設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22763&extra=page%3D1
20191127郭信差之閒話家常:下午茶時間:正確風水學問。

當年酒色財氣年代,郭博士一句生人無風水睇.
真係一言驚醒夢中人,早在2008至2010年間
睇過市面上的風水面相同術數架書.

尤其郭博士講:『家中風水按照自己意向布置擺設便可』
呢句說話,係非常大膽.
如果十個人中有七個人信,咁風水佬就做硬乞兒都似.

話說聽酒色財氣年代之前,在坊間尋求改運的方法.
當然方法唔靈,因為真係無咩力度.
在當時但無方法之中都要揾方法.

早兩日跟同學分享了''了凡四訓''的睇法
在交流過程中,說到了祝褔文的利害.
因為祝褔文有具體的行門給人去做.

到最後,聽到郭博士說要找大巫師引証某啲嘢.
多年聽來聽去都說郭博士未有機緣見,
在這幾次再聽的時候.
又有另一番感覺.就是對時間和空間的互相關係.
在空氣清新機內就巳經感受到.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22790&page=1&extra=#pid113515
20191129郭信差之閒話家常:下午茶時間:鬼是藏身何處?

今次睇比第一次睇完全唔同感覺,呢個真係要感謝郭博士開咪的關係.
一路一睇就一路笑,笑到唔收得聲.
怪談節目我向2005至2008.
向bt有得下載,每星期都係常客.
但笑到唔到聲.今次真係第一次.

最好笑,施明姐話,下星期係麥玲玲下星期上黎節目.
笑到我卡卡聲.

講返有fing頭經驗,有一男一女跟住佢果位姐姐.
第一次,我以為郭博士都話佢係fing頭關係.所以就算入教堂或廟都一定見鬼.
今次聽就係等同用咗,季夫人的同樣手法.
當中郭博士講咗句,唔用美金同盧布都得.

有位集團二太太,話丈夫比人搞.
仔女唔見人果度.反而今次令我明白
世界無分開,宇宙係一體化.有法界體性力的存在.
同地場轉移架力存在.

不過最主要呢個節目,對自己有以下睇法

第一:人真係好可憐,連生命本質都唔知係咩.
有果種無明障礙住,我睇頭10分鐘,
郭博士重笑住答呢啲問題,真係隨緣度世.
明知呢啲只係人眼前黑,但又不能直指佢哋架錯誤.
只可以就住佢哋程度講嘢.我睇時都好無奈.
難怪郭博士會燒易經,破迷信等等工作一直在做.

第二:呢啲節目好有市場,
有期有線電線,由基督教徒接管,
好似話停播怪談節目,我都話有無搞錯.
依家睇返轉頭,果住主管都算功德一場.
剛先同同學傾開,唔知幾時台長開返場神秘之夜講鬼.
等郭博士上去踼爆,使人醒一醒.
誠如郭博士所講,現世都搞唔掂,
重要搞啲睇唔見架嘢.香港人真係浪費時間.
國家咁搞法,唔比鬼佬玩謝都奇.

第三:節目中其實教好多方法,
都係加強心力,但果時可能未有祝褔文未有萬褔.
調轉頭睇,酒色財氣年代開始的網友算有褔,
之後又有時空識班開班,『教啲呀媽係女人架嘢』.

琴日在康富天地,有位婆婆係基督教徒,
係佢兒子比佢聽郭博士的孔子三分鐘,
之後成為了聽眾,佢話鐘意郭博士講粗口.
因為佢鬧唔得咁好聽.
聽到呢度,我覺得郭博士的心理咨師牌照.
真係活學活用,因為開咪鬧官,都可以醫到人的心理病.
呢一刻,我先覺得醫人的病理通咗好多.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22812&extra=page%3D1
20191130郭信差之閒話家常:下午茶時間 :萬象森羅皆法身!

