設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: Quattro
打印 上一主題 下一主題

郭博士關於 1340 (惠生國際) 股票提示

中級會員

樓主
以下純粹公開討論!並無對任何人士不敬。
歸納網上其他人士對惠生國際的「另類」意見,可以得出以下六點:

第一: 惠生國際上市連四大會計師行都唔用,新上市起碼要用一次,
證明呢個老闆係一個孤寒財主,呢種莊行內稱作「孤寒莊」,
一般散戶如果想從「孤寒莊」手上獲利,簡直異想天開。

第二: 大家可以翻查記錄,看看有那間公司,用細會計師行上市,股價會大升?
唔跌到仆街,已經是阿隬陀佛。毅德國際上市,是用四大會計師行中的畢馬威會計師行,
呢個莊肯定手鬆。

第三: 有分析人士認為,在過去兩年豬肉屠宰行業不景氣的狀態下,
惠生國際能夠持續實現盈利,這與行業波動曲線並不一樣,其真實性十分可疑。
《第一財經日報》記者曾經作出查詢,但惠生國際並不回應。

第四: 惠生國際以公允值減銷售成本入帳,條數完全唔知點查。生物資產水份極高,
賺錢、蝕錢基本上可以随便亂噏,贏、輸随佢定義。而佢是否賺錢,外人真係唔知。
賺錢唔派股息,十分可疑。不回應記者查詢,顯然對自己條數心虛。

第五: 股市反映其真實價值,惠生股價下跌,正是要去除其中水份,反映其真正價值。

第六: 惠生國際自己講緊做十億生意,如此細眉細眼,肯定沒有大行入貨,
唔通中國社保基金或者淡馬錫會睇中呢隻野?如果股價控制在散戶手上,股價唔跌至奇。

最後本人十分相信博士,亦相信惠生國際股價,一定可以返回兩蚊。
博士能夠打開口牌,實在藝高人膽大。
回復

中級會員

沙發
以上分析,純粹歸納別人的意見,一切言論與本人無關,
本人並不持任何立場!
我貼出來分享,只當是笑話一側看待。
但其中開了某報社名字,甚感不安,所以有必要寫明出處:
http://www.yicai.com/news/2014/02/3479891.html
回復

中級會員

板凳
博士終於講出真話,呢隻野係冇庄嘅。
俗語有話,唔怕「孤寒庄」,最怕「艇仔庄」!
呢次一眾艇仔坐庄,等於玩膽小鬼遊戲,睇下邊個走先。
回復

中級會員

地板
Alexng 發表於 2014-6-23 00:11
難道博士當初睇到有庄所以叫人買?現在睇到無庄就認為炒唔起?唔係因為有無庄既問題呱! ...

沈振盈,沈大師曾經開過分析庄家股的課程,建議你去上課聽一聽,咁你就知如果細價股無庄,有啲乜野驚。
回復

中級會員

GT6 發表於 2014-7-1 14:43
我以法輪功打個比喻者,因為發覺某D網友當郭某神咁拜,以為佢係高人,佢講乜照單全收,不加思索,如果持 ...

雖然我同你立場唔同,不過你一言驚醒夢中人,我覺得如果郭博士創立一個新的宗教,或者佛教的一個新教派,應該有得搞。博士精通佛經又懂通勝,應該可以吸引到很多信徒。當年洪秀全搞嘅拜上帝會,起初都是得幾條友聽,後來越搞越大,最後成立太平天國,名垂千古!

如果GT6兄你改邪歸正,現在就爭取表現,當眾向博士認錯,將來博士封你做王,你下半世想窮都難,重洗乜炒股咁煩?
回復