天羅地網

標題: 關於博士半年前沽空國內電力股一問 [打印本頁]

作者: hkkpcys    時間: 2014-3-18 15:32
標題: 關於博士半年前沽空國內電力股一問
想問博士,半年前你話沽空國內電力股,你有無買到期權?而家成績如何?
好像沒有像樣跌腷,其實半年內唔平倉,不停續期補倉,費用也不小,
吾人不是有心抽郭博士後腳,而是想生警世作用,請博士回應,謝!

作者: TonyLeung    時間: 2014-3-18 21:03
普通投資者都幾難借貨沽空,至於電力股有無認沽期權,我就不清楚,就算有,交投都不會活躍。我想要投資博士建議是有一定難度,所以我都無跟,但我都無蝕,因為電力股在過去半年都沒有升過。
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-18 21:25
沽空是買落,用期權沽空方式沽空,首先要同股票行傾,是否肯同你開盤,大家對賭,
一家買上,另一家買落,另外,沽空股票通常是投行先可造到,先要給利息借貨,才可造到

作者: marcoss    時間: 2014-3-18 21:59
利申: 我也沒有跟. 原因有些地方自己看不透 .
請問師兄是否想借此帶出另一些問題 ?  

作者: 江上月    時間: 2014-3-18 22:09
而家,我終於明白,點解半年嚟沽極啲電力股都唔落格

原來就係俾 襯咗埋嚟 死咗

作者: Chuyickyin    時間: 2014-3-18 22:25
以我所知除左期權之外,有一些經紀行可以提供借貨沽空,先借批貨比你沽
當你認為跌夠就買番還比經紀行,但要計番利息
作者: nickykll1    時間: 2014-3-18 22:40
Chuyickyin 發表於 2014-3-18 22:25
以我所知除左期權之外,有一些經紀行可以提供借貨沽空,先借批貨比你沽
當你認為跌夠就買番還比經紀行,但要計 ...

沽空同去過大海冇分別,博士是否想教網友賭錢!
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-18 23:02
我原意是想博士開聲,投資十有9中,已經好好,博士話買果幾隻股票全中,唯獨沽空電力股半年,暫不中,如買期權無平倉至今,費用唔小,請他發表一下觀感,意不是抽他後腳,藉此對大家起教化作用
作者: marcoss    時間: 2014-3-19 13:01
nickykll1 發表於 2014-3-18 22:40

沽空跟過大海絕對有分別.
不過, 如果分不清沽空跟過大海的分別, 說明這不適合你.

博士是否想教網友賭錢!>>>>>如此推論, 邏輯很有問題. 我不認同.
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-19 14:15
張善昌兄,唔駛動肝火,吾人不是要博士跪低道歉,怪他俾錯貼士,只是藉此起一個教化作用,
如果有人覺得本人多事的話,真的不好意思,長期沽空一隻股票,或長期持有一隻認沽期權,
而正股唔落,所費不菲,世界有三大股神,巴菲特(股票),曾經輸過,索羅斯(對衝),有贏有輸,
Sam Simon(對衝),現已退休,一生只輸過一次,以上大師全部大數是贏
作者: ylst    時間: 2014-3-19 16:06
就算,人過馬路,綠公仔燈著左,,,但見到有車失曬控咁撞過來,,,,都要過馬路,,,,咁就係賭命,,,
係賭/摶,定係隱陣,,
關鍵係,你睇得清唔清楚,勝算有几高....
作者: 江上月    時間: 2014-3-19 16:17
TO: JOSEPH 張善昌

連沽空7日後無論戰果可先平倉再睇都唔識,教精佢都晒X氣。問呢啲盲毛攞啲沽單出嚟,攞唔出就無資格廢嗡。少些回應,等呢啲 ON9仔成世兩頭遊,食地球好過啦!

作者: jackytam    時間: 2014-3-19 17:08
江上月 發表於 2014-3-19 16:17

連沽空7日後無論戰果可先平倉再睇都唔識,教精佢都晒X氣。問呢啲盲毛攞啲沽單出嚟, ...

江兄,唔需要勞氣,當我地贏錢之時,就知邊個是對!
作者: artai    時間: 2014-3-19 18:16

nickykll1朋友, 錢係你辛苦搵黎的, 人家講點樣賭六合彩會中頭奬, 你明知要用盡你身家, 你明知自己唔識咁樣係咪一定得, 唔通你真係瞓身咩? 因為咁瞓身落去而最終搞到瞓街, 你可以怪邊個呢?

博士同大家講呢D投資野, 大家根據自己能承受的風險去做, 有什麼問題?
最驚你聽左唔過濾, 唔睇清楚時機, 膽粗粗即刻去賭白頭片! 跟住輸左就叫人賠...

閣下要記得, 博士叫大家唔好迷信佢, 唔好當佢係神咁拜! 即係佢講完O既野, 大家要過濾, 要思考! 你連思考能都唔思考, 就迷信左佢, 咁關佢乜事呢?
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-19 21:15
還是請博士明晚開咪說一下,半年前話沽空國內電力股,點埋尾
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-19 21:19
江上月 發表於 2014-3-19 16:17

連沽空7日後無論戰果可先平倉再睇都唔識,教精佢都晒X氣。問呢啲盲毛攞啲沽單出嚟, ...

