天羅地網

標題: 董事長爸爸 [打印本頁]

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-19 08:14
標題: 董事長爸爸
郭博士兒子今年幾歲?已經做了董事長了!我想知道開公司的錢是誰的?是細郭生自己出資?還是全部由郭博士打本?
如果是全部由郭博士打本,我只能羨慕細郭生好命,有個富爸爸!
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-19 08:27
但故事也有可能是另外一個版本,細郭生英雄出少年;憑自己的才華和努力打出一片新天地!究竟真實情況是我們想見到的後者,還是我們不希望見到的前者?
我並不知道,所以有此一問。
各位和郭博熟悉的綱友知道嗎?
作者: TonyLeung    時間: 2014-8-19 10:57
你不如羨慕郭氏三兄弟D子女,笨!
作者: franciskmli    時間: 2014-8-19 11:27
幽默感

作者: HAPPY168    時間: 2014-8-19 11:59
證道歌其中一節 :

從他謗。任他非。把火燒天徒自疲。
我聞恰似飲甘露。銷融頓入不思議

取自網上淺釋 :

「從他謗。任他非」:從,隨便他;他,其他的人;謗,毀謗;任,任憑;非,不正當的批評,也就是毀謗。隨便他怎麼毀謗,任憑他怎麼批評我,任憑他找我的過錯,說我的不對。

「把火燒天徒自疲」:拿一把火來燒天,怎麼燒也燒不到天,可是拿久了,自己也就疲倦了,甚至火燒的灰掉到自己身上,你自身都有著火的可能。所以從他謗,任他非,把火燒天徒自疲。

無緣無故地,他來無理取鬧,故意毀謗你,所謂「欲加之罪,何患無辭?」他想盡辦法把罪名加在你的頭上,你明明沒有做這件事情,他說你做了;你明明守規矩,他說你不守規矩,就這麼無緣無故地毀謗你,他若合理,就不叫毀謗,那叫公道話,因為他不合理,很突然地沒有給你一個準備的時間,他就來毀謗你,這時你就要任憑他毀謗,任他非,任憑他怎麼說了。這兒有個比喻,這樣無緣無故地毀謗,就像用一把火來燒天似的,久而久之,自己的手都疲倦了,覺得辛苦了。

「我聞恰似飲甘露」:我聽見他說我的不對,毀謗我,無緣無故地冤枉我,這一類的話對我來說,就像喝甘露水,喝蜜糖這麼甜。

「銷融頓入不思議」:銷,消化、消滅;融,融化、消滅它,也融化了它。頓入不思議,立刻得到不可思議解脫的力量,得到不動心的功夫。能以逆來順受,毀譽不動心,無論毀謗我、讚歎我,心裏都不動,那就是飲甘露水,就是銷融頓入不思議。
作者: 江上月    時間: 2014-8-19 12:49
TO: GOINGUP 168

垃圾猪人! 你個倒屎長爸爸生咗個倒濘屎仔重威啦!

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-19 12:59
郭博士仔仔有咩威水嘢是綱友知道的,貼出來分享下?
俗話說虎父無犬子啊!
例如學業成績如何?有否接受大學教育?在哪一所大學畢業?
讀什麼學科等等。

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-19 13:18
細郭生現在是一名專業人士嗎?
他是否醫生、是否執業律師、是否在四大行工作的執業會計師?
是否一名專科醫生?

作者: TonyLeung    時間: 2014-8-19 14:13
GoingUp168 發表於 2014-8-19 13:18
細郭生現在是一名專業人士嗎?
他是否醫生、是否執業律師、是否在四大行工作的執業會計師?
是否一名專科醫 ...

