設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja

好人好事 -小小分享

論壇元老

我心情有點散落,或者斷斷續續寫一些吧。

博士有一段說:「就算留在香港,能令你必然富貴,也不應該留!」

我相信這裏聽了博士多年節目的朋友,都應該明白博士的意思,做人到底為了甚麼。

如果真的不明白,那麼這些人連聽鋼琴的質素都不足。對於這種人,我不再像以往般悲哀,幫到幾多得幾多,畢竟我自己能力也很有限。

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=kLmepH3L7r8&feature=youtu.be
20190708郭信差之閒話家常:下午茶時間:高手演譯同一樂章。

今次呢位舞者頭上無咗把刀.但我留意係個腳踭同小腿部份.
我去年比人回咗一句好好的反問?,
個個人行路咪一樣.
當時都無問辦法好具體咁形容.點樣每個人行的唔同.

直至琴日街上.留意好多人單純行路的不同.
如果用煎蘿糕.蒸籮白糕,桂花糕同啫哩去粗略劃分走路時的腳瓜啷.
你會發現心急的人,行起上,佢腳瓜啷係有種啫哩的震動感覺就算佢個人係瘦.
但佢都係會有呢種感覺.

好了,講返片中的舞著.佢跳時候,對腳好似煎蘿糕的結實.
但你可以話,唓!!佢都唔係走.
因為只可以用呢啲具象的東西去說明感覺.因為感覺都不容易形容.
佢係有一種好平穏平定.就算佢上身點郁法.
佢下盤功夫其實好穏,無一種飄來飄去的感覺
如果有開車的人,如果講佢個胎好咬地,無冼咗胎.呢個會易明啲.

如果講.就係呢位舞者同上次放把刀向頭的舞者一樣.
佢四大平均得叫做非常之好.
回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21319&extra=page%3D1
20190710郭信差之閒話家常:下午茶時間:聽下女高手演奏 [color=rgb(153, 153, 153) !important][color=rgb(153, 153, 153) !important][

早幾日聽朗朗同呢位女鋼琴家的彈奏,雖然當時聽得出好明顯分別.
但就唔知點寫出感覺出來.

剛剛無意翻睇到的時候.就知點樣寫出來了.
具體的形容,朗朗係一把凹凸不平的梳,而女鋼琴家會係一個柔順好多的梳.
技巧上,我並沒說朗朗琴技比金鋼琴差,可能比佢更好都未定.

但我想講的係.朗朗反而唔覺自己彈出黎的曲,有點岩岩嵾嵾的感覺.
之前無睇佢表現個樣,但今次單睇佢表演個霖樣.
咁我就明佢內心有啲出咗事,之前見人講佢名利心重.
從呢個演奏上,聽佢琴音同佢個表情表演出黎的感覺.
就非常敏合,琴音大都是有點剌耳的感覺,反而佢覺得最享受的一刻.
而且佢右手快彈奏的32分音符,好多時候就輕輕按過就算.
如果用筆觸的講法,係無入木3分..只係掂過就算.

反觀女琴鋼家的演奏係比較投入,柔和
而且佢彈的時候係有種共鳴同震撼人心的感覺.
而同樣地的32分音符部份,就彈得有力好多,但有力的意思不是大力.
是有足夠投入度的意思.
聽的時候,係可以感受到原作者的心情境心態在內.
如果話百分之百要聽到原作者的心聲,就係吹水.

但開始叫做明白,點樣你感覺到彈的人善意與不善意,
污染與不污染的感覺.

在同一首曲,但兩種心態下彈出來的感覺.
是截然不同.

補充:翻睇多一次兩位的彈法,多一種體會的說法.
朗朗的彈法是有種四大失衡的感覺,有點衝上衝落的不穏定.
反觀女鋼琴家的穏定度很高,如果是說是心態上是比較平穏很多.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21376&extra=page%3D1
20190717郭信差之閒話家常:下午茶時間:欣賞一下新的舞蹈高

張小姐呢段唱歌,在去年年尾有播過出來.
當時就無聽咁多次besame mucho,
今次見又重鋪出來,就由頭用心聽一次,誰知聽唔到任何嘢.
呢個係好奇怪,係無任何感覺.聽咗四五次.
我都唔知重點向邊.

