設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒

對郭博士推介棋局的小小分享

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=u2KablRU2l0&feature=youtu.be
子力最少的象棋骗局 陷阱遍地 不管是菜鸟还是高手 统统上当

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21287&extra=page%3D1
[color=var(--yt-endpoint-hover-color, var(--yt-spec-text-primary))]郭博士答客問之好人好事( 支持習大大嚴懲中港低幹殘官政棍朋黨!維持一國兩制不變形不走樣! )

以上果局棋,係有位同學交帶我必定要睇,佢話到最後重點係隻車.
如果重留低隻車的話.就輸硬.無得和局.
我聽完後,就睇睇.
最後發現開局.就發現紅子只有單車,單兵.黑子只有一隻沉底卒,一隻炮同兩隻九宮內卒子.

紅方單睇棋力上.必嬴...一隻車..左食右食,就可以嬴棋.
誰知又係假象,旁述一開首話巳經講,用車無論食人隻炮或食人隻低卒都必輸無疑.
真係估佢唔到.

今日睇到龜免賽跑果個故事,先知點解免子跑七次都輸,原來自己都懞咗咁多年.
從個故事上面睇.免仔先知係個心法黎.

講返棋局中,聯想共產黨果種唯物辯法的思維,無可能向最後關頭棄車,
而棄車原來只為和局,呢個相信無可能做得出.
有集那些年講郭博士教曾蔭權教埋佢點判輕啲,
佢都唔會做,原因佢就係同以上個案一樣.
佢隻手渣死咗,佢要嬴哂.和都唔肯制.叫佢認罪重唔笨X兼拗頸?

好多好多集之前,郭博士有教的最難就係和,同點認輸.
習生識唔識做,我真係唔敢估了.
而且呢種動機係要好早就有,而共產黨的鬥爭思維,
就算撞到落海,佢都未必肯向十幾步前就諗到要和或認輸的動機.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=1qHsJgPrlq4&feature=youtu.be
最嚣张的小兵 击杀所有叛臣 大摇大摆当皇上 人生达到了巅峰
http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21394&extra=page%3D1
[color=var(--yt-endpoint-visited-color, var(--yt-spec-text-primary))]郭博士答客問之好人好事( 中港殘官亂政,一國兩制提早玩完! )

這盤棋,中間有小插曲.小插曲的過程,
不其然兩位哥仔都係同我講隻馬不能移開.重有就係用隻兵去做嘢.

但呢盤棋都睇咗3次,雖然簡單.但一失左神.都係變和棋唔使贏.
開始時,旁述講咗呢盤係和棋.因為有士象全向到.
得一隻低兵,巳無勝算咁話.

但都唔係話完全無優勢,首先黑子的向馬7向底線,比紅馬撟馬腳
所以勝利寄望就落在低兵身上.
如果一般人.都唔會篤隻紅兵落底.因為黑將向二樓的位置.
咁樣做係違反常理.按牌面睇.咁樣係無可能殺到棋.

誰知,旁述就係話你知,要落底.先食3路象
食咗3路象,人地就把士推去花心,等你過唔到黎.

最重要關頭來了,就係呢個時候靠紅帥走咗一下停著.
呢下停著就緊要.製造咗個時間差.
比紅兵可以發生之後影向局面的一著.

因為呢一下停著,黑子任何棋都當下無使作用.
跟本所有棋站在原本位置有作用,但此時此刻,
都要走一步,局住把士推到上三樓.
咁就打開咗問口.比紅兵有機可乘.
兩隻士已經等同無作用.發揮唔到防守的功能.
沉底卒此時就發揮重大功效,一隻隻咁食哂佢
象馬都食哂.

但都未係贏緊的,因為旁述講咗
單馬和底兵都只能和棋.
但如何走呢?就先要把紅兵推回到中線.此時4路士.
已經侷住要比紅兵食埋,
此時紅馬可以鬆開去.但到此時你是想殺老將就會錯失良機.
因為係要將最後的士也吃掉,才能勝棋.

需要簡單的幾隻棋,但如果一失神,
錯過幾個機會同動機.就無得嬴.
感覺是一盤反敗為勝的棋局.
要打開缺口,就要置之死地.把隻兵推到落底線.
一般人係唔會咁諗,重要帥要走一下停著.大家雙方協力,
如果單靠馬控制住象馬將的動向,而帥同兵唔識走位的話.
就變相錯失勝利的機會.
先製造到呢個殺敵的局面出來.殊不容易

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=begZ3GSSK68&t=267s
民國棋王爭雄錄 賈題韜開局讓雙馬 最後棄炮棄車取勝
https://www.youtube.com/watch?v=f_CYpCrh-6s
郭博士-大陸點解唔禁運程書,開唔到時空識進階班及,
街邊棋檔冷知識,賈題轁的精彩棋局(2019-01-25)

這盤棋之前未有時間睇,有個同學同我提到賈先生係個佛學高手.
在早幾日無厘頭比我留意到.
所以特意睇翻.

