股勢如破竹, 未來兩天(即22-23/11)若再破頂的話,
期指高位估計在30,444 或 30,666 左右
但位高勢危,亦要慎防急回了
作者: 不二非一    時間: 2017-11-27 01:33

小弟都有把博士匹五十五十做胆買T過關,
但未竟全功
第5場 -PQ
第6場 -PQ
第8場 - PQ
第9場- Place
第10場- PQ

下次只要調整一下策略就應該差不多了

作者: 不二非一    時間: 2017-12-11 11:39
大市早前借騰訊急跌而下調,
但今個星期預期仍以上升為主,目標位29,200/29,400左右

大户嘅程式又點會咁易比你估到呢
作者: 不二非一    時間: 2017-12-11 13:52

今日11/12 下午期指第一目標高位約在28,890
作者: 不二非一    時間: 2017-12-15 12:37
不二非一 發表於 2017-12-11 11:39
大市早前借騰訊急跌而下調,
但今個星期預期仍以上升為主,目標位29,200/29,400左右

唔好意思,14/12 期指高位29,439, 見高後則急插
小弟又估中

金融界嘅人就唔駛講,就算ibank嘅咪靠聽內幕炒消息多,有幾多真係分析到吖

作者: 不二非一    時間: 2018-1-3 14:31
呢排股市波幅極大,有冇人賺到錢呢?

若成日得小弟自言自語,甘就講少d
作者: 不二非一    時間: 2018-1-15 01:02
星期六跟郭博士談了一下股市,
基本對市況睇法也是接近的

作者: 不二非一    時間: 2018-1-15 09:01
小弟預測今天15/1期指首個目標位31,690左右

若到位多數回落,破此位會再急升

小注怡情,但唔好信我
作者: 不二非一    時間: 2018-1-15 17:20
不二非一 發表於 2018-1-15 09:01
小弟預測今天15/1期指首個目標位31,690左右

若到位多數回落,破此位會再急升

今天15/1期指高位在31,721
跟小弟即市預測31,690相差31點

即日見頂回落,頂底波幅達443點

亦多謝博士之時空識教授

作者: 不二非一    時間: 2018-4-19 09:50
一排無來,有冇人又想一齊玩下估市先?

作者: 不二非一    時間: 2018-4-19 15:32
參苓白术散
作者: imimim101    時間: 2018-4-19 19:33
不二非一 發表於 2018-4-19 15:32
參苓白术散

又補又勝 ≡[。。]≡

作者: 不二非一    時間: 2018-4-20 23:15
不二非一 發表於 2018-4-19 15:32
參苓白术散

基本上吻合了今天20/4期指的最高位30,879
再精細來說,相差16大點
而見此高位後即急跌562點...

除左講股市,其實還有另一層的意思...
唔明就要自己諗下了

作者: 不二非一    時間: 2018-7-13 12:15
一排冇來了

呢個星期热炒中美貿易戰,
中美股市卻不跌反升....甚有玄機

Mpf 係用收市價計數,
所以今日13/7收市前可轉返做保守基金鎖定利潤

(但呢個只係短線炒法,如果你之前高兩三千點都未郁過,就唔洗理我的 )
作者: 不二非一    時間: 2018-7-20 16:49
今天20/7有機會己見本月最底位
但昨天才是mpf最佳入市位
作者: 不二非一    時間: 2018-7-31 08:46
標題: RE: 強積金的中短期操作
不二非一 發表於 2018-7-20 16:49
今天20/7有機會己見本月最底位
但昨天才是mpf最佳入市位

7月結算前己强力反彈至29,113

到左而家真係要離埸觀望下了
作者: 不二非一    時間: 2018-9-7 14:17
太極劍勢確不凡
無招之下敵俱亡
震倉之後總有向
一劍破頂掃風霜

作者: 不二非一    時間: 2018-9-17 14:29
9月份己見底機會大
逢低買入搏大市强力反彈

作者: 不二非一    時間: 2018-9-21 13:57
不二非一 發表於 2018-9-17 14:29
9月份己見底機會大
逢低買入搏大市强力反彈

由底位26,020升到起,
如果今日下午到28,000,
咁又升2,000點了

作者: 不二非一    時間: 2018-9-24 14:45
不二非一 發表於 2018-9-21 13:57
由底位26,020升到起,
如果今日下午到28,000,
咁又升2,000點了 ...

