天羅地網

標題: 大家仲有冇keep 住1396, 154, 1340, 分享一下! [打印本頁]

作者: Freemanhowc    時間: 2014-4-11 12:20
標題: 大家仲有冇keep 住1396, 154, 1340, 分享一下!

我仲有154 和 1340.
1396沒貨!

作者: ylst    時間: 2014-4-11 14:18
1340....$2......
作者: Freemanhowc    時間: 2014-4-11 14:51
三隻,可以一玩是154, 起碼每曰有波幅!
作者: CarmenNg    時間: 2014-4-11 14:58
1396 及154 持股至今.因對其前景有信心.
作者: CalvinKan2013    時間: 2014-4-11 15:47
三隻持股至今, nothing to worry about these companies
作者: theobald    時間: 2014-4-11 16:10
154 50%, 1396 25%, 1340 100%
作者: 佳佳    時間: 2014-4-11 16:12
我有154 和 1340.
作者: Peter    時間: 2014-4-11 16:45
1340我有貨,入貨價 $1.92。可是它的招股價介乎 $1.45 至 $2.05,所以跌至 $1.45 也有一批人有錢賺,下調的空間是仍然存在的。但到時如果大市下插,加上莊家實力不夠,莊家必然要抽調資金去回補其他的倉,那後果便不敢想像。逆市升靠的是莊家實力,莊家的實力,外人實在難以估計。
作者: hklam007    時間: 2014-4-11 19:16
1340 $1.92 有重貨
想入多的 又手振振。

佳佳的相片Very Good.
作者: hhyung    時間: 2014-4-11 21:31
三隻都有,1340特別重,雖然未急用錢,但係都驚驚地,人之常情! 祝大家好運!
作者: Patrick97    時間: 2014-4-11 23:35
1340 在 $1.95 持有非常重的貨。

以今天成交量作一個非常粗糙的估計,看看大戶幾時收完貨。1340 的發行股數是 120,000,000 股,今天成交量是 704,000 股,兩者相除大概是 170 天,即是說大概不會超過半年的時間,大戶便什麼貨都可以收回來(其實揸住 70% 的貨便算歸邊)。所以最慢應該不會超過半年便可以貨源歸邊。這個計法當然是亂計,但亦希望以此來安自己的心。因為股票上市已有個多月,還有四個多月便夠半年,到時如果升不回去家鄉,再考慮是否跳車。至於驚驚地,那是人之常情,我們絕對沒有郭博士對金融市場的見識和眼光,所以唔驚就假,現階段只要跟隨博士的指示去做,問題應該不大。但自從1340勁插,本人晚上難以入睡,精神恍惚,很容易發火罵人。今天中午,因小事跟我老闆吵起來,希望他不要介意。所以近來我每日都唸祝福文,祝福1340早日上升。再在臨睡前,背誦心經,好讓自己心情平靜,早點入睡。
作者: hklam007    時間: 2014-4-12 01:11

To Patrick97
我覺得唸祝福文,
不是用來祝福1340早日上升。
祝福自己和身邊人較好
祝你心境平安。
作者: GraceLeung    時間: 2014-4-12 05:51
博士經常說,有多餘的錢才買,買時要預輸光,為何咁上心。
自找煩心事。自醒吓好喎。
作者: schumannsiu    時間: 2014-4-12 10:54
1396 留到21/5/2014後在30/5/2014會有人民幣15.3分利息派.(1396有錢賺有息派).
1340 我1.99入第一注,1.73入第二注,入夠了,而家耐心等待.(1340有錢賺冇息派).
154冇入,(154蝕錢冇息派,如果要入,我會掛2.51入一半先).因為啲錢用左去1340度,我覺得1340抵買啲.
作者: Freemanhowc    時間: 2014-4-12 17:10
原來有咁多巴打,絲打手持以上股票。
好似郭博士三集節目都冇提及過以上股票,是否形勢有变,我們很想知道。

作者: meichun    時間: 2014-4-12 19:16
似乎好多人坐艇,希望大家睇開啲。以平常心面對股市升跌,是投資的基本心態。贏錢固然開心,但是輸錢亦是一件很快樂的事。形勢變壞亦未嘗不好,享受投資個中的樂趣,比輸贏更重要。
作者: hklam007    時間: 2014-4-12 19:57
To meichun

<但是輸錢亦是一件很快樂的事>

佩服 佩服

作者: jackytam    時間: 2014-4-13 00:07
meichun 發表於 2014-4-12 19:16
似乎好多人坐艇,希望大家睇開啲。以平常心面對股市升跌,是投資的基本心態。贏錢固然開心,但是輸錢亦是一 ...

你知呢度個個都坐緊艇,仲講埋d咁野,係咪小炳!
作者: Alexng    時間: 2014-4-13 11:55
哈哈,你地好攪笑呀!!(-_^)
作者: makeey222    時間: 2014-4-13 23:09
Alien 發表於 2014-4-13 21:59
154 及 1340 都有貨。154 入貨入得遲,本來有錢賺,但現在輸突。1340 直情由頭輸到尾,提都唔想提。其實買 ...