本來對視頻中幾段表演,無咩頭緒.
殊不知,咁啱得咁橋.
發緊夢,夢裏面打緊風,
座大廈打甩咗個欄杆之類的落街.
向欄杆上,有塊佈用墨汁寫字:''二百年之後再見''
咁就即諗通咗.

話說眼睇的畫面,其實巳經由無數個時空交織而來的一個現象.
但一般人只單憑一個畫面去評定事情.

簡單的例子講句,就係你見到有一棵好幼小的植物.
可能佢有好大好深架根埋藏在泥土裏面.

正如一件事,就有無數咁多架過去事情,
藏向你睇唔到架''睇唔到架空間''
而去形成你今天睇到架現象.

回復

8萬

論壇元老

《郭博士答客問》好人好事 - 田北俊政治生涯結束(2014年11月7日)
https://www.youtube.com/watch?v=b3CsACfZrts&feature=youtu.be

00:00-7:21
有相有數有法有術,1080涉及深奧學問

7:21-11:37
二十年前香港電台訪問,涉及六四話題
特別版怪談,成個國家發展要清晰,無論宗教或政治

11:37-12:35
印度靚女歌舞
結咗婚一定要肥,唔肥就陀衰家

12:35-29:54

29:54-35:10
無線記者比人打傷咗
反佔中大聯盟有紅衛兵味道
點解流會無得罰啲議員

35:10-45:37
習近平搞文化點睇?
要開放報禁先或民官聯合搞一份
18届四中全會報告
中國人做到就發達

45:37-50:22
梁振英思覺失調
郭博士的幾口釘

50:22-1:05:47
撐遮運動要收
希望同學諗下咩叫一國兩制
幫助中央政府消除恐懼
授權中央罷免特首
掟比中紀委投訴
天網日日有人睇,我哋個網少啲五毛
樓價點樣平衡返?

1:05:47-1:09:24
人民幣兌盧布
遲早經濟上衝突
美國獨門秘笈,落雨、收柴、開圍骰

1:09:24-1:11:40
心靜就有靈感
集中精神唸一本經
心定落嚟,睇世界觸覺唔同

1:11:40-1:16:18
中國幾時有條件超過日本?
三菱車廠二老闆,好守禮.
中國要恢復禮儀之邦

1:16:18-1:20:26
小學生被逼學習.點睇?
鄧小平世界上一大奇跡
共產黨3年後清場,用咩方法埋尾?
睇問題要國家安全放第一位
一個民族要犠牲,要犠牲幾代人

1:20:26-1:22:38
佛教,佛學.佛法有咩分別?
一切善法皆為佛法

1:22:38-1:24:36
郭博士最難忘事情
幾個鐘頭肚屙無廁所
咩穴位按咗唔出精?不可思議

1:24:36-1:25:54
出身貧窮點算?
老實、誠信、肯蝕底、要主動

1:25:54-1:26:30
大陸政府封殺香港藝人的睇法
下面的小鬼做,行為非常曳

1:26:30
醫術:健康與回春之秘
續談安慰劑的作用
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=ixL16qsur2g&t=2107s
郭博士答客問之好人好事(金磚五國銀行的背後)(2014年7月17日)

0:10-09:24
秋季時空識班開課
膽色好咗,驚輸唔代表唔使輸
98年金融風暴輸15分鐘輸六千幾萬
玩遊戲唔驚得
高深處世學問,要驚無計
買波一比零,中咗都無彩派

9:20-20:25
金磚五國成立點睇?
世界上一千億美金,屙尿都無力
政治上一流,後著有危險
美國有時好衝動,大事就有盤算
財技唔夠美國玩

七千萬黨員唸廣東話千字文,
中華文明,唸唐詩都仆街
台灣郝柏川搞中華文明在台灣
中華醫藥,全世界都需要

20:00-28:49
政改又出籠
一流政府,穏形威信,唔使成日蒲頭
連佈局都唔識
議員辭職,全民五區公投
原地踏步又如何?行前又如何?
共產黨低b無能無膽色
習先生好x可憐
區區香港表演氣量
擦鞋仔寫返去比總書記聽

28:49-34:24
梁振英一國兩制唔係普通人唔會明
咁x蠢架人會明.以為佢好x叻?
民建聯青年委員,國家民族利益關你x事咩?

