設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

20191227郭信差之閒話家常:下午茶時間:工巧明是也!

8萬

論壇元老

蘇京作法醫夫人 (1991年4月9日)
蘇京作法醫夫人
1991年4月9日, 珠珠,
公關小姐身歷聲, 成報

博士明約我去皇朝,對於呢位傳奇性人物,我以聽道心情,又扮出學生模樣,等佢教誨。點知坐定,珠珠突然覺得,佢不愧入凡超聖。人們常說,超凡入聖。珠珠曰:這有何難?既能超凡,自然入聖。只有入凡而能超聖,難度更高。入凡也者,入在俗世之謂也。高高在上,脫離人間去講大道理,混帳東西也,珠珠最睇唔起,講道理,必須在人際關係中去講去滲入,這才有用,此謂之入凡是也。入得凡間,而有道行,修成正果,則是聖之超者。小女子理解如此,認識如此,非如此我亦不接受。

博士明入凡事情多矣。但佢十分認真入凡。佢同太太夜話,話到通宵達旦。諸君勿以為閨幃內卿卿我我之甜言蜜語。原來佢地研究一個計劃,該計劃是在中國一些落後貧困之鄉村中加以實質援助,不徒以金錢捐贈,因為錢,運用得唔好,效果非常壞。因此,佢希望自己之計劃可以實行。我聽落亦覺得幾有創意。我祝佢成功。因為佢未將計劃宣佈,我不便在此搶閘講出來,以示我亦有道之人也。

博士明奇事甚多,一次獲邀去蘇聯講佛學。蘇聯東方研究員季莫菲在南京讀書,季夫人也是莫斯科之中文系畢業生,佢地二人,對中國事物大感興趣。年來季夫人得怪病,經常不能瞓,氣弱,語無倫次,有時暈倒,對此怪病,羣醫束手無策。

博士明得知,願為季夫人作法醫病。

佢獲知季夫人是東正教的,便叫佢想着聖母像,將聖母想到頭上來。佢用右手抵着季夫人後心,加上功德力、願力。博士明是用音波治療法為季夫人治病。這是配合觀想法,與宇宙體性同道。用本身的氣與音波去刺激平衡內分泌。作法一塲之後,博士明還教了季夫人一個自療方法。每天做一小時。

此乃博士明一九九O年四月份在蘇聯作法一塲。在同年七、八月間,博士明在香港收到季莫菲以中文寫給他的一封信,說太太運用了佢傳授之方法,病治好矣,可入夢鄉。

當博士明談起此次為季莫菲夫人治療,佢解釋說,此原理其實是等於枯燈再加油,在呢盞行將乾涸的油燈上添油,使之繼續發亮,再加上一個保護罩,不讓風把燈吹滅而已。

原來博士明當日與之詳談之際,發覺季夫人對蘇聯諸多不滿,覺得接觸到的每一個人都出自一個餅模,一切事物,都令佢討厭,久之壓力加身,鬱結成內分泌失調,影響大腦中樞。佢就針對病情,憑作法救之哉。
回復

8萬

論壇元老

你喜欢俄国和印度
回復

8萬

論壇元老

容燥兒 發表於 2019-12-27 18:18
博士想不到你很懂艺术

你已经救了我的性格。。。

DR.K:佛學五明中的工巧明是也!
但人懂得多便不專。
故難成就!
一門深入又太枯燥乏味。
做個五湖散人最好❗
回復

8萬

論壇元老

容燥兒 發表於 2019-12-27 18:22
DR.K:N年前已有人說超聖入凡了!

DR.K:強悍加上智慧。
可成大業!
首鼠兩端藏頭縮腳。
難成大器❗
回復

8萬

論壇元老

中國漢人民族性:無孔不入、高拜低踩、五分說一丈;捨己不益人。
回復

8萬

論壇元老

冇辦法啦,幾千年都畀人壓,唯有鑽空子,搵笨七,救生存

DR.K:以上是路人對話!
怎麼說呢⁉
回復

8萬

論壇元老

宋朝唔夠人打,做生意囉,仲有宋朝好多翻版嘢㗎,嗰啲字畫古玩,好多㗎嘢㗎

可悲。人來搶掠,我們偷呃,大家揾食,各得其所。

古物行業,詐騙逾千年,華夏文明,獨領風騷。
回復

8萬

論壇元老

印度人好叻㗎, 只要你唔抵觸佢嘅底線,你去同佢做生意係好好㗎, 你可以同你一齊去搵印度政府笨柒,但係你唔可以挑戰佢民族文化, 對民族性非常強,但對國家非常含糊,所以喺呢度可以鑽空子,搵笨七

回復

8萬

論壇元老

容燥兒 發表於 2019-12-27 18:27
印度人好叻㗎, 只要你唔抵觸佢嘅底線,你去同佢做生意係好好㗎, 你可以同你一齊去搵印度政府笨柒,但係你 ...

DR.K:對話繼續中❗
回復