跟住我揾咗兩首外國人同樣的歌曲聽,我就有強烈感覺.
張小姐係好用心機地用左幾星期操呢段歌舞.
佢表演無問題,而且係好好.如果以初學者係要比好高分.

問題出於佢係東方人,佢點樣都攞唔到呢首歌的感覺.
佢好用心練哂唱腔同跳舞.佢做足哂.
層次具體地黎講.
佢都係一個去考試鋼琴試既啲8級考生.
而唔係一個出黎的表演者.

向我聽架的版本.係兩個輕鬆的唱法,唔使出盡力,
唔使咬實牙關係咁去唱.但已經令我有共鳴.
但張小姐牙血都標咁唱,但我無感覺,呢個就係重點了.

反而despacito會打高啲分比佢,但似乎將兩首歌,
夾埋佢兼顧唔切兩種感情.
其實有多少係予盾咗.
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=FQRNMmsKwK4&feature=youtu.be&has_verified=1
http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21384&extra=page%3D1
Miss Miranda - 10th Annual New Orleans Burlesque Festival
20190718郭信差之閒話家常:下午茶時間:充滿藝術感脫衣舞。

其實我頭先寫咗一次小小分享.
呢位miranda小姐比我的感覺係截然不同.
後來我都覺得寫得唔夠精準.

我點擊咗同系列幾位小姐的表演.
我終於有另一位小姐的舞姿,比咗一啲端偽我

呢位miranda小姐
其實係變性人或係男人

由佢跳出來的舞姿,係過分地穏陣.
第一次睇覺得同我平時睇的跳舞唔同.
當然今次睇的係脫衣舞,但就算跳衣舞都唔會有種怪怪的感覺.
係有種唔係有生氣的女人味.

呢段小小分享.純綷過人猜測.
可能寫錯都未定.

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「原始點醫學講座05—從洗腎到不洗腎」
https://youtu.be/SDRMSpOY_Xw

看完張釗漢先生的講座,洗腎到不洗腎.
以前郭博士有集也有推介一個條免洗腎方出來.
有集郭博士在那些年中,講到政府响呢方面無做嘢.
第一無治未病的觀念.當時又比毓民哥仔駁咗佢咀.
第二.就向幾年前郭博士講過,學校連學生自己身體都無教去認識.
老實講,當初去讀中醫理論的時候,都幾頭暈眼花.
心肝脾肺腎.同你劃不可分.但你對佢係一點認識都無.

所以張先生講到人去到醫院比人點去洗腎係正常的結果.
如果發生在家人身上.你亦無權去抗衡其他家人的觀念.
要絕對信西醫的權威,佢哋唔想因為你一句說話.揾親人條命較飛.
寧願比多啲錢.揾條一路好行啲就算.

片中提到,一個症狀,背後有好多因緣而成,
郭博士亦常講過.判症最難.所以人係唔會去揾原因.
頭痛就食頭痛藥,咳就食咳藥.
呢個係一般人最佳的解決方法,你叫佢去深思病背後的問題.
人就會心煩氣燥.

張先生講得好好的就係話,今日你聽得懂佢講的係咩.
但你去到醫院都同樣中招.唔會因為佢幾句說話而覺悟.
不過可以講句,視頻都係要去睇同傳播比親朋戚友睇.
郭博士常說的一念之間,改變命運.
如果有人睇到,又醒得起,可能真係唔使戇居到係咪就走去洗腎都未定
回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2019-7-22 11:10
在 YouTube 上觀看「原始點醫學講座05—從洗腎到不洗腎」
https://youtu.be/SDRMSpOY_Xw
看完張釗漢先生的 ...

你這段說話令我深有感觸。
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=AulKV__d6Po&feature=youtu.be
სოფო ფარულავა | ნიჭიერი, მეორე გადაცემა
http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21449#lastpost
20190723郭信差之閒話家常:照田雞❗ 看看格國兒童的面相!