34:20-36:40
平機會英國人陷阱
專職人士唔識民間疾苦

36:40-40:36
網友對宗教領袖言行不堪,點睇?
downlord返牧師神父演講黎聽,x唔過

40:36-45:33
網友新婚逼佢生仔結婚,點算?
美麗的謊言
雕玉器公仔都廿幾萬,學師有錢比
講發達無你份,要走一啲偏鋒路線

45:23-55:15
三堆一爐,有咩辨法搞掂?
邱騰華周圍考察
斗零打個炮,送萬寶路
郭博士提出文斗武鬥
十幾年前,山光道馬會
特警都領咗招

55:15-57:15
裁判官偷咗兩萬幾蚊
司法光明中黑暗,點知標咗個客戶桐柴

57:15-58:56
有大陸人商人去紐約派錢,比人鬧爆

58:56-
七十八歲曾權威律師
溝藍潔瑛、溝口靚模
姓焦口靚仔fing藏獨旗,出位遲早付出代價

1:04:15-1:06:49
有網友高考唔合格
人生成功,知點過安樂生活,唔好浪費做人生命價值

1:06:45-1:09:24
佛教徒守五戒同八關齋戒有咩分別?
如果有人守到一日一夜,可以做三天六天王

1:09:24-1:10:37
鼻鼾聲大,點好?
揾個專門針炙師,提返道氣

1:10:31-1:15:42
增廣言文好似宿命論重咗啲?

1:15:40-1:17:57
買入凶宅有咩睇法?
祝褔有緣份過客

1:17:57-
健康與回春之秘
開創人生新一頁,做生日要慶祝,有新架身體
留、形、住道術
疾病受心靈影响
中風由腳引起
做人要懂得調返轉頭睇世界
唔輸得,咩遊戲都唔玩得

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22933&extra=page%3D1
20191209郭信差之閒話家常:星期美點:他們究竟帶來什麼貢獻..

星期美點
兩個世界天皇巨星天年不永。
看看他們的人生歷程!
再深思一下。
他們究竟帶來什麼貢獻⁉⁉

在看兩位天皇巨星的童年,看到笑容仍然天真爛漫,
到廿歲打後,就笑的笑容有陣烏密佈一樣.
尤其米高積臣的樣子,廿多歲開始就眉頭深鎖.
比在jackson 5的樣子大不同.

兩段短片,就像一與神同行的業鏡一樣.
快速流過,將他們一生在娛樂輝煌的事業
顯現於我眼前,
但我是他們的代表律師,我就頭痕,
成段片似乎無講佢哋做過的好事,我唔多知點同佢爭取下世做人的機會.
或許好事有做過,但可能相對佢哋暢銷的音樂專輯.
儲埋都只係得一隻cd咁多.
一隻cd咁多架數.唔知夠唔消費佢用名利換來的燃消褔氣的份量.

之前郭博士講過的,做戲子會是下九流,連祠堂都唔入得.
以前都不太明白.,
今天終於知道點解.
尤其最近找回2012年好人好事的片段,
李小龍去逝世前,有人叫他出家.
更明箇中理由.

如果應返郭博士問的有什麼貢獻的話.
對我就只會是說等流身說法.
可能在社會上是大紅大熱的人物.
但反觀轉頭,他等同在世界上白來過一次.
他們的一生就等同燒煙花的一樣,燒完就無.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22945&extra=page%3D1
20191209郭信差之閒話家常:下午茶時間❗ 不同時代人物!

呢位VITA架俄羅斯大歌星,由佢初出道到佢2018年架表演.
唔知係咪我眼花,由佢初出道唱歌架相好薄,
唔多似有褔氣,唱到最近十年,
個相開始唔同咗,雖然個旁述話佢中年發褔.

