天羅地網

標題: 2021 年度〈時空識及木方班〉正在接受報名 [打印本頁]

作者: dipa    時間: 2015-1-2 03:00
標題: 2021 年度〈時空識及木方班〉正在接受報名

郭博士時空識及木方班將於 2021年內舉行,現正接受報名,詳情如下:

時空識班報名資格:

1.  報讀者為香港出生人士,  如非香港出生人士,需要博士批核。

2.  報讀者學歷必需為中五畢業或以上,七至十四歲小朋友除外。

3.  報讀者年齡為七歲起,並特別歡迎小朋友及年輕人報名參加。

4.   學費計算方法  

年齡 7 - 14  :  $3500
         年齡15 - 21 : $7000
         年齡 22 或以上:  $7000 + 每歲$1000

計算詳情可向方太查詢 (電話: 5346 1638),並以其計算為準。

5.   曾經報讀過時空識班的同學,成功推薦兩名新同學報名,學費以一折計。

6.   歡迎海外人士越洋報讀函授課程,該函授課程可每月開課。

木方班報名資格:

任何人士均可報讀,學費一律為港元三千八百元,作為支持文化中心工作用途,收據可報稅。如有查詢或報名,請致電萬褔珠寶方太,電話: 5346 1638。

作者: wai_1430    時間: 2015-3-14 15:52
想問報讀時空識班.... 如 B & C 君計算過自己要交 $30, 000 學費報讀, 但如 A 君已報讀過, 佢推薦 B & C 君去報名, 那是否代表 B & C 君各自只需交 $3000 學費?

作者: wu_peace    時間: 2015-3-15 00:47
wai_1430 發表於 2015-3-14 15:52
想問報讀時空識班.... 如 B & C 君計算過自己要交 $30, 000 學費報讀, 但如 A 君已報讀過, 佢推薦 B & C 君 ...

計算詳情可向 方太(電話: 23672630)查詢,並以方太的計算為準。

作者: LEUNGCHEUKFAN    時間: 2015-3-15 22:24
精神上絕對支持, 可個人客觀條件有點難度,希望以後還有機會參加郭博士的活動。現在只能有機會上天羅地網和在手機YouTube聽博士的偉論。
作者: Joelee    時間: 2015-3-16 02:46
我都好想讀..不過..我們的收入不高...,成年人..要養家人.....不可能用$27000.
*可否..體恤我們中年人....優惠價..一律HK 3500 至 7000.

請郭博士見諒 !

作者: cdrw    時間: 2015-4-9 11:15

我相信郭先生的收費,係要考驗而非體諒報讀者的能力

作者: lawkai    時間: 2015-5-23 16:41
5月的時空識班仲可報名嗎??
作者: Quattro    時間: 2015-5-26 12:30

TO:LAWKAI

可以在5月30日中午12 時正帶備現金學費往佐敦道普光齋現場交負責人,若有任何疑問可致電 2367 2630 向方太查詢。

作者: 賴鎮華    時間: 2015-5-26 14:55
汝付時空識班之資乃博士讓汝等有份參與博士慈善喜捨之業. 博士弘大願,傳真知,立馬回贈予願結緣之士. 報此班既可獲真如,資糧更能發善業, 何其戈算. 余雖身負重累,仍竭力籌集薄資, 望有日能參與其中,明不解之迷,修有為之術,了未竟之志. 誠如博士所言,福大量大,區區薄糧,怎可囚壯士之志乎?

作者: stevie    時間: 2015-5-26 16:26
標題: RE: 2015年時空識及木方班開始接受報名
wai_1430 發表於 2015-3-14 15:52
想問報讀時空識班.... 如 B & C 君計算過自己要交 $30, 000 學費報讀, 但如 A 君已報讀過, 佢推薦 B & C 君 ...

To wai_1430:

A 君已報讀過, 看他的年齡, 交 1/10 學費.
B 君, C 君, 每個交 $30, 000 學費.

