設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: hkkpcys
打印 上一主題 下一主題

關於博士半年前沽空國內電力股一問

中級會員

樓主
以我所知除左期權之外,有一些經紀行可以提供借貨沽空,先借批貨比你沽
當你認為跌夠就買番還比經紀行,但要計番利息
回復

中級會員

沙發
這是華能國際電力902過去半年走勢,去年10月高位$8.5,今個月低位$6.1,我不知道這是否樓主心目中像樣既跌幅,但係樓主係假設左有人睇淡而買入認沽期權而輸錢,這不是睇錯方向問題,而是實際期權操作問題,假設樓主不是買入認沽期權,而是沽空一個認講期權這半年的期權金已袋袋平安,再者就當你做Long Put舊年10月$8左右Long 一個$7.5半年後到期既PUT都係$0.3左右,到今個月正股低位$6.1隻PUT既內在值都值$1.4相等於買入價4倍有多,唔明點解會輸
(本人不是想抽樓主後腳,而係以事論事)

903華能國際電力

903華能國際電力

回復

中級會員

板凳
再睇多隻電力股2380中國電力

回復

中級會員

地板
TO:CHENG KAI FAI
本人係投資市場係初哥一名,仍在學習階段,實在不敢提供任何投資建議
我只係將我睇到及知道既野post出黎大家分享,希望大家都張自己係市場上
見到既野及知識分享交流一下,彼此學習進步.
而博士之前提供過只1340我都有跟,呢隻股票2013年頭9個月條數同2012年比沒有太大分別,預期5日後出業績,同2012年差不多,以昨日收市價計即6.7倍pe左右,而集資用途正面(興建生產基地及自家養殖埸,現時間公司大部分豬隻來自第三方養殖場,自家生產可提升毛利率)
但睇盤路似有人刻意壓價收貨(有少少主觀),睇CCASS report  D貨幾散下未歸邊
我自己既策略就分三注入,第一注上星期已入(1.96)我預期係呢D價位打橫行多2個星期至一個月
所以如果三個星期後都係1.9-2.05我會入第二注,升穿2.3入最後一注
2.3呢個位係最關鍵,係首日掛牌既day high 過去呢幾年有幾隻半新股都行呢個模式首日掛牌做個高位開支陰燭出黎壓係招股價下面,行個小圓底收貨,一升穿首日day high上面就海闊天空
之前1396都係類似咁行(可惜我冇買)

回復

中級會員

To: hkkpcys
不是!我只是一名普通散戶
回復

中級會員

To hkkpcys
書我都冇乜點睇過,係幾年前係公共圖書館借過一本技術分析既書,一本波浪理論同理一本期權實戰
其實技術分析真係睇完就算因為係香港呢個市場係全世界出現最多假突破,及技術陷阱既市場
由2010年到今年如果用技術分析炒期指或者衍生工具真係輸到走佬都唔掂,我聽D老一輩既前輩講
十幾廿年前冇乜人識技術分析既時候用黎睇市都OK既,但係依家通街D人都識大戶根本就係睇住老散D倉位黎食
回復