天羅地網

標題: 1340慢火煎魚。 [打印本頁]

作者: Alexng    時間: 2014-8-11 19:36
標題: 1340慢火煎魚。
【on.cc專訊】帥哥在東方產經「薦神」專欄表示,萬洲國際(00288)捲土重來,以預測市盈率11.5倍招股,市場反應不俗,但龍頭股亦要平賣,其他食品股估值也要打折扣。不過,現時處於「豬周期」的豬肉價格上升循環,近期發生上海福喜事件令食品安全再受重視,今日中午截飛的萬洲固然受惠,半新股惠生國際(01340)亦可兼顧。

中國人的主要肉食是豬肉,上海福喜售賣過期肉,最受打擊的是西式連鎖快餐店,尤其雞肉產品,而豬肉價格的漲勢可望持續。豬肉價格近兩個月上漲了一成左右,踏入農曆7月需求將進一步上升。

香港現時上市的兩隻養豬股為惠生和普甜(01699),去年盈利仍然微升,分別為1.02億元人民幣和1.06億元人民幣,可謂相當接近,往績市盈率分別為3.2倍和6.8倍,但規模與萬洲有百倍距離,故只能以便宜吸引投資者。

惠生和普甜均有擴充養殖場計劃,前者位於湖南省的養殖場已於去年11月投入營運,另有3個新養殖場正在興建,除擴充上游業務之外,豬肉加工設備及冷藏設備等下游業務亦同步擴展。雖然豬肉股具有很強周期性,且有疫症和高溫等威脅,飼料成本亦上漲,風險其實頗高,但由於豬肉價格短期上升趨勢已成,加上萬洲招股效應,短線動力不俗。

惠生在低位徘徊一個月後,近期慢步連升幾日,以其4倍多的估值加上預期今年有改善的情況下,續可留意。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-12 13:41
請郭博士繼續煎,不要熄火
作者: Alexng    時間: 2014-8-12 19:58
今日股價收1.54,成交增加,似追落後!
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 11:52
郭博士請俾心機煎魚,挽回聲譽,不要熄火啊,總之炒上去靠你了
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 14:03
郭博士又宿番隻手,隻嘢陰陽怪氣好難炒
作者: 江上月    時間: 2014-8-13 15:20
TO: GOINH UP 168

得閒揾塊鏡照吓個啫容, 睇下邊一忽值得人哋炒上去比你發達? 聲譽要靠你班盲炳, 唔好攪笑啦!

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 15:36
江上月,我發達要你批准?你傻架?
作者: 江上月    時間: 2014-8-13 16:04
GOINH UP 168 睇唔明, 解多次:

得閒揾塊鏡照吓個啫容, 睇下邊一忽值得人哋炒上去比你發達? 博士聲譽要靠類似你呢類盲炳, 唔好攪笑啦!

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-15 17:05
我肚餓,快些煎可以嗎。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-15 18:33
江上月我有得食魚你又唔抵得了
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-22 15:20
又煎燶了,鞋!
作者: Patrick97    時間: 2014-8-22 20:00
GoingUp168 發表於 2014-8-22 15:20
又煎燶了,鞋!

慢慢來,不用急,講唔定股價最終會去到一個無人相信的價位。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-22 20:08
你覺得是低到無人信定高到無人信?
作者: 佳佳    時間: 2014-8-23 10:21

作者: alexwong    時間: 2014-8-25 15:19
《轉自經濟通通訊社21日專訊》惠生(01340)宣布,錄非經常性上市開支約780萬元人民幣,料中期溢利大跌。倘不計該上市開支,預期集團將錄得與去年同期相若水平的溢利。公司將於本月末公布業績。
               ----------------------------------------------------------
小弟讀得書少,唔明上面果段野噏乜,有冇讀得書多嘅網友可以解釋 一下?《溢利》係乜黎?係唔係等於收益?
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-26 17:38
溢利=盈利
我都係讀得書少的
作者: alexwong    時間: 2014-8-26 20:33
GoingUp168 發表於 2014-8-26 17:38
溢利=盈利
我都係讀得書少的

謝謝分享。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-26 21:01
E隻野要放理一邊等1、2年,有機見3蚊
作者: 101    時間: 2014-9-2 14:26
又到豬肉股停牌
作者: GoingUp168    時間: 2014-9-2 14:57
郭系股票真係多災多難,我仲有重貨未走添架!
作者: Alexng    時間: 2014-9-2 16:38
GoingUp168 發表於 2014-9-2 14:57
郭系股票真係多災多難,我仲有重貨未走添架!

明天快D止蝕啦!
作者: GoingUp168    時間: 2014-9-2 18:27
止蝕都係死,唯有揸住先啦,唔對路咪上嚟駡下囉
作者: Patrick97    時間: 2014-9-2 19:47
GoingUp168 發表於 2014-9-2 18:27
止蝕都係死,唯有揸住先啦,唔對路咪上嚟駡下囉

如果得閑,你就多啲上嚟罵吓啦,郭生話呢啲係潤滑劑嚟嘅;如果谷住谷住,好容易會癡線!唔開心咪上嚟駡下囉。
作者: GoingUp168    時間: 2014-9-2 20:42
大量包容有氣魄,好野!佩服佩服
作者: 101    時間: 2014-9-2 21:46
alexwong 發表於 2014-9-2 15:28
Check過,應該未停牌,C Hing放心。

搞錯係上午0成交
作者: GoingUp168    時間: 2014-9-4 15:09
個市旺成敢,佢都..........鞋!

作者: 江上月    時間: 2014-9-5 11:09
TO: GOINGUP168

唔升就係你邪氣重, 陀衰家呀低B仔.  唔信你試吓走晒貨, 即刻見光明, 記得走貨後即刻單聲益吓街坊走噃轉. 最近你都算係紅牌屎忽仔, 一出嚟比人插到暈.

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5