但睇佢一直的變化,佢唱佢首本名曲個樣,
係KEEP住笑,當然可以話佢係藝人.
可以皮笑肉不笑,但好多時睇住佢笑.
係感覺到發自內心咁笑,呢點我真係摸不著頭腦的奇

而且佢運用佢架海豚音可能,
年紀大,無年輕時咁勁,但在肢體上反而成熟咗好多.
有台型同台風.

呢個絕對唔係針對佢係俄羅斯歌星而講.
就佢一首青藏高原,雖然佢唱未必係我杯茶,
但睇到佢表演,係好有心去表演,
呢個相對我向米高積臣同貓王,
係有兩種唔同感覺.

呢個唔同架地方,反而我唔明源自邊度黎
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=z7Usdu31SA8&t=291s
郭信差路邊社快訊:中美貿易協議前曕(2019-12-14)

在上一個閒話家常197中,2014年郭博士說要和為貴.
直到今天中美貿易協議前曕,郭博士以輸是藝術.
當然如果輸得靚同點樣輸的藝術就留返比習生去煩.

今天在做祝褔文功課的時候,不其然想到,郭博士很多的棋局,
當中都有輸的藝術.輸少當嬴求和果.,時不時有出現.
更甚者就一隻棋頂住人十六子,都立於不敗之地.
時空識學問中,其實有一PART係教人點樣輸.同輸得靚.
識輸就保到自己免受衝擊.

最想講的都不是這部份,因為在腦中快速閃過的靈感中.
想說到棋局中,包含了有時間空間的學問.
正正就是有一集,時間空間唔郁.意識郁的學問在其中.

棋局上就是這一種的縮影,如果看多了郭博士推介的棋局.
就會連同時空識的功課結合.
但我說的都可能吹水.而在說的正是在做祝褔功課的感覺.

但在跟同討論的同時,明白了,在棋局上就包含了過去現在未來的緣起推算法在內.
而且是很深奧很深奧的學問.
又利益申報,又係幾個月未睇過一盤棋局.這個是真的非常慚愧.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23642&extra=page%3D1
20200116郭信差之閒話家常:下午茶時間:Temple Guardian

早兩日睇咗一段KPOP的舞蹈.睇果時都唔覺有啲咩特別.
今天睇咗兩段肚皮舞就有感覺了.

分別在兩段肚皮舞係同神靈溝通.,而KPOP係同人溝通.
點解咁講呢,睇KPOP的時候,肢體上盡量有種務求有種''吸睛''的效果.
跳起上黎有種粗糙的感覺.係滿足人的視覺食欲.

反觀,睇呢兩段肚皮舞,就有種心靈上的交流的意境.
靜中有動,動中有靜.
用身體動作去表達非口能講的語言出來.
但又有種訊息帶出,
睇的時候,係有種超出語言的感覺.

正如睇PK外傳時.阿米爾.汗講的外星人無語言一樣.
只睇動作就明白意思一樣.
當然我唔明舞蹈箇中意思,
我只係感覺到一種意識流的微微接收同發送.

以前唔明白,做咩過時過節,
同祭祀會跳啲咁悶到抽筋的舞.
又無歌詞,又無動人的旋律.
但今天再睇的時候,
就感覺到為什麼這些舞是與神去溝通的一種形式.

回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/sPXiZOg0hdI
Nagasita - Temple Guardian

這個後感是後補的,這個肚皮舞的視頻,在睡夢中也仍在播放著.
但其實我只是看了一遍.
這個也不是重點,重點去到有一刻.
有一個很強烈的意識令我驚醒.
就是看下午茶的舞蹈可以學到郭博士整天說的.
明朝失傳的前生相.
老實說,就算是真的,我也還未有此功夫.
但剛才那一刻的感覺,相當強烈.
足夠令我從夢睡中喚醒.
這種感覺少之又少,
但舞者的前生相,我還是看不出來.
現在只能把感想寫低.
回復