作者: cwcheung24    時間: 2015-7-23 23:59
我是第二屆的同學,修習時空識功法需要精神和體力。
若果每日返工九至十個鐘,回到家中又要照顧家庭,成個人都累到散哂啦,又談何練功呢?若果格硬練的話會有反效果添!這是博士收費高的其中一個原因。

對於忙到有氣無訂透的香港人,倒不如先修習祝福文和步行禪,尤其是步行襌,是屬於動功,即使我現在學會了時空識功法,有時也會間中修下步行襌,因步行襌若果修得好的話,可以有很好的效果,比美時空識功法。

有假期可到無乜人的公園練,不會分心,效果更好。
作者: Yul    時間: 2015-7-24 12:08
请问报读函受课程学费方面可否优惠?ex.外国的留学生
作者: Quattro    時間: 2015-7-24 14:09

TO: Yul

報讀函授課程學費方面是有優惠的,詳情可電郵 aardf@netvigator.com 與博士秘書孟小姐查詢。

作者: Yul    時間: 2015-7-25 12:53
Quattro 發表於 2015-7-24 14:09

報讀函授課程學費方面是有優惠的,詳情可電郵  與博士秘書孟小姐查詢。

作者: 吳岩鷲    時間: 2015-8-25 00:33
https://www.youtube.com/watch?v=ZdfCb5clxMM

郭兆明博士 談印度吠陀醫術

睇返呢段視頻,先醒起當初連瑞士水,
向萬褔係未有得飲的,依家網友真係有褔氣了,

讀過下中醫相關課程,
再聽返正骨同肝癌,糖尿病,同胰脏癌息息相關.

想返起,博士提到的瑪克士大師的資料.
今時今日都重未識睇,真係失禮慚愧.

作者: moc    時間: 2016-2-11 17:26
Joelee 發表於 2015-3-16 02:46
我都好想讀..不過..我們的收入不高...,成年人..要養家人.....不可能用$27000.
*可否..體恤我們中年人....優 ...

你呢個情況,不如用時間睇多D馬經,睇下博士隻 「 搖 錢 樹 」幾時WIN。中3T,夠學費先再講啦。
作者: anna    時間: 2016-4-29 15:57
請問是否開新一期木方班,時間和上課地區,請簡畧說明。20160429
作者: Quattro    時間: 2016-5-4 14:32

TO: anna

有關課程細節,可於星期一至五下午 2 時後致電 23672630 與方太聯絡。

作者: wongs    時間: 2016-5-16 15:56
Quattro 發表於 2015-7-24 14:09

報讀函授課程學費方面是有優惠的,詳情可電郵  與博士秘書孟小姐查詢。

參加時空識班後勤力練功,請問有沒有幫助改善體質情況之副作用??

作者: monkhong.66    時間: 2016-5-24 23:03
請問木方班有需要中學畢業才能報讀嗎?
作者: 大樹人    時間: 2016-9-23 23:53

作者: 大樹人    時間: 2016-9-23 23:54

作者: brunoye1989    時間: 2016-10-2 10:01
大家好~我是来自巴西的台山人,小弟发仔!行年27!才疏学浅 圈子有局限。所谓文武皆冇份!总算是现制中国教育下的牺牲者!读到初一就被飞出校了! 还没有到一事无成!心术可还算良正!基于某些机缘在2013年在YOUTUBE开始听到郭先生酒色财气到答客问!学到许多知识通识处理做人的基本和生命的背后!很多很多写不完。希望认识多一些志同道合的智者!言归正传,我想参加木方班,学翻一技之长,除了致电方太,还有没有其他方式吗?望好心人帮帮。本人QQ2496390172.
作者: 容燥兒    時間: 2016-11-5 23:46
已回覆該網友。

希望他盡早報名

作者: digital21    時間: 2017-2-19 20:50
请问,内地人可否报读木方班
作者: 容燥兒    時間: 2017-3-4 14:56
人類的腦袋到底有多好騙?讓 Oculus 的首席科學家告訴你

[size=37.6933px]https://technews.tw/2015/03/31/stupid-people-oculus/

作者: chriswong    時間: 2017-4-3 18:13
標題: 2017年4月1日方術和時空識聚會後感分享

用了一個咒音開始今日保健聚會,今次聚會特別多長者參加,大家也專心聆聽及勇於發問,當然只聽不練是沒用的,所以大家要多練功亦要多與親朋戚友分享,
預防勝於治療。

注意事項: 如飲食、學懂休息、相信人體自醫能力遠勝醫生和學懂選擇適合自己的醫療方案,不執迷偏好中或西醫。若住新界區盡量不飲自來水(東江水),因水源受污染。

找醫生的小貼士: 醫生年齡介乎50至60歲,考取家庭醫生資格,在慈善機構掛牌,英國留學,醫德會好一點。

郭博士談結合中西醫源流
https://www.youtube.com/watch?v=TcixSqqBd3c

以下是博士當日分享的保健功法:

