設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 4988|回復: 3

回看巴菲特飯局 你不可不知道的是(轉載)

金牌會員

回看巴菲特飯局  你不可不知道的是
每次一有中國富豪畀錢同巴菲特食飯,總會問一句,咁多錢同「股神」食飯,值得嗎?
日前大連天神娛樂公司董事長朱曄以234萬美元(約1,813萬港元),拍得與「股神」畢菲特(Warren Buffett)共晉慈善午餐,好多人話好唔值得,而其他人就批評,呢位富豪係暴發戶。
可見到而家,依然有不少人,對與股神共晉飯局所帶來的效益抱有幻想,以為食餐飯,就可以成為「股神」,或者花成千萬去買個消息,到底值唔值…
(網絡圖片:大連天神娛樂公司董事長朱曄與巴菲特食飯現場。)
首先,飯局目的只係慈善,巴菲特有項不成文規定,唔會邊食飯邊講個股,即係無「冧巴」,甚至邊啲地方值得投資,佢都唔會透露半句。
另外,過去投得飯局嘅中國創業家,其實都唔係食完飯之後先獲得空前成功的,而係剛剛相反,通常都係,先成功,再投飯局錦上添花。
二零零六年,曾經一手打造小霸王、步步高嘅企業家段永平,以62萬美元嘅天價中標,比零五年嘅35萬美元,足足多咗一倍。當時段永平已經係中國電子消費界嘅風雲人物,二零零一年,佢喺美國,全倉買入網易,到零三年網易股價曝漲到70蚊美元,當時就更加成為了美國投資界嘅「段菲特」。
(網絡圖片:巴菲特與趙丹陽 。)
二零零八年, 中國私募基金教父趙丹陽,用211萬美元,相等於當時逾1400萬元人仔,得與巴菲特剧扒。其實,當年一月,趙丹陽剛剛解散咗隻15億的私募基金,退出A股話睇到熊市降臨。
後來幾年嘅事,大家都知道,巴菲特同比爾蓋茨,合作搞慈善,仲話希望去中國遊說班富豪捐錢,慈善風打到嚟…至於投資,就只係相中過隻比亞迪。
巴菲特飯局,由二零零五年嘅35萬美元成交,增加至今年嘅234萬美元,增加五點七倍,跑贏恒指九條街,更加令到唔少中國人趨之若鶩。巴菲特有無喺飯局上授之以漁?似乎根本唔係飯局嘅目的。
巴菲特自己,一早講心得係靠讀書、實戰、眼光訓練得來,巴菲特甚至勸人多讀書少用信用卡,話:「如果18歲或者20歲時就借了錢,那我可能已經破產。」而事實上曾經同巴菲特食過飯嘅段永平都公開講過,自己一直以來嘅投資哲學,係從巴菲特嘅書中學到的,由此更加說明了,真正要學嘅,根本唔需要花咁多錢去食餐飯。
值唔值得?老土一句,錢要用得其所而已。  
別以為今時今日,同巴菲特食飯,可以有做show效果,因為一餐飯過千萬人仔,只會被傳媒大做文章,被批評為暴發戶。 食飯嘅人,本身可能都只係想見見名人或一直以來自己崇拜嘅偶像,完一完自己心中嘅「價值」。
開飯嘅意義,因人而異。   
難怪有內地散戶曾經講過,啲創業家與其想花錢同巴菲特食飯,不如幾十蚊食個便飯,省下的時間多讀書多睇文章、數據,才是「股神」教落的價值投資。
(綜合報導)

回復

註冊會員

咁唧喺你冇料,有料人哋叫埋你去食飯重唔洗你比錢!
回復

金牌會員

今時今日 互聯網威力,就算小市民都可以得到大量訊息,股神 角色已經被 淡化了。     
回復

金牌會員

回復