天羅地網

標題: 提醒郭博士 – 吳康成此人無醫德 [打印本頁]

作者: 江上月    時間: 2014-10-21 15:38
標題: 提醒郭博士 – 吳康成此人無醫德

本人的親友曾找此人治理中風, 講明包醫, 最後爛尾收場. 請郭博士勿再推介此人幫人治病, 避免被人誤會是串同吳康成行騙, 影響聲譽.

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-21 15:56
請詳細解說如何包醫,如何爛尾收場.廖廖幾句、對大家都不公平的?

作者: 吳岩鷲    時間: 2014-10-21 16:08
江上月真有雷,夠膽同郭博士講啲咁嘢,支持你敢言。

作者: 不二非一    時間: 2014-10-21 16:16
full story please
作者: LG13680    時間: 2014-10-21 16:33
吳康成, 好似收得好貴喎!
作者: 練無毒    時間: 2014-10-21 16:50
關乎老郭朋友名聲,真係要小心處理。
作者: william001hk    時間: 2014-10-21 16:51
吳康成咪上過博士節目嗰個.....過真...醫病點會有包醫嫁....如真係同人講係包醫...已經係冇醫得啦....博士最好請佢再上節目自己解釋....如吾敢上...就實係身有屎....
作者: 容燥兒    時間: 2014-10-21 16:55
今時今日醫生,大部份變哂質啦,有咁㗎事,都未必無可能。
但當然唔可以未審先判啦。

作者: lenlan    時間: 2014-10-21 17:10
請樓主用少少時間講多d, thx
作者: winto    時間: 2014-10-21 17:46
幾個月前,我母親中風,也曾致電吳醫師,真是很貴,我們不能負擔,也就算了。
作者: nmp    時間: 2014-10-21 18:01
做人要有品德,做醫生要有醫德,治病唔係–定包得,
作者: wu_peace    時間: 2014-10-21 23:45

名利使人腐化 ??  

.

作者: 教父    時間: 2014-10-22 09:54

佢同博士不同, 博士係MONEY ON ACCOUNT, 律師樓做見証, 醫好病人先算, 又係講明收咁貴, 唔算整古

吳某係先收錢, 醫唔醫到自己都唔知
作者: sugar    時間: 2014-10-22 10:09
條油仔都幾古惑
作者: yc_ray    時間: 2014-10-22 10:27
你地可能无留意,其实某一集节目dr.都略略话过佢一句!!
作者: alexwush    時間: 2014-10-22 10:40

醫生揾錢好正常,貴都情有可原,但唔幫人埋尾就離普d,因為咁樣會延長咗治療時間,令病情惡化,呢d牽涉道德問題.的確要受譴責,不過自保之計當然另尋名醫較好
作者: hklam007    時間: 2014-10-22 11:08
我支持hkvcdso的提議。
作者: 不二非一    時間: 2014-10-22 11:11

佢點為之包醫先?
包醫到好,或者包醫到尾(即係包醫到死,在生時持續治療),都得架!
你地當時係點議定,呢個好重要!

咁嚴重的指控,就要出來講清楚,唔係去左潛水!
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-10-22 12:30
依我愚見,醫學角度應該沒有所謂“包醫得好”之說。

中西醫經驗來說,只可用以往病歷及醫生個人實戰見識來治理,但任何疾病及風險均因應個人情況有所不同,怎會存在包醫之說?

行醫者要明碼實價,取之公道,但先付款後醫治的操守,令人存疑。

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-22 13:29
尋人:江上月

出得貼?唔回貼、好無品、≡  叫完雞、唔比錢?
作者: alexwush    時間: 2014-10-22 13:56
hkvcdso 發表於 2014-10-22 13:29

出得貼?唔回貼、好無品、≡  叫完雞、唔比錢? ...

千江有水千江月,萭里無萭里天
作者: CarmenNg    時間: 2014-10-22 14:05
alexwush 發表於 2014-10-22 13:56

是否萬里無萬里天呀?
作者: 吳岩鷲    時間: 2014-10-22 15:28

魚仔  咁叻  咁都比你抽到江上月

叫雞唔比錢      真係要跟你學下嘢

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-22 15:29

小第有眼不識泰山、尋人尋到高手?(千江有水千江月,萭里無萭里天)好一個、江上月!