【信不信由你】郭兆明博士分享民間偏方治流感:萬金油或薄荷葉,加觀想
https://www.youtube.com/watch?v=PzAS4O3sKFE

郭兆明博士 - 保健 - 功法傳授~ (註: 手指瑜伽 拍腳功、平甩功)
https://www.youtube.com/watch?v=ooHP0KOlfoY

郭兆明博士 - 保健 - 離心力按摩機 ~(註:手指腳指 關節痛)
https://www.youtube.com/watch?v=BTgfNSpoe4w

周福寶老師之淋巴按摩─3(腋部拍打) ~(註:提升心、腎功能)
https://www.youtube.com/watch?v=8k-ocJXl4HE

【節錄】12FEB2017 郭兆明推介:治療肩周炎保健操,不要做過量,一天練習不要超過108次 ~(註:通膽經、現場博士親自示範,感覺就如拳手打沙包,要用內功)
https://www.youtube.com/watch?v=l_OGSg7lPEQ

郭兆明博士 - 保健 - 下蹲法實較 ~(註:長命要腳有力)
https://www.youtube.com/watch?v=ALWq7rV41Vc

郭兆明博士 - 保健 - 明目妙法 – ~(註: 鳳眼穴、大空骨穴、明目穴,拍打大、小魚際健心及腎)
https://www.youtube.com/watch?v=75Q36BxAujM

鳴天鼓保健操【就是I分享 跟我這樣過】(中醫師 廖婉絨) ~(註:耳朵保健)
https://www.youtube.com/watch?v=w3_75lHofMo

郭兆明博士 - 保健 - 功法篇~(註: 內含 指甲梳頭)
https://www.youtube.com/watch?v=WqaQYg_kZIU&t=1488s

保健答客問:
乙型肝炎,需要治理,彌敦道安康寧藥房,買英國肝藥,復原買韓國肝淨。
高血壓,看中醫調理。
濕疹,買六神丸內服外敷。
(有些個別人士的健康問題不作詳述)

師兄的提問:
在進行木方保健時因外在環境影響(如:噪音),如何提升專注力?
最好選擇適當的環境及時候,專注力最好放在施者對受者的關愛,能希望受者健康。(個人領會的意思。)

希望未能出席此次聚會的網友和同學們,亦能獲得更多的保健知識。
因為筆錄速記,所以可能有錯漏,敬希當天在場的網友及同學們指正。

感恩博士分享保健心得!
祝大家身體健康!

作者: alexwush    時間: 2017-4-3 21:26
根據時空識知慧,四月一號愚人節,你聽到嘅好可能係假嘢
作者: alexwush    時間: 2017-4-3 21:30
另外我想問,你話最緊要練功,係唔係練咗功就要所改變呢?
作者: chriswong    時間: 2017-4-3 21:46
1) 哩樣就要自己評估喇,除了要買支萬金油外都冇乜嘢損失丫。
2) 生活和飲食都會有所改變。

作者: CarmenNg    時間: 2017-4-3 22:37
資料詳盡. 謝謝分享!
作者: chrisX9    時間: 2017-4-3 22:48
alexwush 發表於 2017-4-3 21:30
另外我想問,你話最緊要練功,係唔係練咗功就要所改變呢?

吃不到的葡萄是酸的,等小弟 放小小料去滿足一下 BB 原始既慾望啦。

由於改變係非常之緩慢和微細,好多時係吾會發覺到,直到有一天 .....

係咪好想知? 有無人想知?比個 like 我,明天就話過你知,無就算數!
作者: chingtoe    時間: 2017-4-3 23:27
chrisX9 發表於 2017-4-3 22:48
吃不到的葡萄是酸的,等小弟 放小小料去滿足一下 BB 原始既慾望啦。

由於改變係非常之緩慢和微細, ...

LIKE
我想知!請chrisX9網兄賜教
感謝網友分享此次聚會內容
作者: alexwush    時間: 2017-4-4 00:23
如果你仲咗箭,醫生叫你練功抵擋佢,但你始終唔拔咗支箭,練功有效咩
作者: chriswong    時間: 2017-4-4 01:03
保健為主,急病係需要睇醫生。
個人覺得萬金油加平甩功再按埋尺澤穴對患上感冒時有幫助。
作者: 容燥兒    時間: 2017-4-4 07:07

Alexwush網支:

世事就係咁荒謬,以為好合乎常理。
人偏偏就唔做,唔拔箭練功的人,大有人在。

沒有最荒謬,只有更荒謬。
人就係一種逆天而行的動物
作者: 容燥兒    時間: 2017-4-4 07:10

感謝Chriswong網友分享。

今次聚會,我又去唔到了。

作者: chriswong    時間: 2017-4-4 11:15
錯過左博士親自示範治療肩周炎保健操。
作者: chrisX9    時間: 2017-4-4 12:47
chingtoe 發表於 2017-4-3 23:27
LIKE
我想知!請chrisX9網兄賜教
感謝網友分享此次聚會內容

回返個 like (禮)你,改變是這樣不知不覺地發生了,好好和自己交朋友吧﹗

當有一天,受到人和事衝擊,感到難過、憤怒,好想撕開佢兩邊既時候 ..........