沽晒1340,拿些錢請個私家偵探去查。連自己做人都未掂,理其他人做什麼呢。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-19 15:05
各位綱友我有好詩共賞:
九州生氣恃風雷'
萬馬齊瘖究可哀
我勸天公重抖擻
不拘一格降人才
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-19 16:09
我同郭生唔同呀,郭生是意見領袖,佛學傳人、經營綱台,生意橫跨幾十個領域;身家唔知有多少個億,又做過外交官,在政經各界人脈深厚。
作為綱友想知道他的事蹟外,都有興趣知下佢公子有吔嘢成就,郭生作為大眾偶像,唔知家庭教育成功否?他兒子成才了嗎?
中國儒家講修身、齊家、治國、平天下,郭生唔知做得到否?

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-19 16:14
如果郭博士真係你地講到嘅咁把炮,他一定能夠令自己的兒子成才吧?
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-19 17:00
郭生的學生據郭博士講在國內是地方大員,或是佔據要津的中央高官,郭生對他們實施的政策擁有巨大的影響力,所以郭生一言一行可能影響到千千萬萬嘅中國人,既然郭生的公權力這樣大,所以有人要求監察他的狀況是合理的
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-19 17:53
郭先生稱港區人大代表鄭耀棠先生為雞蟲棠,稱鄭先生有召妓的行為;但郭先生在節目中又稱自己接受朋友的款待,曾到澳門的夜總會執一劑,那郭先生可否被稱為雞蟲X呢?
點解有口話人無口話自己?
作者: 江上月    時間: 2014-8-19 19:48
GoingUp168 發表於 2014-8-19 17:53
郭先生稱港區人大代表鄭耀棠先生為雞蟲棠,稱鄭先生有召妓的行為;但郭先生在節目中又稱自己接受朋友的款待 ...

你真係 1 6 7 到無人有!

作者: TonyLeung    時間: 2014-8-19 19:49
GoingUp168 發表於 2014-8-19 17:53
郭先生稱港區人大代表鄭耀棠先生為雞蟲棠,稱鄭先生有召妓的行為;但郭先生在節目中又稱自己接受朋友的款待 ...

狐狸先生幾多點
作者: ron118    時間: 2014-8-19 20:13
吓!雞蟲郭!?
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-8-19 22:59
恨不得,恨不得。

一命二運三風水,哈哈哈!

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-20 08:09
郭先生係佛學上確係一流人才,專心轉法輪就好了。
但他偏偏撈理政治,政治哩碗飯唔係郭先生食架;郭先生既打民主派,又插建制派,要大小通吃,E個世界邊有咁著數嘅野啊
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-20 08:15
郭生如果想從政,一係理阿爺堆,做個政協或人大代表,如果有料俾阿爺相中,培養成治港班子的一員,問鼎特首不是夢
一係疊理心水幫香港人向阿爺爭取民主,爭取民望,循選舉方法進入憲制權力圈
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-20 08:18
郭生叫大陸整件省委書記又管治香港,係出賣香港人,賣香港人豬仔
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-20 08:21
全部議員唔出糧更加係屎橋!全世界所有國家的議員都有人工出,美國國會議員也有,美國國力又咁興盛?
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-8-20 10:01
是神是鬼,一讀而知。

哈哈哈哈哈哈!
作者: TonyLeung    時間: 2014-8-20 10:32
人家現在做緊中文科聽力考試,聽番晒博士的節目,然後逐點拿出來插?

作者: 江上月    時間: 2014-8-20 11:15

唔好再用條言論自由嘅大棒抽佢, 大家要比多啲憐憫阿GOUINGUP仔, 原來佢連私隱條例都唔知, 難怪佢會响金魚缸內遇溺, 發咗茅引致抽筋亂性狗UP, 最好大家介紹個神經病專家幫吓佢, 如果佢無錢睇醫生, 大家不妨科啲錢打教吓佢.
作者: meichun    時間: 2014-8-20 14:02
GoingUp168 發表於 2014-8-20 08:18
郭生叫大陸整件省委書記又管治香港,係出賣香港人,賣香港人豬仔

郭生叫大陸書記治港?唔會掛?
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-8-20 14:13
meichun 發表於 2014-8-20 14:02
郭生叫大陸書記治港?唔會掛?