小第不才;                       【牛鬼蛇神三界有、填坤正氣法無邊】

現請教一句;現在的祝福文、等不等於古時的:般若波羅密多心經、都是行{簡、易、明}之道!

現先行謝謝先

作者: 教父    時間: 2014-10-22 17:47
hkvcdso 發表於 2014-10-22 13:29

出得貼?唔回貼、好無品、≡  叫完雞、唔比錢? ...

你成日叫? 但係要讚你, 成日俾足錢
作者: alexwush    時間: 2014-10-22 18:25
CarmenNg 發表於 2014-10-22 14:05
是否萬里無雲萬里天呀?

多謝指正,咦你都幾鐘意雲喎,我就希望返工一舊雲,出糧幾萬銀啦
作者: 不二非一    時間: 2014-10-22 18:25
樓主潛水
建議吳康成上來回應,上埋節目則更佳
作者: 容燥兒    時間: 2014-10-22 18:40
請網友,引用例子,小心一點,不要雞鴨鵝,拖低了討論質素。利己利人。

作者: CarmenNg    時間: 2014-10-22 19:23
alexwush 發表於 2014-10-22 18:25
多謝指正,咦你都幾鐘意雲喎,我就希望返工一舊雲,出糧幾萬銀啦

祝你夢想成真! 據689講,你有資格選特首.
作者: nmp    時間: 2014-10-22 19:31
hkvcdso 發表於 2014-10-22 15:29
小第有眼不識泰山、尋人尋到高手?(千江有水千江月,萭里無萭里天)好一個、江上月!

小第 ...

睇你詩詞好似白蓮教主陳雲D信徒
作者: Peterpan    時間: 2014-10-22 20:38
唔好屈人,有就拿出證據,禁樣指控對人好唔公道
爛尾會唔會你半途而廢得反效果??
仲有邊有醫生會同你講包好,當人傻咩
收得貴唔貴睇你點睇姐,你覺得負擔唔到咪另請高明
人地燈油火立都要啦,賺錢係應ge
無需要禁樣抹黑人
作者: hkvcdso    時間: 2014-10-22 21:20
容燥兒 發表於 2014-10-22 18:40
請網友,引用例子,小心一點,不要雞鴨鵝,拖低了討論質素。利己利人。
...

對不起女士們、我現更正

出得貼?唔回貼、好無品、≡  食完飯、唔比錢?
作者: hkvcdso    時間: 2014-10-22 21:34
nmp 發表於 2014-10-22 19:31
睇你詩詞好似白蓮教主陳雲D信徒

白蓮教主、現急聘、光明在使、黑暗右使、四大護法、止惡慈悲、行善平等、慧觀緣起、無常無我、

八金剛、三十六散人等.............新高糧準、福利好、見工地點天羅地網、額滿即止?

不笑勿抽,,,,,
作者: 江上月    時間: 2014-10-22 22:29
唔哂心急啦, 而家答你哋

hkvcdso 最鍾意食
作者: 江上月    時間: 2014-10-22 22:43
好簡單,你哋親臨或者打電話上去吳康成醫館,假症有親人中風,問佢收費嘅方法,就知道係一回乜野事,總有,大家上佢個網站睇吓,列到明一針 或 一個位置 六百大元,到你實行一兩針後就會嘗到進退兩難嘅滋味

據已知,吳康成包醫就十幾萬,而先要落訂金五至六萬,係實施醫術後,就算無乜起色嘅情況下,佢都趕住催逼病人家屬征收第二期錢,如果唔畀,佢嘅做法就係左拖右拖,推得兩推爛埋尾,草草了事。

另外,據聞有人曾向郭博士申訴過有關情況唔止一次,而博士都只作簡單回應!個中原因係:“點解大家唔係上去吳康成處問診之前,先嚟問一問郭博士嘅意見呢?唔同係驚住郭某人會從中收回佣唔定!”

作者: nmp    時間: 2014-10-22 23:05
江上月 發表於 2014-10-22 22:43
好簡單,你哋親臨或者打電話上去吳康成醫館,假症有親人中風,問佢收費嘅方法,就知道係一回乜野事,總有, ...