而你又發現到這個存在,並嘗試控制,這個就是你自己,你已經發現了你自己。

醫生即係善知識,箭即係煩惱,醫生醫病人 和 老師教練功,本質上根本 一樣。
作者: 容燥兒    時間: 2017-4-4 20:38
今天突然很認真很認真做一下抓手。

發覺當你很認真很認真做一下抓手。
是很廢氣力才能完成一下。

作者: alexwush    時間: 2017-4-4 21:03
chrisX9 發表於 2017-4-4 12:47
回返個 like (禮)你,改變是這樣不知不覺地發生了,好好和自己交朋友吧﹗

當有一天,受到人和事衝擊 ...

本質上唔同,煩惱應該可即刻止息,只要你肯面對就可解決,練功逃避而已,可得一時之寧靜,問題還在
作者: chrisX9    時間: 2017-4-4 22:25
alexwush 發表於 2017-4-4 21:03
本質上唔同,煩惱應該可即刻止息,只要你肯面對就可解決,練功逃避而已,可得一時之寧靜,問題還在 ...

哦 ..... 真係令人扯旗。   

你講,練功就係逃避,可得一時之寧靜,問題還在。

難道醫生醫病人,可得永遠健康嗎?又係問題還在。

可止息叫做 ~階段性煩惱,階段性止息,問題還在。
作者: alexwush    時間: 2017-4-5 00:04
心經有不增不減,練習代表累積增加,煩惱係心靈現象,不能透過重復任何功法而得到止息
作者: chriswong    時間: 2017-4-5 02:34
不增不減應該係講緊無因唯作心,心不造業。
而練功係色身,色身係無常苦無我。
心嘅訓練要專注概念法。的確比喻上係有少少偏差。
亦不能用控制,要用減少,因為係無我。
作者: chrisX9    時間: 2017-4-5 10:35
不增不減暫名真心,練習可增加體力,同時也可增加心力,重複就是鍛鍊兩種力嘛!

一定要重複專注,當人變得強大之後,首先控制妄心,然後再清除,即係減少煩惱。
作者: alexwush    時間: 2017-4-5 12:18
過去心不可得,現在心不可得,末來心不可得。你用邊個心去練心力呢
作者: chrisX9    時間: 2017-4-5 12:34
好呀 ...... 三心名句都出動埋。小弟都吾執輸,應無所住而生其心,就係用果個心啦 …..
作者: 容燥兒    時間: 2017-4-5 12:40
殊,,,,,,,,

請不要大大聲講果個咩心出黎呀

作者: alexwush    時間: 2017-4-5 16:16
無所住使唔使力
作者: yc_ray    時間: 2017-4-5 17:32

作者: chrisX9    時間: 2017-4-5 17:49
人!頭頂天,腳踏地。睇吾到有乜嘢係吾受力嘅束縛喎,如果有的話,請你指佢出黎。   
作者: 容燥兒    時間: 2017-4-5 18:20
似乎無所住心都要用力。

但唔去著相的話,力細但效大。

作者: alexwush    時間: 2017-4-5 18:52
alexwush 發表於 2017-4-5 16:16
無所住使唔使力

有正負力相加等於零嘅時候,好似博士咁呢頭冚家剷果頭講止惡行善,一邊講慈悲平等,一邊講人以群分
作者: 容燥兒    時間: 2017-4-5 19:16

Alexwush網友:

唔知郭博士見到你咁樣講無所住心。

唔會唔會响節目開示下。

,,,,,,,你咁具體的講法,哈

作者: chrisX9    時間: 2017-4-5 19:57
一正一負 既磁石會相吸在一起,證明吾係等於零,如果係零 應該分開至啱架,係咪? 善 與 惡 都是如此!    
作者: erict    時間: 2017-4-5 23:11
  計我話真係搵掂兩餐,又或者執博士口水尾,有三五七層洋樓收租,食飽無憂米才追求佛學及其他智慧好過。呢個最實際。
作者: WilliamChan    時間: 2017-4-6 07:17
江大居士解佛意云先降伏,

咁多分别心, 生什麼心?

如果有個頼咗尿兩小時的行動緩慢獨居老人站在馬路旁,
要求你用車送佢番佢屋企,
你即時生了個什麼心?

