天羅地網

標題: 郭博士幫仔揀樓 [打印本頁]

作者: maharaja    時間: 2014-12-20 16:34
標題: 郭博士幫仔揀樓

apple daily  :

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20141220/53251210

房協新盤受富豪捧場,長沙灣喜韻今開售,手持不少物業的萬福珠寶老闆郭兆明也到場揀樓,他表示,房協之前開售的同區喜雅和喜盈,其兒子都有認購,可惜買不到,今次再接再厲,喜韻抽到100號內較前籌,最後斥約870萬元購入一個三房戶。樓價高企,年輕一代難以負擔,郭兆明稱會幫兒子畀逾600萬元,兒子供樓每月約萬多元。

對於政府未能壓抑樓價,市民難置業,郭先生表示政府應大量興建公屋居屋。

作者: peterau    時間: 2014-12-20 17:12
慈父。樓價太貴了。
作者: 吳岩鷲    時間: 2014-12-20 18:34

郭博士幫香港後生仔,幫到出哂面了。

真係唔知點多謝大師佢
作者: CarmenNg    時間: 2014-12-20 18:49
讓我們睇到博士慈父的一面.Great!
作者: alexwush    時間: 2014-12-20 18:57

600萬先幫到上車,仲要供成萬銀,荒謬致極 ,博士就得,一般老人家擺條命出嚟就容易d,黏晒線,成個社會都要反思一下。
作者: GraceLeung    時間: 2014-12-21 00:33

博士開壞個頭,叫我地点跟!
我個仔是博士的粉絲,日後他開口叫我學博士
幫他出首期,我都唔知點頂!

幫仔都唔使咁揚,吹漲!
作者: hkvcdso    時間: 2014-12-21 10:36
請大家計計數
香港普通底層家庭收支表
兩公婆收入共三萬計
各有父母各要供養每戶1000元共2000元
住割房連水電租金要7000元
兩明小朋友學費日常生活開支5000元
兩公婆返工伙食車費開支共4000元
要請人照顧兩明小朋友開支7000元
四人伙食3000元
四人日常生死喜慶應酬娛樂看病開支3000元
四人最底醫療保險20年可取回供銀的共4000元
每月最底儲蓄1000元
總共開支大約三萬六千元

重要兩公婆20年內有工開是但一人無工開都扒街?

作者: clothbag_arhat    時間: 2014-12-21 10:42
一命二運三風水,四積陰德五讀書。

成功畢竟須要“父幹”!

命也,命也!
作者: hkvcdso    時間: 2014-12-21 10:50
而家的大學生好多都是萬多至二萬多元人工、再基層的不感想象
呢的就是資本主義世界?剝削奴隸三餐不得溫飽
好快就有第二次共產主義、打土豪地主分田地?當家作主
作者: HoRaymond    時間: 2014-12-21 11:28
郭博士幫仔揀樓,明報都有:

http://www.mpfinance.com/htm/finance/20141221/news/eb_eba1.htm

喜韻即日售罄 辣招後最熱
奧朗撻訂戶加價12%再推        2014年12月21日

70年代知名物業投資者郭兆明,昨斥870多萬元購入一個3房單位供兒子自住,他表示會為兒子支付600多萬元首期,餘下部分則要他自已供,對於項目售價,他就認為價錢較其他項目合理,並認為港樓價在明年底升一成。(葉家豪攝)

【明報專訊】雖然聖誕假期臨近,惟市場並未被節日氣氛蓋過,新盤市場繼續暢旺。本月房協推出的第二個「港人港樓」項目長沙灣喜韻,全數175個單位於昨日一次過售罊,成為2012年10月推出買家印花稅後首個「一Q清袋」的新盤。
共提供175個單位的喜韻,於昨日上午8時45分開售,早已吸引大批準買家在售樓處外排隊,據消息指,項目的兩房單位較受買家歡迎,其次則為三房,至於今次推出的一房單位,因實用面積逾400方呎,入場費超過500萬元,故該類單位銷情較為慢熱。
據房協透露,該盤最終至下午兩時多完成揀樓,並於傍晚時間完成簽約,整個樓盤正式沽清,示範單位亦即日起停止開放。房協早前指出,該批單位可套現約12至13億元水平。市場有傳華懋集團主席龔仁心太太亦有到場揀樓。
資料顯示,今次喜韻是去年4月一手新例推行以來首個即日售出所有單位的新盤,同系喜盈兩周前推售,130個單位本全數獲買家認購,惟最終有兩名買家未完成簽約,故未能「一Q清袋」。
維港峰今推次輪28伙
而綜合市場資訊,連同上述喜韻的175個單位,昨日市場共錄得192宗買賣,惟除喜韻外,其餘新盤只錄零星成交。英皇(0163)執行董事張炳強稱,旗下西環維港峰昨售出兩個單位,分別為7樓D室及6樓D室,實用1182及1166方呎,折實後售價約2478萬元及2446萬元,實呎20965元及20985元。項目今日將發售第二批28伙單位。
另信置(0083)、市建局大角嘴奧朗.御早前錄得一宗撻訂,單位為實用256方呎的15樓B室,發展商昨更新價單,有關單位定價由431.6萬元提升至484.1萬元,加價12%,扣除最高10.5%的優惠,折實價433.3萬元,實呎16925元。
將軍澳峻瀅推254車位 售出一半
此外,長實(0001)昨日推售將軍澳峻瀅254個車位,售價125萬元至150萬元,據悉,昨日約售出半數車位;消息又指出,新地(0016)將於下月中發售元朗錦田爾巒121個車位,售價由98萬元至110萬元。據了解,項目迄今已累積售出超過200個車位,只供業主認購。
明報記者 林尚民