郭先生的確曾發表類似言論,部分網友知道的。

有趣有趣!
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-8-20 14:30
GoingUp168 發表於 2014-8-19 16:09
我同郭生唔同呀,郭生是意見領袖,佛學傳人、經營綱台,生意橫跨幾十個領域;身家唔知有多少個億,又做過外 ...

修身、齊家、治國、平天下。

對男人來講,以上四大階段離不開對金錢和女人的梳理與演繹。

煩也、煩也!
作者: william001hk    時間: 2014-8-20 17:02
吊, 如果香港吾係有佢依d ON9 167 咁嘅廢物....就會變成咁啦.......
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-20 18:21
依據郭先生的分析,民主派政棍要打粑,左派打小報告要打粑;中聯辦虛報軍情要打粑;財政司長益富人又要打粑、老鼠芬又要打粑;唐英年淨係識玩女和飲紅酒又要打粑!

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-20 18:25
打粑到最後香港政界剩下郭先生一統江湖!由中央任命做行政長官。實行所謂的第三條路線!到時江上月有做保安局長?
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-20 18:26
江上月就係君子?真的做左官唔識Cap水?
佢只會Cap得仲勁!
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-20 19:04
寫錯字,應該係靶唔係粑。

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-20 19:05
打理我靶無所謂嗽,光榮就義吧
作者: Alexng    時間: 2014-8-20 19:35
越講越遠,好攪笑
作者: 江上月    時間: 2014-8-20 22:56
TO:GoingUp168

死於子彈下會有英雄,你條輪款小人,有义資格受用子彈
光榮,畀條草繩你度脛就差唔多!

作者: clothbag_arhat    時間: 2014-8-21 15:16
GoingUp168的提問對象乃郭先生本人及其家屬,除非得郭生同意諸位可回應GoingUp168,否則大家都妄語了。

文字干戈,還是去高登吧,罪過、罪過。

人言可畏,望君筆下留情。

善哉!善哉!
作者: TonyLeung    時間: 2014-8-21 21:19
果位人兄,成日都想不勞而獲,聽到股票號碼,就只想發財,無想過會輸,輸左就賴。
想插博士,又無料到,想網友無條件爆博士D料俾佢知,有咩不是之處,就乘機入位。
可惜,一事無成。
作者: kytsui    時間: 2014-8-21 23:27

要做董事長好易,拿四千錢出蒞開間Limited ,然後自己填做董事。要有董事長爸爸又好易,只要填上爸爸做董事。做匯豐董事又得,公司名叫匯豐控股汽車美容有限公司。
作者: Joelee    時間: 2014-8-22 01:50
Goingup168。。你玩夠味。。如有不滿。可離開,這是一個FREE綱站,留下來,大家想學嘢。

請大家不要陪Goingup168 玩...
只要日後大家不回應佢,無論對方用什麼名。。只要有人無理,輸錢就頼人,責駡博士。

大家只須 1)不回應,忽視他。 或 2) 只須講,( 不信博士,請離開,無人欠你。)
大家都想清靜地學習,不是陪你玩。

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-22 20:16
我很多是講博士的,例如我講全世界發達國家的議員都有薪水的,不見得加拿大有咩問題?
郭先生只係想減少D競爭對手,等佢E種有錢佬被阿爺任命入憲制權力圈,食免費政治午餐姐。根本是開歷史倒車,剝奪香港人選擇的投票權利
作者: 明鏡亦非台    時間: 2014-8-22 21:31
GT6 = GoingUp168 = 鳩up哥 = 人格分裂(2級)<-龍心講的

作者: TonyLeung    時間: 2014-8-22 22:38
GoingUp168 發表於 2014-8-22 20:16
我很多是講博士的,例如我講全世界發達國家的議員都有薪水的,不見得加拿大有咩問題?
郭先生只係想減少D競 ...