作者: alexwush    時間: 2017-4-6 07:51
erict 發表於 2017-4-5 23:11
  計我話真係搵掂兩餐,又或者執博士口水尾,有三五七層洋樓收租,食飽無憂米才追求佛學及其他智慧好過。 ...

請唔好用放諸四海皆準嘅搵食文化打完場,依家講嘅係煩惱嘅止息,並非周身銅溴可解決
作者: chrisX9    時間: 2017-4-6 11:40
問世間有無兩全其美,搞定兩餐,又可達到煩惱止息呢?莫非在佛學智慧中追尋?

修道學佛吾等於兩袖清風架,搞到形象插哂水,大家睇博士吾係撈到風生水起嗎?

作者: erict    時間: 2017-4-6 13:00
  記憶中,博士講一般人做得到食好餐飯,瞓個好覺,做一次wonderful sex,打好份工,聽一首好歌,睇一套好電影(最後呢幾個我自己加的),已經非常不錯。如果無記錯,係戒定慧(如有錯,多謝指正)。我估計係如果做得到以上幾點,你會少好多煩惱。個人見解,因為今天的商業社會跟千幾年甚至幾千前的世界唔同,起碼以前生活及工作偏向簡單,而現時生活有好多引誘,分散你注意力,例如手機。所以,做齊以上各點,可能已經係修行入門。再強調一次,只是個人猜測。

商業世界,九成九的事情同錢有關,所以,搞掂自己,已經非常不錯。搞掂自己,撈得掂,搵到兩餐,以整體看,起碼少一個人的持份為顧慮。再計條來回數,又多一個人有餘力做好工作,甚至有餘力幫助下別人,起碼有銀兩行先,力都大D。成盤數計,可能係功德之一。例如近年香港日日原則上有150個單程證來,假設個個都係伸手牌,如果少一個單程證,又或者150個之中的一個不甘願接受綜援,自食其力,已對社會減少負擔,絕對係好事。

個心一定,知分寸,我可以非常大膽講,你睇事物,處事等等,非常唔同,會可能睇到別人睇唔到的大好處。如果個人一定,真係好處多到你唔信。

雖然我佛學知識係零,但做得到搵掂兩餐,搞得掂自己,又如果上面講的戒定慧(如有錯,請指正),已經非常大收穫,對人對已對社會都係一件大好事。
作者: alexwush    時間: 2017-4-6 13:35
「搵食啫,犯法呀」,是一源自黃子華棟篤笑《搵食篇》的金句,廣受網民借用。意指一些人,以「搵食」(糊口)作藉口,做出違反道德的事,但只要遊走在法律邊緣,仍會理直氣壯。
作者: alexwush    時間: 2017-4-6 13:39

但天網都有咁嘅文化,三句唔埋兩句就攪掂兩餐先講,將人變成動物,好似除咗物質生活,乜都唔使講
作者: erict    時間: 2017-4-6 15:13
alexwush 發表於 2017-4-6 13:35
「搵食啫,犯法呀」,是一源自黃子華棟篤笑《搵食篇》的金句,廣受網民借用。意指一些人,以「搵食」(糊口 ...

指教下上面我所講嘅有邊一樣嘢係犯法?
作者: chrisX9    時間: 2017-4-6 16:27
節目回顧:將世界用力提起,再用更大力放低,未嘗富貴就話可以放低,只不過係吹水而已。

照上面咁睇,搞定兩餐係必須嘅事,人都未定?心又點會定呢?無定力又何來智慧觀察力呢?
作者: alexwush    時間: 2017-4-6 17:32

我唔明你嘅揾掂兩餐係乜嘢意思,如果要打果電話揾幾百萬先有發言權嘅,我無嘢講,天網都可以收檔
作者: chrisX9    時間: 2017-4-6 18:18
你呢招叫做,手臂延伸,網友行過都比你毆一嘢,怕鬼左你大哥。

是次學術討論純粹吹水,並非實事求是嘅做法,網友們引以為戒。
作者: erict    時間: 2017-4-6 18:27
alexwush 發表於 2017-4-6 17:32
我唔明你嘅揾掂兩餐係乜嘢意思,如果要打果電話揾幾百萬先有發言權嘅,我無嘢講,天網都可以收檔 ...