作者: hkvcdso    時間: 2014-12-21 11:52
唔怪得梁生話月入萬四的無投票權同說話權
下次無樓的就無生育權、免得生理的下一代都係無樓住?等於流浪狗做絕育手術一樣?
作者: LG13680    時間: 2014-12-21 12:35
點解我老竇唔係有富豪, 買樓有人幫?  博士是否免息50年貸款給兒子架?
作者: GraceLeung    時間: 2014-12-21 14:14
一於共產啦!
叫毓民唔好打倒共產黨,
還要支持!
大家做又三十六,唔做都是三十六。
大家有住又有吃!善哉也
作者: awah    時間: 2014-12-21 16:00
唔明,博士個仔點會冇錢買樓?
作者: GraceLeung    時間: 2014-12-21 16:29
老豆的钱是老豆的
老妈的錢是老妈的

他倆都很窮的;釋迦文化中心就很多钱用來做事

所以個仔要自己賺钱買楼,但谈何容易。
现在社會已被資本家吞逝了,所有香港人都買不都楼,衰唉!
最终慈父欠個仔的都要還。

以上是個人估算,等博士自己之講啦!

作者: bobchen    時間: 2014-12-21 16:56
博士又話要挑戰香港教育,又話要教幾個讀書唔成嘅靚仔,同大學畢業生比一比,看誰揾錢多?為什麼博士不去教教自己兒子揾錢?不過博士好多時講野都係老吹啫。
作者: awah    時間: 2014-12-21 17:13
你忘記博士個仔係讀某名校中學,大約30-40歲,應該係大學畢業.嗰個年代,讀名校中學條件好薪水好,冇乜邊個冇買樓.

''並認為港樓價在明年底升一成。''......我認為呢句係重點至真.
作者: maharaja    時間: 2014-12-21 18:36
這個價錢唔會係上車盤。
作者: ron118    時間: 2014-12-21 18:40
其實博士搞兩、三次嗰啲「時、空、識」班,都cap夠水俾佢個仔買樓啦。做老竇嘅送層樓俾個仔,好小意思啫,洗咩供咁辛苦呀?大家唔洗詐晒形嘅。香港樓價有郭博士父、子炒起,明年樓價點止升一成呀!
作者: moc    時間: 2014-12-21 19:42
有個老豆比六百萬買樓就好。連博士個仔都要有六百萬首期先買得起,一般年青人真係慘。
作者: wwkin    時間: 2014-12-21 20:57
玩野.......
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-12-21 22:15
倒不認為郭先生開班為淘金替郭公子置業,郭氏早年位於森麻實道四號及界限街地皮,光是套現都已經夠買十多個單位,開班學費只屬碎銀。

可是,所謂年輕人要多行善、多積福、多學習,也不及走對一步來得實際,時空識人生大嬴家,郭公子是也!

其家事根本與咱們無關,但郭氏今次接受傳媒訪問,觸動了網友神經之餘,又令家人招人口實!

多言多敗!多言多敗!
作者: ericchan234    時間: 2014-12-21 23:53
ron118 發表於 2014-12-21 18:40
其實博士搞兩、三次嗰啲「時、空、識」班,都cap夠水俾佢個仔買樓啦。做老竇嘅送層樓俾個仔,好小意思啫, ...

又对啵。
作者: 101    時間: 2014-12-22 03:39
幫個仔炒房協就樓就真
作者: 江上月    時間: 2014-12-22 11:44
TO: 101

90%同意, 隔條街恒基開盤每呎賣$17,000.元, 房協只售$12,000.元, 重有設施齊全會所配套, 每呎執$5,000.元, 七百幾呎執三球幾, 比一成首期, 收住五年租等升水都掂, 大家去抽吓簽都幾好喎!

作者: Nelsonlai    時間: 2014-12-22 13:48
咁啱既這個女仔又係想買樓,又俾六百萬佢喎!