江上月兄,你說我on9仔,嚴重冒犯,我現在向版主投訴,要求你馬上道歉!
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-19 21:31
聽聞郭博士經常長期做期權認沽,去等正股下跌,還是請他在節目中解晝

作者: TonyLeung    時間: 2014-3-19 23:26
hkkpcys 發表於 2014-3-19 21:15
還是請博士明晚開咪說一下,半年前話沽空國內電力股,點埋尾

不如倒轉想,博士叫沽空,即是唔睇好國內電力股,而呢類股份過去半年真係無升過。聽博士講唔買呢類股份,都賺番機會成本啦。

作者: 江上月    時間: 2014-3-20 11:46
TO: HKKPCYS

唔好意思喎!當錯你係輸唔起去學人沽空,驚到平倉埋尾都要問人嘅 ON9 仔,不過呢度好似無人沽過國內電力股喎?即係唔駛埋尾啦!如果你有沽嘅話,帖張單上嚟睇睇,等小弟安排同你承咗佢。

作者: Quattro    時間: 2014-3-20 11:52
TO: TONYLEUNG

人地唔係 ON9 仔嚟架!識得揾三大股神嘅嘢出嚟教化人咁巴閉,你啲初級理論就無謂攞出嚟失禮人啦!

作者: hkkpcys    時間: 2014-3-20 12:35
江上月兄,其實我無沽空國內電力股,博士或許有,想請他在節目中交代一下,而家應點埋尾,
畢竟,網上留言討論溝通,在你猜我想的情況下,容易大家產生誤會
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-20 14:43
To:張善昌兄,

首先我沒有輸了錢,而遷怒任何人,我不怪你,我覺得你要去睇心理醫生,洗洗心,
衷心祝賀!
作者: 晴仁    時間: 2014-3-21 10:16
閣下嘅講法  俾人有點輸打贏要嘅感覺  人家俾tips 你  你自己都要分析下同量力而為
正如1396  大師父叫人賣1/3  但覺得個價到自己目標 所以全賣灑

人地指道門俾你  你自己都要用下腦架  家陣無人欠你ga ma  你有本事咪唔跟囉
唔駛喺到聲大唊惡 ga

仲有  你覺得自己有本事抽到大師父後腳咩   佢唔答你就算你好彩啦 唔係就
作者: 晴仁    時間: 2014-3-21 10:24
nickykll1 發表於 2014-3-18 22:40

大師父一向都講酒色財氣架啦   呢到大部份人都係成年人  有分析能力  唔駛你担心

投資本身就係有賭摶成分  買樓都會有負資產啦    Don't worry Be happy!!
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-21 12:00
To:晴仁,張善昌,江上月,

點解個個話我輸了錢,鬼殺般叫,其實我只有買過博士一隻1396,仲贏了小小錢,只不過見博士半年前提過沽空國內電力股,
但而家無了下文,而他做事情一定識埋尾,故請他公開回應一下,就算他自己有買,打和,贏或輸,係咪都要公開下?
作者: chrisX9    時間: 2014-3-21 12:06
純粹吹水

該舊帖下有段細字寫上『免責聲明』,就是閣下想要既答案了﹗
官方有權不作任何回應或事前通知,清楚﹗
吾好再做問題兒童啦.....乖乖
作者: 晴仁    時間: 2014-3-21 12:56
hkkpcys 發表於 2014-3-21 12:00
To:晴仁,張善昌,江上月,

點解個個話我輸了錢,鬼殺般叫,其實我只有買過博士一隻1396,仲贏了小小錢,只不過見 ...

唔好意樹  留言時未看到上面幾則留言    因為打字慢  又花時找插圖攪攪氣氛

初初看到大家回應  還以為你輸咗好多耶    原來你真係黎揪大師父後腳  同有心教化大家

大師父有沒有買  又關你乜事  佢個人財務 無必要黎討論區交代   

情原你係受害人 輸唔起  走黎嘈  好過知你係果種睇電視專搵錯處  之後去討論區嘈果種人

建議你親身上去萬福  搵大師父  等佢解俾你聽耶

作者: Chuyickyin    時間: 2014-3-21 13:02
這是華能國際電力902過去半年走勢,去年10月高位$8.5,今個月低位$6.1,我不知道這是否樓主心目中像樣既跌幅,但係樓主係假設左有人睇淡而買入認沽期權而輸錢,這不是睇錯方向問題,而是實際期權操作問題,假設樓主不是買入認沽期權,而是沽空一個認講期權這半年的期權金已袋袋平安,再者就當你做Long Put舊年10月$8左右Long 一個$7.5半年後到期既PUT都係$0.3左右,到今個月正股低位$6.1隻PUT既內在值都值$1.4相等於買入價4倍有多,唔明點解會輸
(本人不是想抽樓主後腳,而係以事論事)