搵兩餐的意思係先做好自己。因為,以個人,家庭一分子,公司一分子,社會一分子而言,都係一樣。做好自己,食餐好飯,瞓一個靚覺,看一場好電影,都係做好自己。如做到可以先照顧好自己,就是幫助自己,幫助自己也就是幫助別人。假如我不好好照料自己,例如有重病,至少會令家庭成員擔心,或需要特意看顧,甚至大有機會使用公共醫療等等,不論是家人,朋友,公司,社會,都構成極大負擔,由心靈及社會成本,都大大增加。所以,搵到兩餐,搞掂自己,不但為你自己好,亦為家人,朋友,公司及社會好。  

我相信世上好多好多學習都可以應用在生活層面,最重要係學習某事而可以應用到,至最實際。如果將學到的學問真正應用到,會少咗好多煩惱。因為,你我生活在商業社會。打一句問一句,生活最大問題係咩?係咪生存?包括衣食住行健康各樣,原則上如缺少任何一樣,都增添煩惱,係咪?如果解決到,人係咪減少起碼六七成煩惱?不妨想一想,你我生活在現實世界,一起身樣樣都要錢,香港地唔講錢講咩?你買包檸檬汁要六蚊,你試下比五個九,人哋買唔買比你?當然或者有10%機會肯買比你,但換來一個看扁你的眼神,呢個都係你的成本,因為你無多一毫子,看扁你的眼神就係成本之一,仲要係人哋豪比你,唔買比你天公地道,係咪?

我認為,搞掂兩餐已經係好好我自我修正行為,起碼,搞得掂,你有選擇。更何況,人生,從來都由你選擇,行東定行西,你完全可以話事。講打工,一個唔LIKE,你係咪可以拍拍籮柚行人(當然,事後你的生活成本及將來生活如何面對仍然由你承擔)?有銀兩,亦係一種力,呢種力,令你有選擇,可以選擇做一個咩人,做你喜歡的事。起碼,你唔使為五斗米折腰,亦唔使因為銀兩做你不甘願的事,係咪?為了錢做不甘願的事,本身就係一種煩惱,因為你心不甘,情不願。

我無講過要打電話賺幾百萬至有發言權,我亦只係代表我自己講嘢,千萬不要誤會。老兄你似乎由一個問題,跳去另一個問題,再跳另一個問題,沒完沒了。例如:我之前問你我對上的留言有邊一個位係講做犯法的事,你無答。
作者: erict    時間: 2017-4-6 18:48
  就以我近期看過的韓國電影隧道為例。因為戲中不說之說是,有建築公司起隧道偷工減料,搞到隧道倒塌。係咁意圍下條數,韓國約有五千萬人口,韓國地大,好多時要使用車輛,當有一百萬架。而韓國生活指數約是香港七八成左右,假設薪金是香港七八成,而香港一般時薪為50元。倒塌事件後,可能全國心慌慌,每次過隧道都杯弓蛇影,或會花三幾分鐘看看隧道上面有沒有裂痕之類。如果日日都有一百萬駕駛者做同一動作,即是說,每天韓國全國都浪費四百萬分鐘(約66,666小時)看隧道,即是(66,666 x HKD35)/7.8 = 約 USD299,000。假設呢套電影係真,仲未計救男主角時所需的成本,電視台air time,公務員人工,伙食,帳幕,起重機等等架生,呢D全部都係用錢買。

因為一個人的貪婪,令韓國全國日日浪費近三十萬美元。這就是非常好的典型例子,幫助不了自己也就是幫助不了別人。

原則上,倒塌可以避免發生。試想想,如果根據電影,有一百個貪婪的人令韓國出事,打五折,事後,韓國係咪日日唔見1,500萬美元?
作者: alexwush    時間: 2017-4-6 19:48
erict 發表於 2017-4-6 18:48
  就以我近期看過的韓國電影隧道為例。因為戲中不說之說是,有建築公司起隧道偷工減料,搞到隧道倒塌。係 ...