離撚哂普啦!中風人士大大話話一次要十針八針,十次為一個療情通常最小要十個八個療情,賣樓擋底衭都唔得掂仲要訓街,跟本吾係醫人係醫錢
作者: alexwush    時間: 2014-10-22 23:59
有人送醫生出門,有隻狗攔住度門狂吠,主人喝之即止,醫生贊佢善解人意,主人曰:雖則畜生,倒也還會依(音同醫)人

作者: 練無毒    時間: 2014-10-23 00:13
哈哈哈.肥b仔,你個笑話真係得.如果有機會.真係要話比某d好有醫德架醫生知.
作者: maharaja    時間: 2014-10-23 00:13
醫生,心力最重要!
作者: 不二非一    時間: 2014-10-23 00:21
nmp 發表於 2014-10-22 23:05
離撚哂普啦!中風人士大大話話一次要十針八針,十次為一個療情通常最小要十個八個療情,賣樓擋底衭都唔得 ...

小弟都算醫療界的....

『一針療法』運用在十二經脈加任督二脈,最多都係十四針啫
再加埋一指禪嘅功力,見人見智啦

但一般市面上按每針收費(有些甚至是按體重)嘅針炙醫師,小弟真係有保留。
中醫講辨症論治, 整體治療, 唔應該咁收費法的
當然佢地掂唔掂我就唔知,但對錢的執著則難免是不少了

作者: LG13680    時間: 2014-10-23 00:37
為何博士會在節目介紹此人?
作者: nmp    時間: 2014-10-23 06:08

https://www.youtube.com/watch?v=B4FXuwb1cMs是吳康成、郭博士節目
作者: hkvcdso    時間: 2014-10-23 08:02
alexwush 發表於 2014-10-22 23:59
有人送醫生出門,有隻狗攔住度門狂吠,主人喝之即止,醫生贊佢善解人意,主人曰:雖則畜生,倒也還會依(音 ...

醫院門常開、招財又進寶

有錢才有命、無錢莫進來

無錢和無勢、求神拜佛醫

天下醫生多、真心有幾人
作者: nmp    時間: 2014-10-23 08:50
你D打油詩
作者: hkvcdso    時間: 2014-10-23 08:57
nmp 發表於 2014-10-23 08:50
你D打油詩

重有幾句,

請、意會【同真心】兩字

政總門常開、招魔又招雨、打開黃雨傘、頂棍又防椒

大家同真心?黃傘護民主、民主開花時,你我都無份

作者: hklam007    時間: 2014-10-23 09:16
列到明一針 或 一個位置 六百大元...

你提到這句 應該是明碼實價嗎?
作者: 江上月    時間: 2014-10-23 11:37
TO: LG13680

希望郭博士開咪時回應一下此投訴事件.

作者: nmp    時間: 2014-10-23 13:09

郭博士講:無錢呀!米撚醫!無人攞把鎗指住你個頭一定要佢醫,天下更多名醫唔係一定揾佢,完結了!
作者: 吳岩鷲    時間: 2014-10-23 13:16
博士有咁講,,,?邊集講過?講得咁有氣勢?
我想睇下,比條連結黎過下目啦,唔該師兄。

作者: nmp    時間: 2014-10-23 13:22
我估下姐!師兄
作者: 不二非一    時間: 2014-10-23 13:24

沒有水,沒有月亮

尼姑「千代野」學習了很多年,但仍沒能開悟(enlighten-ment)。一天晚上,她正提著盛沸水的舊木桶,當她正走著,她看著映照在水桶裡的滿月,突然,竹編的水桶箍斷了,水桶散了架,水全跑了出來,水中之月消失了——而千代野開悟了。她寫下了這段詩:  

這樣的方法和那樣的方法,
  我盡力將水桶保持完好,
  期望脆弱的竹子永遠不會斷裂。
  突然,桶底塌陷,
  再沒有水,
  再沒有水中的月亮——
  在我手中是空。

作者: nmp    時間: 2014-10-23 13:29
不二非一 發表於 2014-10-23 13:24
沒有水,沒有月亮

好有禪機!
作者: 不二非一    時間: 2014-10-23 13:32
nmp 發表於 2014-10-23 13:29
好有禪機!