903華能國際電力

903華能國際電力

作者: Chuyickyin    時間: 2014-3-21 13:04
再睇多隻電力股2380中國電力

作者: 晴仁    時間: 2014-3-21 13:05
chrisX9 發表於 2014-3-21 12:06
純粹吹水

唔係官方與否嘅事 真係唔知點解要回應  人家俾tips 出黎  鍾意嘅咪聽  唔鍾意咪唔聽唔睇

點解要人家交代自己財務嗎﹖唔通大C父開完班  上完堂  要向大家交代D錢點駛  駛咗去邊咩  9唔搭8  

當呢到個個係小學雞耶
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-21 13:13
多謝chuyickyin寶貴資料,另外博士半年前開了題,都要解釋一下之後點,做事情要有頭有尾,
唔係好過份?
作者: 江上月    時間: 2014-3-21 16:28
TO: CHUYICKYIN

有人借貨沽空已賺大錢,呢條友自稱唔係ON 9仔,執啲三大股神口水尾,係度扮專家,想去教化人,仲要用命令式口吻叫賺錢嘅人交代,真係無厘頭兼笑义大人個口,抵小 x 1000。

作者: 江上月    時間: 2014-3-21 16:32

話俾你聽點樣埋尾即係教你點樣發達啦!得閒揾塊鏡照吓個輪廓樣子,睇吓邊一忽值得人解俾你聽,希望你唔好繼續係度 9 嗡搏比人插啦。奉上同情 x 100。

作者: woorim    時間: 2014-3-21 16:57
咪叉嘈啦!你咁嘅德行,唔識感恩,活該受罪啦!仲問!傻傻地,又唔見我地嘈,唔好睇錢睇得咁重要,聽博士節目的教誨,勝過你嗰一分幾毫啦!唔好嘈啦,比心機學習博士嘅德行,遠勝家財萬貫啦!
作者: CHENGKAIFAI    時間: 2014-3-22 21:12
To: CHUYICKYIN,
Please advice if there is any good share in the future
Thanks

作者: Chuyickyin    時間: 2014-3-23 00:43
TO:CHENG KAI FAI
本人係投資市場係初哥一名,仍在學習階段,實在不敢提供任何投資建議
我只係將我睇到及知道既野post出黎大家分享,希望大家都張自己係市場上
見到既野及知識分享交流一下,彼此學習進步.
而博士之前提供過只1340我都有跟,呢隻股票2013年頭9個月條數同2012年比沒有太大分別,預期5日後出業績,同2012年差不多,以昨日收市價計即6.7倍pe左右,而集資用途正面(興建生產基地及自家養殖埸,現時間公司大部分豬隻來自第三方養殖場,自家生產可提升毛利率)
但睇盤路似有人刻意壓價收貨(有少少主觀),睇CCASS report  D貨幾散下未歸邊
我自己既策略就分三注入,第一注上星期已入(1.96)我預期係呢D價位打橫行多2個星期至一個月
所以如果三個星期後都係1.9-2.05我會入第二注,升穿2.3入最後一注
2.3呢個位係最關鍵,係首日掛牌既day high 過去呢幾年有幾隻半新股都行呢個模式首日掛牌做個高位開支陰燭出黎壓係招股價下面,行個小圓底收貨,一升穿首日day high上面就海闊天空
之前1396都係類似咁行(可惜我冇買)

作者: hkkpcys    時間: 2014-3-24 16:57
To chuiyckyin,
你會唔會係曾經係業內人士?好專業!
作者: jackytam    時間: 2014-3-24 17:43
thanks..................
作者: ellery    時間: 2014-3-24 17:54
Chuyickyin 發表於 2014-3-21 13:02
這是華能國際電力902過去半年走勢,去年10月高位$8.5,今個月低位$6.1,我不知道這是否樓主心目中像樣既跌幅, ...

感謝仁兄知識相傳,各位網友無須動氣,試想沒有樓主看似「挑機」一問,我等又如何得Chuyickyin兄之回應?
作者: Chuyickyin    時間: 2014-3-24 21:36
To: hkkpcys
不是!我只是一名普通散戶
作者: hkkpcys    時間: 2014-3-24 22:50
To chuyickyin,

說來很失禮,我通過証監會証卷從業員考試合格,暫末找到公司上牌工作,
而你很多地方比我精通,我要向你學習,可否介紹幾本有關股票技術分析書籍?
作者: Chuyickyin    時間: 2014-3-25 20:04
To hkkpcys
書我都冇乜點睇過,係幾年前係公共圖書館借過一本技術分析既書,一本波浪理論同理一本期權實戰
其實技術分析真係睇完就算因為係香港呢個市場係全世界出現最多假突破,及技術陷阱既市場
由2010年到今年如果用技術分析炒期指或者衍生工具真係輸到走佬都唔掂,我聽D老一輩既前輩講
十幾廿年前冇乜人識技術分析既時候用黎睇市都OK既,但係依家通街D人都識大戶根本就係睇住老散D倉位黎食

作者: hkkpcys    時間: 2014-3-25 21:19
To Chuyickyin,

多謝賜教,技術分析同基本分析知識一定要有,最重要是要有好似博士的靈感,
十年前滕訊升到而家百幾倍,似足匯豐銀行翻板

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5