一開首,首先就讓人雙馬,而馬向棋局中.在中局的部份
可以發揮到好大功用,但偏偏就讓人雙馬.
就咁睇好似好著數.棋力上黑方比紅方多兩隻移動咁高的棋子.

旁述講咗,一開始咁做.
反而對開車開炮方便咗.
但都並不表示咁樣係好有著數.
因為眼見要其他棋子要去彌補雙馬不到的缺撼.

旁述亦不斷強調黑方多兩雙馬,好著數
尤其是開局中,大伙兒向中線上守得各不相讓
到中局時,黑方在對方河頭有雙車單馬看守
看到果到已經覺得牙煙

誰知黑方諗住中線上的障礙清除哂時.
賈先生的車一食4路士經已敗局已定.
由開頭唔覺唔覺,就已經形成殺局.

黑將不得不吃紅車.一吃之下
紅兵一移,就已經給紅包絕殺無棋

單睇夠膽讓隻馬,是很大膽的舉動
馬在開局時防守的角色也很重,
是以防對方的炮可以為所欲為的防線.
而且一般人,如果知道自己沒了兩隻馬
心理上,會有無形壓力存在
人數上少了一載,而且那個是缺口,

只要有人針對住來攻,就未必守得住.
反之,賈先生可以利用到空了兩隻馬這個缺點
變成了自己的優勢,著實不易.
當然這盤棋上的高深層次仍未摸到
但翻查到一段郭博士舊開示中,提到任何物件都有他的軌跡
我在今次這盤棋,就看到物質上有他既定軌跡
而心靈世界仍有他自己的軌跡,但如何看透兩種軌跡的運行
自己自己心水清的功夫仍有很大距離

回復

8萬

論壇元老

呢局棋.睇來睇去.終於明點解.

原來係同劉生有關係.

當然要接受,要完成呢個棋的拆解.
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=Wg6KG0DItrg&feature=youtu.be
精品象棋残局讲解智斗三卒,江湖象棋残局有难度,能解出来是高手

這盤棋睇咗幾輪,都睇唔出重點向邊.
三隻黑卒平排向二樓,而紅方得返隻炮同隻兵.守果得返單仕同單相

直到剛責醒一刻先知盤棋代表咩,
果三隻黑卒係代表美國三大學問.,宣傳學,分拆學,同管理學
點解用三卒代表呢三個美國咁強項架學問呢?

因為祖國對人家的忽視.所以就係卒.但係可以招招攞你命.
即係有隱閉的威力.

而棋局中.不能一開首就諗住直接去逼死啲卒子,
諗住要一招收人工.
在旁述介紹下,紅方只能用炮上上落落來來回回.
爭取空間去,遂一去破解黑卒的威協.

因為紅方只有單仕單相.進擊不了在這個時刻,
但係就可以有助制造了停著,可以停一停,回一回氣.
好讓炮在橫線上的功擊,有著保時力度,唔使被逼移咗去第二條戰線.

這盤棋到最後是和是勝就留返比網友自己睇.
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=RN996CUz7u4&feature=youtu.be
你能看出第一步棋怎麼走嗎?
最近重映了蝙蝠俠第一集,那是十年前的電影,今天重看覺得編劇很用心.
但反觀香港人的編的某些作品,令人心碎.

所以看看棋局,對自己會平衡到自己心理,因為很多都是自己猜不透.
又不能理解的,又意料之外,像看魔術一樣的令我找回童真

這一局,最重要的第一步,很多人也不會想到.
又是兵行險著的一步,原來你以為是死路的地方,
正是生路的所在,所以旁述說95%的人會否定了.
馬打王位的一著.
因為第同雙手受人綑綁.而且還要賠上紅兵
斷了將軍的一著.

反而95%人睇到,第一步進紅兵去將軍,
似乎著數多多,誰知引申後面就潰不成軍.

如果能令黑方,有雙炮單車,也要敗下來.
就要用心留意,中間的變化.

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=24753&extra=page%3D1
郭博士答客問之好人好事( 蝗朝成功令香港人自己炒自己..

回復

金牌會員

回復

金牌會員

回復

金牌會員

回復

金牌會員

回復