設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

201907022郭信差之閒話家常:浮世醒曲❗

8萬

論壇元老

陸續有來,誰也不願停,

DR.K:對社會有什麼好處⁉
回復

8萬

論壇元老

是國事、天事,也是自由力量令「失節」城市自毁的過程。

個人看法,城市也是大自然內物種,有奇生命及意義,由 0 至壯大,聚集人口增加,有經濟、文化、法制、民俗等,漸而豐盛,給予棲息人口生計和希望。現經歷回歸廾二年,低端政府官員、垃圾政客、狼犬四伏,整個「城市」根本已枯死。不适合棲息、發展,全城存在於沒有真動力、希望中,故而自毀。這是大自然力量,人心只是因素之一。

DR.K:丅君回帖
回復

8萬

論壇元老

要了解元朗黑社會,首先要了解元朗背景、文化。

1. 班黑社會既大大佬其實就係唔同圍村既叔父,而佢地好多都有村代表身份、區議會議席,加上同民建聯相熟,有埋成個鄉議局係背後,勢力無人能阻。

2. 元朗警察局最大既警司級經常都要同呢班有各唔同「公職」身份既人開會,而佢本身以至低級少少既警察既升遷機會都好受呢班集團(村代表、鄉議局、建制派)影響。

3. 警察知法犯法的例子大家在新聞相信已見不少,但「警員吸毒」既報導相對唔多。元朗是毒品天堂,可樂(可卡因)、香水(K仔)、牛(大麻)、冰毒係元朗係有價有市,有穩定公價(經濟學上解釋:市場夠大、供應及需求穩定)。 而不少警察放工後會向古惑仔「拎野」、「要野」,一小重量可卡因會稱為「一滴汽水」。

4. 大家都知,元朗係「全香港最黑」,其中之一個原因係圍村佬惡,連特首都搞唔到佢地,小小黑警當然敬而遠之。以我橫洲村為例,即使好多年前我因爲村問題報警,警察都要我行到去村口「帶」佢地入去。而我條村係「從來」無警察主動入過黎,我見過一次就係我報警個次。

背景

黑社會其實不過是利益團體,由於舊香港時私有產權界定不清晰,由其同村有關既鄉村勢力、土地權界定等連港英政府都無符既問題,最後都係由各村村長主持解決。 好多人唔知道香港除左有立會、區會議員選舉,仲有村代表,同原居民代表選舉。元朗警察局好多時都需要跟隨佢地既決定「協助」佢地解決村內及區內問題,因為當中好多人士關係只有佢地既傳統規則、村規則、幫派規則可以解決,而呢d規則慢慢演變成有系統既地下規則,而執法部門無解決既辦法。 後來唔少舊式行業被淘汰,元朗既酒吧少左一大半,波樓關剩得一間、機舖都少左7成,黑社會勢力不如以往。但圍村人是很醒的,佢慢慢已經透過參與公職來鞏固勢力,維持控制元朗的力量。

正如前段提到,班村長就係黑社會之根源! 佢地係利益集團,係元朗有酒吧,小巴站收數、桌球中心、一樓一等既商業利益,而元朗警察局被區議會、鄉議局、建制派騎住。 自從梁振英後,班鄉紳同政府高層有千絲萬縷關係。

另外,講到元朗警察,好多都係元朗人,元朗人當中,讀到書既入大學步步高陞,讀唔到但本身有鄉士背景既好多都考個警察。 很多人說「兵也是民」,係元朗呢個情況下可以理解為「警也是鄉民」,我說的當然只是一部份,但呢部份人足以破壞「警察中立」係元朗既情況。呢個係第三點。

加上班示威者本身係警察、黑社會、政府所仇恨既目標,當村民(黑社會龍頭們)提出要收拾佢地時,警察、政府心裡面開心都黎唔切,你打一拳我又打一拳,我地大家收一拳,散水,無人咩飛。

元朗橫洲原居民示
回復

8萬

論壇元老

英国人,知道呢個問題出現啦,所以就有劉皇發,這個大人物出現,

DR.k:有智慧去找代理人不易。
所托非人便扑街了
回復

8萬

論壇元老

very good, 百分一萬同意。好嘢、請接受敬意!

DR.K:故把忠誠放在首位。
蠢和其他毛病是他個人事。
但不忠會害死團隊及自己。
絕對不能埋身❗
回復

8萬

論壇元老

容燥兒 發表於 2019-7-22 22:34
very good, 百分一萬同意。好嘢、請接受敬意!

DR.K:故把忠誠放在首位。

DR.K:即係茶都無杯飲啦⁉
回復

8萬

論壇元老

DR.K:浮世醒曲❗
走精邊無義氣嘅人。
就算佢係過千億權貴!
都不能夠來往。
原因你懂的

回復

8萬

論壇元老

https://www.google.com.hk/search ... i&prmd=inv&hl=zh-tw

回復

8萬

論壇元老

懂的。

DR.K:這是英國重要文化

DR.K:忠誠無價可委大任❗

回復

8萬

論壇元老

西方處世哲學

DR.K:東方一樣!
名為道義而矣

DR.K:今天的政棍商人乜都無!
故不宜居留了❗
回復