你冇犯法,因為香港最大嘅黨係溫食黨,一講到搵食乜嘢都係假,追求乜嘢文化藝術,精神生活,都可以收檔,因為搵食行先,你冇錯。不過我提醒你,九十嘅李嘉誠仲要做,點解?因為佢嘅煩惱末能止息,繼續追求財富,好明顯財富末能解決煩惱
作者: erict    時間: 2017-4-6 23:29
  你個邏輯一係就唔食飯,一食就要一次過食三十斤飯。一講搵食,即刻跳到李生。即係一講跨欄,九成九係劉翔;一講騎馬,必定是莫雷拉;一講打手機公司工,一定要去到Steve Jobs。喂,唔係掛?彈到咁遠???
  李嘉誠到呢一刻都仲要撈,從佢上次開記招眼濕濕都估到一二。佢今日追求係權力,可以影響別人的權力,有點指兵兵的權力,仲要係一招幾式,有名有利果隻。到今日,你估李生仲要唔要為五斗米折腰?相信唔使。但點解仲要撈?其中一樣我相信係權力慾。因為,權力慾最恐怖之處係,成果唔會在紅簿仔見到,唔係一堆數字,而係感覺。咁抽象,至有無限追逐感。
  納粹德國戰敗,爭人好多錢;日本戰敗由Mac Arthur接管日本。兩者皆為戰敗國,果一刻,最重要係咩?係咪要企番起身?係咪要至少還清債務先?一個人如果無基本生活條件或者剩低兩個錢唔使愁,痾尿都無力呀大佬。我信博士講,力從錢來,特別係商業社會,我選擇面對現實世界,搵到銀先講其他嘢,當然係正途同埋取之有道。
  日本同德國唔係之前本身有D本事,鬼蘇你呀。呢兩個國家可以企番起身,都係搵食行先,然後再講其他嘢。自己三餐都搞唔掂,分散精神搞其他嘢而唔係集中火力,想盡辦法改善生活,什麼文化藝術精郎文明即係空談,簡稱9up。
  煩惱與否,好睇你心境,你可以飲十萬一支紅酒,亦可以去百佳六條草搞掂。個人建議,先搞掂你今日可唔可以獨立生活,可唔可以不再為口奔馳,係咪可以不再為五斗米折腰為先。搵到食,即係你有選擇權,即係你有籌碼,再講其他嘢,好似而家呢一刻,街上仲有大把人因為搵嘢,從事街邊小食,電訊寬頻,打冷等等。我做人非常實際,亦深信己所不欲,勿施於人。至於文化藝術,精神生活,用一個已故德國股神一句話最好:大意是如果我父親有三個仔,屬意第一個是藝術家,第二個油畫家,第三個必須是股票投資好手。
作者: erict    時間: 2017-4-6 23:35
chrisX9 發表於 2017-4-6 16:27
節目回顧:將世界用力提起,再用更大力放低,未嘗富貴就話可以放低,只不過係吹水而已。

照上面咁睇 ...

無錯。人一定要定。商業社會,九成事情以經濟掛帥,搞唔掂搵食,個心點定?心慌慌,兩頭騰,左度右度,無精神各樣,何來觀察力?
  非常相信,搵到食,有閒情,無壓力,唔會分散注意力,做事精益求精,你至可以欣賞各方面事情,才有睇法。話唔定,當你一日好得閒,無端端會比你發現到一兩條財路,提升你自己的條件搵銀,更勝以前,多個機會做好事,騰出的時間再去另一層面做其他有益的事都唔定。
  世事好多時係咁,當你觀察力突然大增,你會睇到以前你不為意的地方,原來一直都在你面前,只不過你唔為意,唔係講笑。
作者: cwcheung24    時間: 2017-4-7 01:58
去完4月1日的聚會. 體會到: 努力, 是為了不用再努力. 揾錢, 是為了不用再揾錢. 做好事, 是為了不用再做好事. 醫病, 是為了不用再病. 人世間之所以混亂, 不是做得不夠; 而是做得太多!
作者: hklam007    時間: 2017-4-7 08:04
平凡一句響噹噹
作者: alexwush    時間: 2017-4-7 09:19
erict 發表於 2017-4-6 23:35
  無錯。人一定要定。商業社會,九成事情以經濟掛帥,搞唔掂搵食,個心點定?心慌慌,兩頭騰,左度右度 ...

如果錢係你嘅依靠,就唔存在揾到錢以後再追求比錢更重要嘅嘢
作者: 容燥兒    時間: 2017-4-8 13:51
https://www.youtube.com/watch?v=RvsI1zbyRzY
攻殼機動隊之空間中的身份(中文字幕)
作者: erict    時間: 2017-4-9 00:52
容燥兒 發表於 2017-4-8 13:51
https://www.youtube.com/watch?v=RvsI1zbyRzY
攻殼機動隊之空間中的身份(中文字幕)

