設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 5970|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

叻仔爆鑊

論壇元老

樓主
http://forum8.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6430460

有件事我諗咗成晚,好唔好講出嚟.....
頭先再睇新聞,個心好唔舒服

係咁嘅,我大概一年前去HKPC聽一個講design嘅talk
當日嘅演講者包括Go Go Van同埋時昌迷你倉嘅老細

當日,我坐響度聽時先生佢高談闊論,話自己沙士果陣眼光獨到
租咗好多又平又大嘅地方嚟搞迷你倉,過d地方仲要係唔殘唔要
因為佢要同人爭市場,要用平嚟做賣點
(結果今次四級火,新聞話個迷你倉完全冇灑水系統....)

然後個時生又好得戚咁話,佢係第一個響迷你倉市場上識得用盡所有空間嘅人
個迷你倉嘅材料,佈局,全部每一樣都要計算過,咁先可以達到最大利潤
(結果消防員今晚話,個迷你倉通道太窄,d鎖位置響濃煙當中好難爆開)
(都唔知個出事嘅消防隊長係咪因為呢d賺到盡嘅佈局所以先發生意外....  )

最後佢仲話,佢搵嘅地方一定要有一邊窗貼近路邊
因為封咗佢之後可以攞嚟做埋廣告招牌,幫自己省返好多廣告費
(結果今晚見d消防員爆窗噴水灌救得好辛苦....)

一年前,HKPC以「優秀創意企業」嘅名義邀請佢講talk
呢個時生所講嘅每句說話都標榜佢點精明咁賺到盡
無論小巴廣告,迷你倉格局,一切一切都有佢嘅「創意」成分在內.....

諗番起佢果日咁意氣風發,句句說話都話自己d創意點令佢發達
而家,呢個人嘅創意害死人,而且仲導致大量財物損毀   

而家保險又話唔賠,害死人嘅創意負責人又好似完全唔關佢事,
一整日都未見過佢出嚟講過一句說話.....

叻仔

老老實實,既然有巴打都在場聽到,我就唔怕再講
果條友講話佢專門搵幾蚊一尺嘅舊式工廈就係睇中唔洗搞消防洗少好多錢
我當時已經諗,哇,你個倉存咁鬼多野,仲要有乜都唔清楚嘅
故意搵個地方唔洗搞消防嚟省錢?
d客一味貪平,唔知你走法律罅,更加唔知你有心咁做喎!

佢用呢d方法減輕成本,用低價搶市場打低競爭對手
咁樣叫叻?唔係呀嘛?

你話佢冇傷害其他人,咁你問問一把火燒曬所有野班苦主同唔同意佢冇傷害人?

回復

論壇元老

沙發
如果屬實, 嘢嘢計到咁盡, 真係未必係好事.
回復

論壇元老

板凳
erict 發表於 2016-6-22 17:45
如果屬實, 嘢嘢計到咁盡, 真係未必係好事.

救火都算到盡
位張SIR做爆破迷你倉間隔, 方便前線救火
但只係派一個人跟住佢
轉頭出事先搵十個人救佢
回復

論壇元老

地板
轉個頭EGL走出嚟搵生意
風水佬吳佩孚走出嚟演野

尼D唔算生意頭腦下話?
回復

論壇元老

forum15.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6430363

仲有新聞可能收錯料
回復

論壇元老

http://www.mingpaocanada.com/van/htm/News/20150410/HK-gba1_r.htm

坐擁逾60間分店的的「時昌迷你倉」老闆時景恒表示,他旗下分店暫未有收到有關信件,但知悉地署曾發警告信予行家,稱若他收到警告,將會提出司法覆核,「我幾年前曾籌備上市,找過測量師檢查過(地契)都話無問題,我們的也是貨倉,只是『迷你』就不是貨倉?是否我們出名了就要收『陀地』?」
回復

論壇元老

民政事務署署長謝小華:「情況比昨日嘅空氣非常之好」

https://www.facebook.com/ArmChannelTV/videos/891230271006381/

即刻比人圍插, 附近間交通唔方便嘅酒店房價23,24兩日分別起左成3倍2倍
少見
回復