設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 4102|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

感謝Dr

註冊會員

樓主
上個禮拜六,我去到萬福珠寶做木方班寶習,順便睇下有冇野幫手,當我遞支神仙水比Grace 師姐既時候,師姐問我點解隻手咁腫既,我向師姐解釋由於近排要幫手搬野,所以攪到咁。

(呢度要補充一下,我隻右手係年幾之前齊掌折斷,斷骨處由於
癒合傷口錯位,所以部份活動能力,例如,唔可以握拳、手指唔可以隨意活動,我睇左好多醫生都話冇辦法醫到,只能一世傷殘。)

之後,師姐就帶我去到Dr面前,同Dr講我隻手又腫又變型。

當時,Dr叫我坐低,好冷靜咁觀察我既手傷情況,然後遞起我成手,好悠閒淡定、漫不經意咁做左幾下手勢同動作,當時我感覺Dr係扯開我既手筋,扭鬆手骨,形象D講,就係徒手扭鬆一條鐵桿既銲接口,分開一堆痴埋一齊既電線。

其間,Dr問左我幾次痛唔痛,我都話唔痛,過左唔知幾耐,Dr 叫我試下郁下隻手,我首先試下握拳、逐隻手指郁,全部都做到,我當時開心到忍唔住喊,因為我隻右手終於可以自由活動la,可以寫字、可以正常合掌、可以伸手手指......。

最後,好多謝 Grace 師姐,一個你覺得漫不經心既舉動,卻重寫了我既人生,多謝你。

衷心感謝好Dr,係Dr眼中睇黎既小事,卻是我一生中既大事,你既醫心、醫德、醫術重燃我生命的希望,足以照亮我未來的道路,再次多謝Dr。

只做好事,不問前程。Dr既教誨我會銘記於心,持之以恆。

回復

1萬

論壇元老

沙發

http://139.162.60.118/forum.php?mod=viewthread&tid=18621&page=3&extra=#pid80740

實在好感動,好欣喜 !

在當今醫學領域裡,仍令群醫桎梏不前的骨科手術癒合後遺症狀,來到郭博士手裏,卻迎刃而解了 !

郭博士的醫術真高明 !  也讓人從 Melissa 的字裏行間體會得到郭博士的仁心與醫德 !

感謝 Melissa 的分享 !

祝福妳 健康愉悦 !

回復

1萬

論壇元老

板凳
回復

金牌會員

地板
恭喜您~~~~~
回復

論壇元老

我幾次去過萬福, 都見到博士不斷地練習手掌、手腕、手指, 像很努力, 又像不經意, 不停地練…不停地練…不停地練…

直到今天我才明白, 很多年前某修行人讚博士「從沒見過人練功那麼勤力」言下還有底蘊。

只會感動沒用, 我都有嘢可以做!

感謝博士。
回復

論壇元老

因你的福氣和運氣同樣感到滿心歡喜。
恭喜、賀喜你。

回復