設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: Peter
打印 上一主題 下一主題

想問一問,如果1396再復牌,買咗佢嘅網友有乜打算先?

中級會員

101 發表於 2014-7-24 15:34
C 兄 我 各 得 你 的 分 析 好 中 肯 . 等 你 分 報 告 書 ,

還 有 今 日 中 午 瑞 信 沽 得 好 很 勁,  ...

我一直有觀察1340,不過一直都買唔落手。上星期五1396成交超高,不過網友有冇發現一很奇怪的問題,上星期五的二億股成交,基本上是從太平証券流入太平証券,真正從太平証券流出街外的只有千多萬股,這是典型的左手交右手財技。如果比較1340初期的大成交,1340初期啲貨由莊家信達國際,高速散出去散戶度,遲遲沒法凝聚,情況完全唔同。至於瑞信的持貨量,大約是市場的0.2%,即使瑞信沽晒啲貨出黎,亦無傷大雅。不過呢啲資料分析,全部都係事後孔明,資料數據可以一天扭轉,不必真認。
回復

中級會員

AK117 發表於 2014-7-25 01:25
我一直有觀察1340,不過一直都買唔落手。上星期五1396成交超高,不過網友有冇發現一很奇怪的問題,上星期五 ...

AK 師兄,你建議1396增持,還是沽出。又或者是觀望?

其實1396左手交右手,感覺一直有。這種情況莊家操控,你認為代表什麼呢?
回復

金牌會員

AK117 發表於 2014-7-25 01:25
我一直有觀察1340,不過一直都買唔落手。上星期五1396成交超高,不過網友有冇發現一很奇怪的問題,上星期五 ...

多謝AK117C兄分析

咁積係話大庒家還未走貨,

第一次主席失蹤兩個月,復牌後由1.24to1.74收1.58

今曰第二次跟主席有聯絡比人拉Q左,應該消息好過失蹤但都系收1.54

回復

中級會員

101 發表於 2014-7-25 03:24
多謝AK117C兄分析

咁積係話大庒家還未走貨,

莊家走了多少?完全沒走?佢大戶一走就大跌。佢損失最大。

關鍵如果有人因貪汚被拉,佢tart黎上市嘅資產會點?阿爺一定充公,不過又唔公報得,最終只能說投資失利賤賣資產write off條數。如果正式公報,香港會大跌幾千點以上!嚇走外資。

唔公報得,咁就會陰乾陰乾,大莊知道內情,自己手持重貨,如果力沽又會點?咁股價馬上見幾毫子!所以又要發啲好消息、盈喜?

大家分析、討論下。我只指出其中一個可能性的猜測。希望不是這樣。

你們更資深,希望糾正我猜測。
回復

中級會員

Yoma 發表於 2014-7-25 02:44
AK 師兄,你建議1396增持,還是沽出。又或者是觀望?

其實1396左手交右手,感覺一直有。這種情況莊家操 ...

左手交右手目的是為了增加成交量,推低股價,引起恐荒。我懷疑這樣做的目的,並非是為了吸貨或者散貨,可能是王先生家人是故意停牌及推低股價,籍此敲鑼打鼓,用輿論壓力,迫中央交代王先生行踪。起碼停牌幾天,已迫到中央相關部門口頭確認王先生的去向。如果真的如此,那麼壓價動作必定不會久持。至於將來股價是升是跌或者是去是留,我不敢亂講,最好自己決定。
回復

中級會員

AK117 發表於 2014-7-25 22:17
左手交右手目的是為了增加成交量,推低股價,引起恐荒。我懷疑這樣做的目的,並非是為了吸貨或者散貨,可 ...

Thanks 謝謝!

C兄是否香港交易所的落盤機,有咁多數據?
回復