上周五最高位27,982, 爭18點到28,000

而見高位後,今日24/9亦急回,
欲知後事如何....

作者: imimim101    時間: 2018-9-24 18:58
繼續努力聽故仔

作者: 不二非一    時間: 2018-9-25 09:06

讚都冇個,你仲想有得聽?

吖唔係,係話飯都冇餐食下先啱噃
作者: imimim101    時間: 2018-9-25 12:15

作者: 不二非一    時間: 2018-9-25 16:46
imimim101 發表於 2018-9-25 12:15

好,咁我一樣事後先出比你啦
作者: imimim101    時間: 2018-9-26 17:05

升翻

作者: imimim101    時間: 2018-10-2 13:18
作者: 不二非一    時間: 2018-10-2 19:12
不二非一 發表於 2018-9-17 14:29
9月份己見底機會大
逢低買入搏大市强力反彈

上次提示的9月份搏強力反彈好成功

而10月份市況未許樂觀,
單今日至夜期最多跌8百多點了

作者: imimim101    時間: 2018-10-8 11:37
真係瀡滑梯
作者: 不二非一    時間: 2018-10-12 14:26
不二非一 發表於 2018-10-2 19:12
上次提示的9月份搏強力反彈好成功

而10月份市況未許樂觀,

冇點你地吖,十月就真係跌到pk

有貨嘅要趁今日反彈止蝕離場了,終極目標係....
作者: 不二非一    時間: 2018-10-22 10:02
上周五大户殺淡倉, 22/10今朝繼續升

好大機會x月先再跌過
作者: 不二非一    時間: 2018-10-30 13:05

作者: 不二非一    時間: 2018-11-2 10:00
人死即燈減
嘆金庸殞落
作者: wongs    時間: 2018-11-2 13:43
不是燈滅,而是換了另外一個角色,
再度重臨舞台繼續發光發熱。
因此不用哀愁。

作者: 不二非一    時間: 2018-11-4 10:14
wongs 發表於 2018-11-2 13:43
不是燈滅,而是換了另外一個角色,
再度重臨舞台繼續發光發熱。
因此不用哀愁。

小弟喺投資版當然係講金融(非金庸)

2018年11月03日
【股市過山車】恒指夜期跌逾600點 騰訊ADR跌至$296
(HKT): 1103 11:12

美股昨晚先升後急回,道指早段一度漲約200點,中段卻倒跌超過300點,最終收跌112點。標普一度跌近1.5%,最終收跌0.65%。蘋果收跌6.6%,拖累納指跌逾1%。
受美股逆轉影響,港股周五急漲逾千點後,恒指夜期急跌600餘點,收報25867點,較現貨26486點,低水約620點。主要藍籌在美國預託證券(ADR)下跌,騰訊ADR折算報$296元,較周五收市303.6元,低約2.5%。
作者: 不二非一    時間: 2018-11-4 18:00
小弟原創,歡迎轉載

作者: 江上月    時間: 2018-11-4 23:20
不二非一 發表於 2018-11-4 18:00
小弟原創,歡迎轉載

作者: 不二非一    時間: 2018-11-9 11:03
江上月 發表於 2018-11-4 23:20

乜你都走黎睇小弟的投資預測吖
作者: 不二非一    時間: 2018-11-9 11:09

之前有位網友話揸熊証等落23,000
以早前大市上上落落千幾2千點的波幅,
應該己經……
唉,佢連工具都未識用,又何況係判市吖

作者: 江上月    時間: 2018-11-15 10:58
不二非一 發表於 2018-11-9 11:03
乜你都走黎睇小弟的投資預測吖

我睇你同英英絕句:

