設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: Quattro
打印 上一主題 下一主題

徵求雞蟲棠違反國法的理據

論壇元老

地板
回復

論壇元老

板凳
【本報訊】鄭耀棠昨晨面對電視台鏡頭說元旦遊行衝擊中聯辦,令北京震驚,可是他下午立即「失憶」改口,先稱從未使用「震驚」一詞,又說那是其個人分析,不代表中央立場。有立法會議員不排除鄭欲借此刺激更多人上街,令中央須更依靠本地左派力量,抗衡泛民主派。
震驚論被指有陰謀

鄭耀棠昨午主持「政制向前走大聯盟」記者會,被問及元旦遊行震驚北京的言論時,突然改口風指沒有使用震驚一詞,澄清分析只屬個人意見,沒有與中央人士接觸,「衝擊中央駐港機構,對全香港都唔係好嘅表達方式,必然引起中央好大疑慮,但呢個係我自己諗嘅意見。」
他指示威者雖手無寸鐵,「但拳頭都可以樁人,肢體上可以有衝撞」,情況會令北京擔憂,又指社會須思考此「非一般的表達方式」有何影響,「唔好等到殺咗人先去防範。」
立法會議員李卓人指出,以鄭耀棠的身份不可能不知「震驚論」會引起社會強烈反彈,左派一向慣於發表一些「左論」,「刺激更多市民上街,搞到香港好似好亂,咁樣先可以肯定佢哋重要性,向北京拎更多錢嚟抗衡泛民。」
回復

論壇元老

沙發
回復

論壇元老

樓主
因為鄭耀棠呢班人其實係6~70年代四人幫既餘孽,當時共產黨專門係唔同地方收呢d社會低下層(鄭耀棠本來做掃地打雜),然後比佢地擔任一d共產黨地下組織既要務,例如比鄭耀棠做洋務工會副主席,由佢地去策動地方革命暴亂,輸出革命.

後尾四人幫落台,共產黨係香港又冇人,唯有繼續養住呢班四人幫餘孽,借住佢地黎支持政府
回復