為何對郭博士講既野那麼執著呢? 你當他老人家吹水,嘻嘻哈哈一個TALK SHOW為算囉。

我聽博士節目,只著重博士提供的健康知識,因為呢D真係好有用。

作者: WilWilQ    時間: 2014-8-24 19:42
世界上有很多可憐人, 他在想什麼或動什麼氣佢地唔知一D都唔奇, 但我地要體諒佢哋!
Going-up哥, 希望你能夠找到你可以信任嘅人傾訴啦!
作者: yc_ray    時間: 2014-8-26 10:21
真喺唔明白点解会关你事的
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-26 13:20
你就是郭公子嗎?你肯定無練功,看落有成四十歲
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-26 13:22
睇真D應該30至35歲倒,OK嘅
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-26 13:24
個相都算正氣,似忠的,
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-26 13:31
我攪錯了,雷先生你支唔支持香港人佔領中環吖??
作者: TonyLeung    時間: 2014-8-26 14:43
GoingUp168 發表於 2014-8-26 13:24
個相都算正氣,似忠的,

你真係識睇相既,就睇下你自己先。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-26 17:40
我你先,你近視同火盛。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-26 17:44
虛火盛,近視無得攪,多D練下拍腳功吧
作者: TonyLeung    時間: 2014-8-26 18:03
GoingUp168 發表於 2014-8-26 17:44
虛火盛,近視無得攪,多D練下拍腳功吧

好似是你條盲毛認錯人。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-26 18:34
連自己都唔認,你條友無哂自信心,好失敗姐
作者: 江上月    時間: 2014-8-27 12:18
TO: GOINGUP168

你隻過街老鼠走出嚟替死咩!

作者: william001hk    時間: 2014-8-27 13:46
過街老鼠咪係最鍾意走出來比人打囉....

作者: ron118    時間: 2014-8-27 14:11
william001hk 發表於 2014-8-27 13:46
過街老鼠咪係最鍾意走出來比人打囉....

何必滿口污言?以人身攻擊為目標去謾罵他人呢?GOINGUP168已沒有批判博士了,只是和大家交流股票心得啫!大家都是成齡人,心胸應該可以闊一啲。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-27 16:48
我批評博士是有理據的,好似郭生話立法會要揾D唔駛出糧的有錢佬入去做先掂
其實唔收人工的人並不確保一定係叻人,你無人工比維園阿伯,阿伯都想做議員過忍
阿伯會掂嗎
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-27 16:51
大家出去工作都有人工收,唔見得你間公司生產力和盈利唔掂播。唔通你老板要去揾D唔收人工的人,你間公司先識賺錢?
作者: TonyLeung    時間: 2014-8-27 17:35
ron118 發表於 2014-8-27 14:11
何必滿口污言?以人身攻擊為目標去謾罵他人呢?GOINGUP168已沒有批判博士了,只是和大家交流股票心得啫! ...

你出來護航都醒少少啦。

作者: TonyLeung    時間: 2014-8-27 17:38
GoingUp168 發表於 2014-8-27 16:48
我批評博士是有理據的,好似郭生話立法會要揾D唔駛出糧的有錢佬入去做先掂
其實唔收人工的人並不確保一定 ...

你究竟明唔明點選立法會議員? 就算你呢種無腦的人想做,都要有人肯選你先得架。
作者: ron118    時間: 2014-8-27 18:40
chantaipang 發表於 2014-8-27 17:45
唔好怪ron網友啦,

佢點知幫going up哥,

我已經俾TonyLeung網友射中啦,要快啲去「徵求民間驗方」果版check吓,睇吓有冇得醫。
作者: william001hk    時間: 2014-8-27 23:36
ron118 發表於 2014-8-27 14:11
何必滿口污言?以人身攻擊為目標去謾罵他人呢?GOINGUP168已沒有批判博士了,只是和大家交流股票心得啫! ...

你覺得佢係同大家交流股票心得呀!...咁真係祝你好運...

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5