「 藍天樹......逝如煙」
作者: 不二非一    時間: 2019-1-14 10:10
14/1
個市之前大挾上殺淡倉, 今早見回吐
今日期指低位約在 26,20x
作者: 不二非一    時間: 2019-1-15 10:33
不二非一 發表於 2019-1-14 10:10
14/1
個市之前大挾上殺淡倉, 今早見回吐
今日期指低位約在 26,20x

14/1市後分析:
昨天期指低位26,164  , 跟預測相差了成40點

當大家以為股市係跟經濟狀況走,咁你就錯了
因為市場操控者先係話事的

作者: 不二非一    時間: 2019-1-17 10:18
17/1 今早期指高開後轉跌
低位見26,666
嗡trend

作者: 不二非一    時間: 2019-1-17 14:29

講左係嗡啦
今日好倉就平左了

明天的事明日做

作者: 不二非一    時間: 2019-2-19 11:52
19/2 今早港股又升上接近上星期的高位了,
後市如何?可以pm問下小弟
作者: 不二非一    時間: 2019-3-25 14:51
財富轉移,好好把握
作者: Isaac1022    時間: 2020-4-4 04:38
開鎖
開鎖
開鎖
鎖匠
開鎖佬
24小時開鎖
日出康城開鎖
寶琳開鎖
坑口開鎖
將軍澳開鎖
調景嶺開鎖
油塘開鎖
藍田開鎖
觀塘開鎖
作者: 不二非一    時間: 2020-7-13 15:56
Long time no see, 今天13/7/2020 恆指走倒V型,
下午最低位時間預計在16:22 或 16:25

作者: 不二非一    時間: 2020-7-13 16:58
不二非一 發表於 2020-7-13 15:56
Long time no see, 今天13/7/2020 恆指走倒V型,
下午最低位時間預計在16:22 或 16:25
...

13/7/2020 期指下午結果:
最低價位:25,716
於時間16:25  ✌️✌️

作者: 不二非一    時間: 2020-8-24 13:42
24/8/2020 今天上午期指最高位25,550
下午若升破上午高位,則有機見259/260

hsi 20200824 part.jpg (420.26 KB, 下載次數: 238)

hsi 20200824 part.jpg

作者: 28051668    時間: 2020-8-31 15:43
郭博士一早講過,政府一早將所有強積金的錢曬磚頭,香港人就發左達講得非常岩聽
作者: 不二非一    時間: 2020-9-26 02:01
承接上月, 24/8 下午無力破頂。
往後數日續升破月高位, 至31/8則升到最高位25,790
其後9月續跌, 以今晩夜期曾跌破23,000計, 波幅己達2,800點

預期下星期9月份結算仍再可創新低

hsi 20200824-0925.jpg (648.1 KB, 下載次數: 236)

hsi 20200824-0925.jpg

作者: Isaac1022    時間: 2020-10-4 16:16

lm nice
.
.
作者: 不二非一    時間: 2020-11-12 13:48

11月夜期最高曾升上26,875 大殺淡倉,
但本月己見頂機會稍大

今天12/11下午若跌破上午底部, 則預計下午低位大約在25,950

hsi 20201112 part.jpg (701.11 KB, 下載次數: 223)

hsi 20201112 part.jpg

作者: 不二非一    時間: 2020-12-17 23:19

美股三大指數齊創新高 財經 發佈時間 17.12.2020 22:49最後更新時間 17.12.2020 22:49 美股三大指數創歷來新高,市場繼續注視新紓困方案的談判進展。道瓊斯工業平均指數最新報30283點,升129點;納斯達克指數最新報12730點,升71點;標普五百指數最新報3721點,升

侵哥一暗示咩收音機,....咩內戰,美股又續創新高,......你估佢幾時平晒套spread倉
佢講野不嬲都....., 而銀紙先係最坦白
作者: 不二非一    時間: 2020-12-24 09:48
24/12
昨夜納指再創新高
今天港股只天港股只半天市,㚒升機會大

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5