1396,154 及 1340 郭博士會否有新指示?
作者: CalvinKan2013    時間: 2014-4-13 23:13
心靈放下,人生更為積極
作者: franciskmli    時間: 2014-4-14 10:54
大陸生豬價近年低位,  相信短期有心理壓力,  但可以趁低收購實力弱的同業,  長遠符合發展  --- 以上是小弟斷估.
作者: franciskmli    時間: 2014-4-14 11:35
同時,  近期成交額之低,  係是旦一個人都可以做晒,  咁係唔可以用技術分析嘅.  都係熄機唔睇.
作者: alankimfong    時間: 2014-4-14 15:08
三隻都有,三隻都輸緊十幾%......但係都係多餘錢。

之前都未買過股票,但現在學識忍耐,係投資最基本。

作者: Peter    時間: 2014-4-14 19:52
alankimfong 發表於 2014-4-14 15:08
三隻都有,三隻都輸緊十幾%......但係都係多餘錢。

之前都未買過股票,但現在學識忍耐,係投資最基本。

1396被套,你肯定在高位追貨,真係陰功豬咯。博士在大約$2.00時推介,你一定沒有立即行動。154升得太快,不小心追高左,都屬於正常。繼續努力吧。至於1340今天再創新低,只可以說時不我予。你學識忍耐非常好,記得2000年,我第一次買股票,我同事介紹我買tom.com,結果我由八個幾買,買左無幾耐就插,我一直忍耐,忍耐左五六年,最後變仙股。
作者: jackytam    時間: 2014-4-14 20:06
Peter 發表於 2014-4-14 19:52
1396被套,你肯定在高位追貨,真係陰功豬咯。博士在大約$2.00時推介,你一定沒有立即行動。154升得太快, ...

送比你............................

作者: hklam007    時間: 2014-4-15 10:08
您有這感覺嗎 ?
股票價位上落 另我心情憂愁,恐懼.

沒有入股票的朋友 評論時
輕鬆 愉快.

今日看到原因: 《法句經》

第十六:喜愛品
            ‧由渴愛引生憂愁,由渴愛引生恐懼。
                脫離渴愛者無憂,於他又有何可懼?
                                                     譯者敬法比丘   
作者: Alexng    時間: 2014-4-15 10:40
Patrick97 發表於 2014-4-11 23:35
1340 在 $1.95 持有非常重的貨。

以今天成交量作一個非常粗糙的估計,看看大戶幾時收完貨。1340 的發行股 ...

如果股票波動令你恍恍忽忽難以入睡的話,我勸你及早離場,無謂影響日常生活吖,祝你生活愉快!
作者: freddy    時間: 2014-4-15 16:26

"在遇到順逆環境衝擊時, 都能夠覺唔到這就是世事的無常, 無我真理, 並有能力以冷靜的態度, 無畏的勇氣去接受真相和能保持心靈安穩度過"

不過講都係容易過做, 我這兩天遇到順境時會開心高興, 逆境時有唔開心同有D down咁, 股市一定會隨時間變化波動, 你要想你投資的目的及目標是什麽?
又為什麽買這隻股, 1340的利好及不利因素是什麽? 股買下跌是公司本身的問題或其他原因? 潛力及長遠來說又如何? 再加上你個人財力及計劃等, 是否適合長期持有? 你是短炒定長期持有?

股票未必一定升, 否則大部份人就只會炒股而唔做野. 任何決定都要自己考慮而作出, 當然可以參考別人意見. 祝各網友諸事吉祥.

利益申報, 在博士推介的股票中, 本人只入了1340, 因之前沒有入過"投資快訊"版, 錯過了154.
作者: Freemanhowc    時間: 2014-4-15 18:35
月尾有隻大隻豬肉上市,應該1340有小許驚喜!
否則有排捱。
154月尾有大會,應該冇料到。維持上落格局!
1396急升後,急插,唔識睇!
作者: chichan    時間: 2014-4-22 03:49
$1.97.................

作者: CalvinKan2013    時間: 2014-4-22 11:42

wah, 1.48 now...
作者: Smile168    時間: 2014-4-22 12:09
1.52入了少少!
祝大家健康、富貴、有智慧!

作者: ellery    時間: 2014-4-22 12:24
Smile168 發表於 2014-4-22 12:09
1.52入了少少!
祝大家健康、富貴、有智慧!

有膽識!
作者: Smile168    時間: 2014-4-22 13:51
ellery 發表於 2014-4-22 12:24
有膽識!

謝謝!
只是對博士眼光有信心,另外覺得現價抵買!
作者: hklam007    時間: 2014-4-22 14:26
恭喜你們現在1.5?入股
我高你們幾毫子入股
希望大家都順利

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5