聽講好好睇?市問你睇咗未?有咩評價?謝謝。
作者: 容燥兒    時間: 2017-4-9 04:12
夢工場呢套,重點落咗去重組經典畫面。

對於深澀的生命,身份存在意義著墨唔太深入。
相反22世紀殺人網向呢面做得相對出色。

香港人入場,會變咗留意當中的場境是來自香港邊度邊度。

但都係點水式的帶過,但都要佩服老外可以借香港重建一個日式香港出來。
不過就未能反映呢個香港當中的人生活。

整個故事可以說吃力不討好,但爛船仍有三斤釘,值得一看。
但要預備節奏是相對地慢,因為留點空間用來思索。

作者: wongs    時間: 2017-5-25 16:48

補充聚會內提及咒音部分

1.        咒音是沒有意思的,就是因為沒有意思才會有最大的威力,因為不會令
人胡思亂想

2.        宇宙的聲音、聲波與振頻是所有生命的來源,包括有情與無情的聲音 : 如風雨、雷聲等

這個topic 充滿神秘,博士好吝惜,透露不多。

另外還有這一句使我細想片刻是
舉凡做事要一級注意的不是專心致志,而是做事的動機及心力的方向。

願博士的話與大家分享

作者: chriswong    時間: 2017-5-25 17:53
其實此帖主要集中純保健為主,可以令網友簡單易明。
所以咒音、震頻、定功和治療上的都沒加入其中。
當日其實有講到治療靜脈曲張和失禁的方法。

咒音部份的詮釋,其實對練功及持咒會有幫助,感覺好像謎團解開了一樣。
只是還沒談及咒音與震頻之間的關係和功能。
作者: sokin    時間: 2017-6-7 16:10
支持木方班和时空识,
作者: 容燥兒    時間: 2017-6-11 18:29

睇返上面講到聲音有情定無情。

今日睇到一位鋼琴家單手演奏。
就諗一諗,鋼琴本身無情,但加埋鋼琴家深情的演繹就變咗有情。

今集講起佛畫,用咗Lv同a貨做比喻。

令我諗起人的價值,果日傾開外國,啲人已經連收銀都揾電子化代替。
遲早人一係發動戰爭,打機械人。
一係就人攞哂去做罐頭或肉餅。

但睇完上面篇文,就發覺人始終係人。
機械始終係機械。

單係呢樣,法界上的力應用,
同輪迴,就無佢哋份玩。

作者: 容燥兒    時間: 2018-1-28 11:37
https://youtu.be/yUZVBnkz9-w

作者: moc    時間: 2018-8-6 11:10
請問 19 年1月有無木方班?我一月尾回來過年。
木方班有多少課?每節多久?
作者: LawYuKwong    時間: 2018-8-6 18:29
thanks for sharing
作者: LawYuKwong    時間: 2018-8-6 18:29
stevie 發表於 2015-5-26 16:26
To wai_1430:

A 君已報讀過, 看他的年齡, 交 1/10 學費.

賴鎮華 發表於 2015-5-26 14:55
汝付時空識班之資乃博士讓汝等有份參與博士慈善喜捨之業. 博士弘大願,傳真知,立馬回贈予願結緣之士. 報此班 ...

作者: LawYuKwong    時間: 2018-8-6 18:30
Quattro 發表於 2015-5-26 12:30
TO:LAWKAI

可以在5月30日中午12 時正帶備現金學費往佐敦道普光齋現場交負 ...

作者: LawYuKwong    時間: 2018-8-6 18:30
wu_peace 發表於 2015-3-15 00:47
計算詳情可向 方太(電話: 23672630)查詢,並以方太的計算為準。

cdrw 發表於 2015-4-9 11:15
我相信郭先生的收費,係要考驗而非體諒報讀者的能力

作者: 容燥兒    時間: 2018-8-6 19:26
在 YouTube 上觀看「郭博士-小朋友讀書唔成,點好?及佛像卡及佛陀劇集治病分享,時空識班木方班報班條件(2018-08-03)」
https://youtu.be/V_QoblOkkjw

作者: Nonhuman    時間: 2019-5-1 15:09
想報木方班,打去冇人聽,咩時間方便?
作者: stevie    時間: 2019-5-1 15:58
今天是假期。 你明天下午再打電話。
作者: Nonhuman    時間: 2019-5-2 14:46
stevie 發表於 2019-5-1 15:58
今天是假期。 你明天下午再打電話。

剛打去還是沒人接聽,還有其他報名方法?
作者: chriswong    時間: 2019-5-3 22:37
營業時間3點到7點,星期日休息。
作者: rmmdxl    時間: 2019-6-1 23:51
請問星期日休息的嗎?剛剛廣州上來,還想過萬福問問木方班麽情況。
作者: Hansel_k    時間: 2019-12-15 22:52
請問木方班幾時再開新班?
作者: cdrw    時間: 2020-6-8 23:32
請問木方班何時會再開新班?
作者: awah    時間: 2020-6-9 19:27
請問木方班何時會再開新班?
作者: powacoco    時間: 2020-9-7 08:28
I work as an aged care worker in Sydney,  I am really interested to enroll 時空識班,  however I am 53.

歡迎光臨 天羅地網 (http://www.farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5