天羅地網

標題: 1340惠生跌到一蚊邊…… [打印本頁]

作者: Freemanhowc    時間: 2014-12-17 09:41
標題: 1340惠生跌到一蚊邊……
慘痛式下跌,完全冇力……唉……

作者: Alexng    時間: 2014-12-17 13:12
準備變仙股啦
作者: franciskmli    時間: 2014-12-17 13:12
豬肉和其他糧食的批發價下跌,  而且一兩年內似乎不會起.   當作是對沖通漲吧.

作者: TonyLeung    時間: 2014-12-20 09:29
仲有兩個月就上市一年,惟一生機是等賣殼。現市價低於5億,而兩大股東手持60幾個%股權。
作者: Alexng    時間: 2014-12-20 11:49

呢隻1340非常古古怪怪的,由上市到現在一路成交非常少,買盤非常少,消息和公告又非常少,股價上升的日數又係非常少!只有賣無買的,實在奇景啊!
又一証明股票係非一般人可以玩的!
作者: alexwong    時間: 2014-12-20 17:34
變成殼股的第一個步驟,就是要把產業掏空。不過惠生國際的豬肉產業,恐怕不容易找其他公司掏空。可能同樣是跌到仆街嘅萬洲國際,或者會有興趣把它掏空。
作者: philiplau    時間: 2014-12-20 18:55
Dr 講過,如果隻股上市要用來還錢,就要小心啦.
288 就係咁呀
作者: 101    時間: 2014-12-22 03:30
kinnie 發表於 2014-12-20 20:55
原來劉師兄尚在此間,自從良久未見師兄發言,小弟以為師兄早已拂袖而去!猶記師兄年頭,勸大家不要買惠生 ...

講得好,我地當時講真話但D狗就........
作者: hklam007    時間: 2014-12-22 10:26
我地當時講真話-- 有人支持
我地當時講真話-- 有人反對
每日都發生. 希望大家講真話.
但不講粗口

作者: Freemanhowc    時間: 2014-12-22 10:27
惠生國際(01340)宣布,擬以2,800萬元人民幣(下同)收購目標豬養殖場的所有資產,當中包括位於湖南省常德市青林鄉的目標養殖場的土地使用權,佔地約 43,906.67平米,使用期限為20年,至2032年9月止;21棟養殖用欄舍及三棟生活用房;及所有目標養殖場之房屋、林木、道路、機器、設備、設施、其他資產及資訊。賣方將全力協助買方申請變更目標養殖場之政府証書及牌照。

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5