禪宗著名的桶底脱落
作者: hkvcdso    時間: 2014-10-23 14:05
不二非一 發表於 2014-10-23 13:24
沒有水,沒有月亮

請問、同不同、【鏡花水月】的意思?

太白詩人、水中撓月、一場空?雨傘運動、想起都傷心!

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-23 15:01
江上月 發表於 2014-10-22 22:43
好簡單,你哋親臨或者打電話上去吳康成醫館,假症有親人中風,問佢收費嘅方法,就知道係一回乜野事,總有, ...

大話怕計數、本人粗約計算一下?

診金、頭一次收二千、以後收一千

推拿加按摩、汽功收、二千

金灸每針五佰、拾針起計、等於伍千

藥費三千包、藥油、藥貼、藥膏、中成藥

每個療程拾次計、

每次收一萬一千元、拾次計收、共銀、拾壹萬元

每月30日、每月收30個証、就係30乘110000萬

就等於3300000{三佰三拾萬元}

再請問一句、吳生收唔收徒弟?

作者: 吳岩鷲    時間: 2014-10-23 15:09
收㗎,你問下佢學生,點入門啦,最緊要攞出個誠意來。

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-23 15:19
吳岩鷲 發表於 2014-10-23 15:09
收㗎,你問下佢學生,點入門啦,最緊要攞出個誠意來。

我誠意拾足
1  我識看人有無錢

2  我無良心

3  心狠手辣

4  六親不認

5  見錢開眼.............等我想想重有無遲下答你?
作者: 吳岩鷲    時間: 2014-10-23 15:19
單睇你計數計得咁快手,就知你人材啦,佢唔收你,絕對係佢損失,
電話有無轉?重係香港92335678,半夜打後唔好打比你,係咪?
因為你訓咗?

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-23 15:26
吳岩鷲 發表於 2014-10-23 15:19
單睇你計數計得咁快手,就知你人材啦,佢唔收你,絕對係佢損失,
電話有無轉?重係香港92335678,半夜打後唔 ...

真幽默?拜拜先
作者: nmp    時間: 2014-10-23 21:24

郭博士講:無錢呀!米撚醫!無人攞把鎗指住你個頭一定要佢醫,天下更多名醫唔係一定揾佢,完結了!

我又用時空式估中博士怎樣回答問題[size=16.3636360168457px]

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-23 21:50
nmp 發表於 2014-10-23 21:24

快講來聽聽
作者: nmp    時間: 2014-10-23 22:08
hkvcdso 發表於 2014-10-23 21:50
快講來聽聽

博士講:無錢米撚去醫,走去東華三院或去靈實醫院中醫部抵食膈大件,你地有投訴走去消委會告鳩吳康成,唔關佢事佢冇收回佣,佢每日係外匯賺十幾皮唔自在D回佣  

奉勸D聽眾聽下節目鳩噏下消消啖氣就好,不可盡信介紹節目D產品及醫葯
作者: 莊得智    時間: 2014-10-23 22:14
當你就黎死可能一萬元食一粒藥你都會買。

同時網路世界假消息太多,又可以隨便連同幾位網友便可以虛構一個故事。

只有印象江上月依位師兄好面善,好像從前一位在人網時已很活躍的會員。

可惜小弟智慧不高,如果吾係就少d煩惱,只能提醒一下其他師兄沒證據底下不要隨便攻擊別人。
作者: 吳岩鷲    時間: 2014-10-23 22:16
聽到話有木方班喎,你捐開無十個都有三皮,你有無諗住上堂呀喂?

作者: 吳岩鷲    時間: 2014-10-23 22:23
樓上師兄無講錯,真係唔好亂信人講嘢,特別啲大家唔知咩頭咩路果啲。

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-23 22:57
nmp 發表於 2014-10-23 22:08
博士講:無錢米撚去醫,走去東華三院或去靈實醫院中醫部抵食膈大件,你地有投訴走去消委會告鳩吳康成,唔 ...

兄台、你係捉鬼唔係捉虫?小心捉虫捉入屎弗?耶穌都幫你唔到?
作者: hkvcdso    時間: 2014-10-23 23:02
nmp 發表於 2014-10-23 22:08
博士講:無錢米撚去醫,走去東華三院或去靈實醫院中醫部抵食膈大件,你地有投訴走去消委會告鳩吳康成,唔 ...