現年34歲沈莉娜,英文名Eline,上海出世,嗜愛跳舞、游水及溜冰,1996年在上海航空學校修讀空中服務員課程,畢業後當過上海航空公司空姐、上海某廣告公司模特兒及港龍航空空姐,2008年底她離開港龍後,在上海交通大學進修英語及金融課程,兼職健身教練。

若非許仕仁,沈的人生可能平淡無奇,更不會捲入這宗世紀貪案。前年,廉署起訴許仕仁涉嫌貪污後,曾派員到上海找沈,交代與許仕仁交往的細節,揭發許大部份收入花費在旅遊、飲食、音樂、紅酒及養馬外,對沈也超乎尋常地豪爽。

想買樓即獲600萬支票

沈莉娜向調查人員供稱,2005年,她來港旅遊,在朋友的飯局中認識許仕仁,許見她樣子甜美,主動把手機號碼給她,着她下次來港時聯絡他,沈初時亦沒把許的說話放在心頭。翌年,她結婚後隨丈夫移居新西蘭,2008年婚變,頓失所依的沈莉娜希望找個依靠,想起這名「兔仔牙」的叔叔。

同年,她來港旅遊時主動聯絡許仕仁,自此一拍即合秘密交往。沈聲稱,做了許的親密女友後才知道他已有家室,以及是香港的政務司司長。在這段日子,許對她有求必應如同「人肉提款機」,於2008年11月三次贈送合共110萬元給她,在上海已有物業的沈一句「想在上海買樓」,許即簽了兩張合共600萬港元的支票給她,短短8個月間,豪贈她合共850萬元。

許的豪爽令她大出意外,之後就不再向他討錢,她對廉署調查人員解釋:「因為他已給了很多錢,我亦不好意思再收。」許要見她,都會以沈的名義在金鐘港麗酒店訂房,沈亦隨傳隨到,每次都有性行為,其他在港開銷亦由許支付,但許從無到上海見她,兩人關係維持了約三年即無疾而終。最後見面於2011年9月,許聲稱要動手術,很想見她,沈也如常飛來香港見他,之後許就再沒聯絡她,她發短訊或打電話都沒有回覆。

作者: 吳岩鷲    時間: 2014-12-22 21:34
扣人帽子.意思即係咩?

有無人知呢,.可否解答?

1.罵人家心術不正或奸詐或扣人帽子....是否都是毁謗呢?
若非事實,是毀謗,若在公共場合罵,可以控告他毀謗!

2.當今社會,許多話都是不是毁謗啊?
若不是事實,是毀謗

3.內線交易不是要被關啊?抄股票和內線交易有何不同呢?
這裡面隱藏著許多黑暗面,個人造業個人擔!

4.說人家有內線交易抄股票之嫌,算不算毁謗呢?
若不是事實,就算毀謗!

5.說人家奸詐或心術不正算不算毁謗呢?
若不是事實,就算毀謗!也是犯了佛家所說的兩舌惡口!

6.如果我們感覺別人很奸詐或心術不正,就罵他很陰險,這樣也毁謗啊?
最好不要隨便罵人!因為感覺不一定是正確的,就像您覺得別人毀謗您是一樣的道理1

7.有許多人欺侮老實人,都不算犯法啊?法律是在保護老實人或較奸詐的人呢?
以世間法來說,法律是保護懂法律的人,因此法律方面的知識,您還是要懂得,以保護自己!

※惡口:提供【地藏菩薩本願經】裡一段,給您做參考,出自於【閻浮眾生業感品第四】,世尊為四大天王開示時所說的一段話《佛告四天王:【若遇惡口者,說眷屬鬥諍報。若遇毀謗者,說無舌瘡口報。若遇瞋恚者,說醜陋癃殘報】》。

在口出惡言的同時,都會造上述三項惡業,意即惡口、毀謗、與瞋恚,將來或來世會招感親眷爭鬥訴訟、啞巴、口上生瘡、容貌醜陋、肢體殘障,等業報,不得不慎矣!
作者: ericchan234    時間: 2014-12-22 23:21
董事长买楼,董事长老豆给钱,好爸爸!
作者: bobchen    時間: 2014-12-23 01:58
終於明白啦,大家又話博士係慈父、又話博士幫個仔,原來不過係父子同科,一起炒房協啲樓啫。不過面對傳媒,就揾個仔黎過橋,扮吓慈父囉。博士啲物業偏佈港九,佢手指隙漏啲畀個仔,都唔得了啦,洗乜供樓咁折墮。最搞野就係嗰句:『郭先生表示政府應大量興建公屋居屋。』郭博士就係明知政府唔會大量興建公屋居屋,先至囤屋打釘。面對傳媒,梗係要佔領道德高地,講啲大仁大義兼阿媽係女人嘅野啦,唔通佢話我哋兩父子嚟炒樓、打釘、搵着數咩!
作者: hkvcdso    時間: 2014-12-23 07:40
吳岩鷲 發表於 2014-12-22 21:34
扣人帽子.意思即係咩?