當然呢位小姐樣子甜美.分數都比咗一大截.
其實一口吉語,唔知佢哋講咩.
但當佢音樂一起,就估佢唔到,竟然用呢種表演.
用一條長紗加吹風機,加上佢的舞蹈.
三樣對我來說係平平無奇的東西.交織夢幻的一刻

點解講係夢幻的一刻呢?原因係九十年代.
好多電影女主角出場都用種呢種風格.
只不過係呢位小姐將電影場口搬咗出黎.

睇果時心都離咗一離.
當然呢位小姐技巧用得好好,一條長紗係好難控制得好.
加上係有吹風機底下,係好難隨意控制.
所以無論意境同技巧我都比好高分.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21837&extra=page%3D1
20190908郭信差之閒話家常:溜冰舞高手不同凡響!

首先我想講呢個下午茶時間係大贈送,大贈送的程度來說.
係四大平衡係好易感覺到出來.尤其是有三個溜冰同一個玩呼拉圈.
平日睇的跳舞可能唔太容易感覺到.
反而向溜冰場上果種表演四大平衡就強烈好多.

而且係有強烈禪味,我係睇到最後果估小妹妹就感覺到了.
睇佢時腦海回憶起自己學鋼琴的日子,當心無雜念時,你係會彈得好流暢同無意外出現.
但一有少許雜念一出現,就會彈錯同唔知記得自己彈咗去邊.

所以向幾個溜冰選手,睇 到佢哋高難度的動件,如果稍一分手.
就已經受傷入廠,絕對唔使同你客氣.

玩呼拉圈果小姐,係最明顯表達到,四大平衡.佢最後兩個環節,五環同一個大連環.
表現出身體要高度集中,尤其要全身維持向同一個頻率.
先至可以保到啲圈圈唔跌落黎.

今日有位同學同佢個女去玩氹氹轉,佢自己玩咗陣話頭暈,
我話你內神經都出問題,緊係暈啦,
反觀返呢班表演者,佢地內神經一定普通人強好多.
當我睇到最後溜冰小妹妹時,又領悟多咗
點解個人行入黎,就知龍與蟲,同埋會要留意果個人對眼.

到時後想講,係第一對的舞者表演.果位黑人先生.
身體好柔軟.縱然佢好大隻好有肌肉,但你留意到佢踢腿可以踢到上頭.
係絕對唔容易,近日有必要開始拉筋.一拉的時候.
發現,大腿小腿肌肉全部硬得好緊要,見到呢班表現者的時候,
真係佩服佩服.

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=ZbST-uG9C9E&list=PL5Y6U8rRKls0R1SPoZ8CcRO7nQev42kxl&index=2&t=0s
郭博士答客問之好人好事( 支持中共利用大移民運動救國 )

因為今集都重未聽完,但聽到馬克蒂調返轉頭話支持一帶一路,果部份認真高招.
開初又到唔認數,到反屈中共賠錢.
之後又知道你無錢,又叫你齊齊起嘢.
睇到棋術去到呢種連綿不絕咁殺棋,困逼死你的技巧.真係無話可說.

反而聽到呢部份的時候,心裏面係有諗點樣可以裝返馬克蒂架念頭.
但當然我無咁架實力,況且中國架情報都比人收哂.
無錢就周街都知,唔同美國果種詐死.
如果唔係都可以反裝馬克蒂一嘢.
去佢果度起乜起路.

當郭博士鬧緊外交部無人,就連韓生都唔知點解做到常委的時候.
其實我都想問,送百科全書的時候,
有無得送多副國際象棋比啲窮困學生.

早日,睇咗套A字頭的電影
套戲女主角係講佢中途插入做KGB,
絕對唔係為報國果種人,
但劇情需反駁,但故事都講呢位女主角
最後係靠chess改變人生.

當聽到郭博士其中一段視頻講過
國家劫數會有完的一日有.
到完果一日,教育火種未熄
國家會有人材可以用到,

到呢刻聽到.
外交部無人材,管治架官又無人材,
就連沙盤推演都原來無,