看你的言行風格好似某君?是不是吃了還魂丹?
作者: 吳岩鷲    時間: 2014-10-23 23:37
魚仔,你講嘢都好似邊個,你係咪張xx呀?

作者: 不二非一    時間: 2014-10-24 01:01
hkvcdso 發表於 2014-10-23 14:05
請問、同不同、【鏡花水月】的意思?

太白詩人、水中撓月、一場空?雨傘運動、想起都傷心!

無關係,水月只是引子, 桶底脫落是剛開悟一刻的體驗描述
且看以下解說:

桶底脫落是什麼?

問:修行的要旨是捨之又捨,放下一切,為何導師說要桶底脫落,就要熟讀六祖壇經,研究指月錄、五燈會元、碧岩集、圜悟心要,而且要拚命去裝,這是否和古人所說「為道日損」有矛盾、衝突?

答:「桶底脫落」是形容「理極必反」的意 思。學法若能一切放下,最為省事,因為放下就到家了。如果放不下,只好挑起走。挑起走就是精勤修行;看指月錄、五燈會元、碧岩集、謮六祖壇經、金剛經…… 只管朝空桶裏猛裝,有一天裝過了頭,理極必反──桶底脫落時,就知道原來如此了。

你說指月錄看不懂,它並不是要你懂,它就是讓你看不懂。越不懂越要看,看到懂了「不懂」的時候,就會品嘗到那「不懂」的真正味道,的確是其味無窮。

桶底脫落的人,千七百則公案,只有一個答案。桶底沒有脫落的人,看一百個公案,就有一百個答案;事情就是這麼簡單。

作者: nmp    時間: 2014-10-24 08:44
hkvcdso 發表於 2014-10-23 23:02
看你的言行風格好似某君?是不是吃了還魂丹?

我係鍾馗專捉D屎弗鬼,又其是用假面具示人果D我最憎恨,講就天下無敵,做就有心無力
作者: 練無毒    時間: 2014-10-24 08:52
天網有你,真係放心哂,做嘢要盡責,知嘛。
細姪。
作者: 吳岩鷲    時間: 2014-10-24 08:57
記住齋捉好咧,唔好做其他嘢,唔係似香港差人咁就唔好啦。
作者: hkvcdso    時間: 2014-10-24 09:12
不二非一 發表於 2014-10-24 01:01
無關係,水月只是引子, 桶底脫落是剛開悟一刻的體驗描述
且看以下解說:

本人看經悟學運?
學運所開的過的條件、就是水、又不識得放下、見好就收、對話就是水桶、水滿、對話破裂、理極必反──桶底脫落時,水就流走、時機消失、到頭來就是一場空?

桶底脫落的人,指學運、千七百則公案,只有一個答案。『失敗』?

桶底沒有脫落的人,看一百個公案,就有一百個答案;(開花結果)?

如有偏差請多多指導、現請教「為道日損」何解、何意?

作者: hkvcdso    時間: 2014-10-24 09:21
吳岩鷲 發表於 2014-10-23 23:37
魚仔,你講嘢都好似邊個,你係咪張xx呀?

本人魚仔一個、無黨無派、迷失在無邊苦海中又被困在天羅地網、現尋求四方善心智者大德打救?

作者: 不二非一    時間: 2014-10-24 16:10
hkvcdso 發表於 2014-10-24 09:12
本人看經悟學運?
學運所開的過的條件、就是水、又不識得放下、見好就收、對話就是水桶、水滿、對話破裂 ...

桶底脱落即是到達了臨界點,水到渠成之時,
可象徵功成之時。

愚見認為,如今學運可以是水點,亦可以是大河,能否左右大局,貴乎找到了臨界點没有......
縱然是失敗了,水點又何曾沒貢獻過?
最終的桶底脱落, 也是靠水點的累積而成勢呢!

至於為道日損,非常深奥,另文再回
作者: 不二非一    時間: 2014-11-1 22:38
《道德經》第四十八章:「為學日益,為道日損。損之又損,以至於無為。無為而無不為。取天下常以無事,及其有事,不足以取天下。」

前文借用「為道日損」來解說桶底脱落, 但並不一定是原文之意。

不如請博士來解解經更好吧

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5