有無人知呢,.可否解答?

扣人帽子.意思即係咩?.....................等於砌生豬肉或老屈
出處好以文革時期鬥地主的、地主要帶高帽子進行批鬥...........
作者: phyllis    時間: 2014-12-23 08:24
摸頂定會再升?

如有修為高的智者(例如:天生已有神通的人) 有缘必告知你。

平常心吧!
作者: hkvcdso    時間: 2014-12-23 08:43
董生當年8萬5加金融風暴、都唔知有幾多燒炭跳樓?
歷史不斷重演.............層樓要好供25年希望有樓的平安大吉?
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-12-23 10:09
想必郭公子已熟背《弟子規》,郭先生才以六百萬首期作獎勵吧!哈哈哈!哈哈哈!

一石激起千重浪!一石激起千重浪!
作者: 江上月    時間: 2014-12-23 11:40
TO: BOB CHAN

講得好! 大家齊齊去妖义689, 為乜攪啲好多人都買唔起嘅港人港地出嚟? 等我哋呢啲鳩流流嘅一族, 毛都無條著數, 一於發動叫689推行共產主義, 清算晒班地產佬, 大家齊齊做乞兒瞓街就舒服晒啦!

作者: jackychan    時間: 2014-12-23 15:29
首先,我唔認為博士真係去為個仔買樓,又咁啱去睇樓時又咁啱俾個記者訪問到,仲要唔只一份報紙?樓價880萬首期要俾6百幾萬即係75%?堅上唔到會?還是呢份報導會唔會咁啱俾去澳門參加回歸慶典的領導人睇到呢?以了解香港房屋狀況呢?
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-12-23 16:44
jackychan 發表於 2014-12-23 15:29
首先,我唔認為博士真係去為個仔買樓,又咁啱去睇樓時又咁啱俾個記者訪問到,仲要唔只一份報紙?樓價880萬 ...

難道閣下認為中央政府還不夠了解香港?知而不行矣。

作為廿四孝富爸爸,有何不可?

別將郭氏看得太超然吧!

可笑!可笑!
作者: chenteipeng    時間: 2014-12-23 17:30
街外人講咩無所謂,又唔係為佢地而做。

作者: awah    時間: 2014-12-23 18:48
jackychan 發表於 2014-12-23 15:29
首先,我唔認為博士真係去為個仔買樓,又咁啱去睇樓時又咁啱俾個記者訪問到,仲要唔只一份報紙?樓價880萬 ...

agree......
作者: alexwush    時間: 2014-12-23 19:45

有見地.....
作者: csu    時間: 2014-12-24 01:28
仔仔供樓只係象徵性, 只要佢學了博士心法, 打個電話揾幾百萬, 跟本唔洗供樓。不過唔知博士會否當自己個仔係徒弟傳法。
作者: CalvinKan2013    時間: 2014-12-24 14:25
兒孫自有兒孫福,莫為兒孫當馬牛
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-12-24 17:29
CalvinKan2013 發表於 2014-12-24 14:25
兒孫自有兒孫福,莫為兒孫當馬牛

吾見識淺薄沒聽過!反而最熟悉是:“老子英雄兒好漢,老子反動兒混蛋。”!

哈哈哈!哈哈哈!

作者: soho888    時間: 2014-12-24 18:20
洗唔洗買呢D樓 ??  以博士份身家.....

作者: soho888    時間: 2014-12-24 20:54
唔洗比錢老豆,老豆仲比埋錢買樓!!

仲唔係兒孫福??
作者: clothbag_arhat    時間: 2014-12-24 21:15

君見山是水,見水是山!

可笑,可笑!

作者: hkvcdso    時間: 2014-12-25 09:52

老豆的錢就是呀媽的
呀媽的錢就是呀仔的
做仔的使匆買樓供得甘辛苦?真死蟲................

作者: Oldboy    時間: 2014-12-26 15:06
聽完節目, 原來係 舊樓換新樓, 博士個仔將層舊樓賣番俾郭先生, 再將筆款項當首期買入新樓。

博士仲係個節目度很有心機同大家分享 教子經驗, 生前同死後都有唔同,
生前係用呢兩句: 父之予財損其志, 父之予力減其威,
而死後就呢兩句: 兒子不如我, 留錢做甚麼, 兒子勝過我, 留錢做甚麼,

另外, 郭博士還提醒大家港人港地係香港人福利, 如經濟許可, 各網友都可以去抽, 因為佢尺價比出邊平咗三五千蚊, 買嚟自住無問題, 如果唔想住可以經地產商賣番層樓出去, 仲會有至少兩個 percent 收回有賺, 留心郭生節目, 真係 精神與財富並進

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5