設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 20434|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

[求方法]失眠及樓上嘈音,嚴重影響生活及身心安寧

註冊會員

樓主
自從去年開始,樓上新來的鄰居便經常在半夜發出躁音,住在我隔鄰的鄰居也聽到,於是我們打算以和為貴,上去找鄰居好好談一下,怎料他聽到我們覺得滋擾,態度變得囂張,還變本加厲(好明顯係人為的,因為有次夜返,我即管經過佢門口少少罅裝入去,首先聽到每晚一樣既聲,見到就係佢用木椅子有意無意搖來搖去,著住木底鞋行來行去)。

於是我們不論找管理處,警察,係完全無用的,因為佢地唔係立即到,往往一到又靜晒,反而比警察覺得我地玩野,管理處一句話樓層薄,係咁架啦⋯⋯
久而久之,而家因為晚晚比樓上嘈到訓得唔好,精神好差,明明唔夠訓,反而仲失眠,而且愈來愈多失眠,祝福文日日訓前再念都無用,樓上突然幾下Dup野聲,心都離一離,我訓唔好一件事,連母親都係咁⋯⋯

我問過律師同警察朋友,答案都係要搜集証據同証明對我地既影響,我覺得呢條嘈音管制條例係敷衍人的,根本佢講既檢控係好難實踐,上網一睇,原來有好多人都受到呢種滋擾解決唔到,更有FACEBOOK專頁成立反抗樓上噪音,成萬人加入,睇到大家經歷,大部份都係試過晒以上方法唔得,上庭又敗訴,申請禁制令都被對方玩野,有咁多人受呢種自私既人騷擾,竟然無一單成功檢控個案,証明呢條法例廢的,有網友建議用低頻音嚮反擊,但做法就無詳細交待。

想問博士及網友有何妙計處理這種情況?
回復

金牌會員

沙發

下次上去拍門問侯佢家屋企人就是。法律係在這個情況是無力的。公安都是上一上來然後關人隱事。

而家咁的時勢, 有空學多幾套功夫強身, 好過搵法庭啦。
回復

註冊會員

板凳
近期有上去鬧過,佢死唔開門,仲反而比其他鄰居問我攪咩
回復

金牌會員

地板
1    要知道上邊有無小朋友或老人家住
2    要知道戶主或各成員有無精神問題
3    是鞋類或家私做成噪音
4    第一次見面已不和
5    果如有能力的就搬家
6    又不想暴力解決的話
只有第2是無法解決的、其餘的都有解決的方法....................
回復

註冊會員

1    住左兩個三十多歲的夫婦,佢果層既鄰居話佢有2個讀幼稚園小朋友,但近半年無見過
2    應該無,但佢果層既鄰居同我自己本身都聽到佢半夜dup完一輪石仔就開門出黎掉垃圾,次次開門關門都好大聲,一定聽到,鐵閘長期半開,木門長關
3    除左呢兩樣,仲有整跌重野落地既聲,有時重到成間屋都感到震
4    第一次上去拍門,我同鄰居絕對以好言相向,先問佢自己聽唔聽到,佢話無,然後我地話聽到咩聲,佢就賴話可能係佢樓上又話可能係水管,呢句就大話,頭先佢話無,之後又話樓上,樓上有聲佢聽唔到我隔兩層聽到?!跟住又話剛剛訓覺,咩都唔知,但我相信無人會晚晚開住鐵閘訓覺,之後又話可能係水壓喉管冷縮熱漲,同我同層隔離鄰居再重申話聽到佢傳出黎既聲,跟住條友就改口話可能半夜細路嘈,又好囂張咁講,MUD嘈到你地"咩"?咁我試下細聲D "LAW",靜左兩個鐘,之後又嘈過,之後就警察,管理處,同交惡態度,但佢死唔開門
5    搬到一早搬左
6    知道法律幫唔到,真係有諗過暴力解決,有幾次present前攪到訓唔到真係好火,但諗到返工時佢會對我屋企人報復,又停左,但再無可用方法,我諗我會巔⋯⋯
回復

金牌會員

以彼之道,還施彼身!

佢夜晚先黎嘈,日間一定在睡覺,咁就係呢個時候得閒上去大力拍門求大家互相體諒囉,
同佢講如果吾係大家以後都無得瞓架啦!小弟講下笑啫,萬事以和為貴!
回復

金牌會員

買個籃球向住天花撞擊!!
回復

論壇元老

我鄰居都經常在深夜兩三時煮食,我也懷疑他們是否經營街邊的車仔宵夜檔,否則不會半夜三更炒公仔麵咁畸形!若我向房屋處投訴他們濫用公屋,他們必死無疑。

正當我想付諸行動之際,有一晚忘了關電腦,嘈吵的電腦散熱風扇聲反而令我呼呼入睡,不知是否風扇聲轉移了我的注意力,還是因為“風扇”聲是“自己”的物件?既然是“自己”的,那就不怎麼樣煩人了:)正如沒有會討厭自己的鼻旰聲。

又一晚,在床頭用手機播放著馬欣德尊者的講話,竟然又是不知不覺的睡著了,原來別人在床頭低聲說話是很容易令人入睡的,難怪小朋友都愛父母在床邊講故事。

但個人建議不要在睡前聽博士的好人好事,因博士的聲音十分醒腦,只會令各位觀眾更加睡不著:)

回復

金牌會員

AlanYeung 發表於 2014-12-25 18:00
1    住左兩個三十多歲的夫婦,佢果層既鄰居話佢有2個讀幼稚園小朋友,但近半年無見過
2    應該無,但佢果 ...

解決事件要
1要心平氣和
2要判繼形勢
3自身能力
4暴力同報複是不能解決問題的

從你回復的資料分析得出我的觀點?
1只有兩個小朋友的話、晚上深夜發出噪音的幾會就好微、最主要都是兩個大人?【老人家周事夜晚上洗手問唔多唔小都有噪音發出?甘就無能為力】
2無精神問題、是情就易的解決、次次開門關門都好大聲,你就不要理會他
3仲有整跌重野落地既聲,不是常常發生就不理他、有時重到成間屋都感到震、你有小小浮誇、最主要是你同他見第一次面發生定見面后發生的有好大關鍵?
4你第一次見面對方都有此小讓步的、可能你的語氣和氣氛今到對方反感才會做出的報複行為、而你又叫管理處同報警、重激起對方的報複行為、
5無經濟能力而處身下風的你做事就大意小小、激憤對方以後做事就辣手好多?
6 知道法律幫唔到又怕佢會對我屋企人報復、你又不能使用暴力、為一方法就是和解同認輸?同事改變自已的環境適應對方?
我重有些小見意?
回復

註冊會員

1·嘈雜聲係黎自兩個大人,無老人家,兩公婆都係三十幾
2.開關門只係小事,砸野先最影響,尤其靜晒果陣突然一下好響似用棍大力打瓷磚既聲
3.講咁多係因為比佢影響好耐,晩晚都有,感到震絕無浮誇,如果你試過身處工廠大廈,上層拉"即"車帶比下層既震盪就知震成點
4.我強調我最初態度係以和為貴,對方不妥協我先報警
5·如果第一次談判,以你高見,你會點同佢傾?
6·請問你呢句重點係?

回復