設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: dipa

2021 年度〈時空識及木方班〉正在接受報名

論壇元老

erict 發表於 2017-4-5 23:11
  計我話真係搵掂兩餐,又或者執博士口水尾,有三五七層洋樓收租,食飽無憂米才追求佛學及其他智慧好過。 ...

請唔好用放諸四海皆準嘅搵食文化打完場,依家講嘅係煩惱嘅止息,並非周身銅溴可解決
回復

金牌會員

問世間有無兩全其美,搞定兩餐,又可達到煩惱止息呢?莫非在佛學智慧中追尋?

修道學佛吾等於兩袖清風架,搞到形象插哂水,大家睇博士吾係撈到風生水起嗎?

回復

論壇元老

記憶中,博士講一般人做得到食好餐飯,瞓個好覺,做一次wonderful sex,打好份工,聽一首好歌,睇一套好電影(最後呢幾個我自己加的),已經非常不錯。如果無記錯,係戒定慧(如有錯,多謝指正)。我估計係如果做得到以上幾點,你會少好多煩惱。個人見解,因為今天的商業社會跟千幾年甚至幾千前的世界唔同,起碼以前生活及工作偏向簡單,而現時生活有好多引誘,分散你注意力,例如手機。所以,做齊以上各點,可能已經係修行入門。再強調一次,只是個人猜測。

商業世界,九成九的事情同錢有關,所以,搞掂自己,已經非常不錯。搞掂自己,撈得掂,搵到兩餐,以整體看,起碼少一個人的持份為顧慮。再計條來回數,又多一個人有餘力做好工作,甚至有餘力幫助下別人,起碼有銀兩行先,力都大D。成盤數計,可能係功德之一。例如近年香港日日原則上有150個單程證來,假設個個都係伸手牌,如果少一個單程證,又或者150個之中的一個不甘願接受綜援,自食其力,已對社會減少負擔,絕對係好事。

個心一定,知分寸,我可以非常大膽講,你睇事物,處事等等,非常唔同,會可能睇到別人睇唔到的大好處。如果個人一定,真係好處多到你唔信。

雖然我佛學知識係零,但做得到搵掂兩餐,搞得掂自己,又如果上面講的戒定慧(如有錯,請指正),已經非常大收穫,對人對已對社會都係一件大好事。
回復

論壇元老

「搵食啫,犯法呀」,是一源自黃子華棟篤笑《搵食篇》的金句,廣受網民借用。意指一些人,以「搵食」(糊口)作藉口,做出違反道德的事,但只要遊走在法律邊緣,仍會理直氣壯。
回復

論壇元老

但天網都有咁嘅文化,三句唔埋兩句就攪掂兩餐先講,將人變成動物,好似除咗物質生活,乜都唔使講
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2017-4-6 13:35
「搵食啫,犯法呀」,是一源自黃子華棟篤笑《搵食篇》的金句,廣受網民借用。意指一些人,以「搵食」(糊口 ...

指教下上面我所講嘅有邊一樣嘢係犯法?
回復

金牌會員

節目回顧:將世界用力提起,再用更大力放低,未嘗富貴就話可以放低,只不過係吹水而已。

照上面咁睇,搞定兩餐係必須嘅事,人都未定?心又點會定呢?無定力又何來智慧觀察力呢?
回復

論壇元老

我唔明你嘅揾掂兩餐係乜嘢意思,如果要打果電話揾幾百萬先有發言權嘅,我無嘢講,天網都可以收檔
回復

金牌會員

你呢招叫做,手臂延伸,網友行過都比你毆一嘢,怕鬼左你大哥。

是次學術討論純粹吹水,並非實事求是嘅做法,網友們引以為戒。
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2017-4-6 17:32
我唔明你嘅揾掂兩餐係乜嘢意思,如果要打果電話揾幾百萬先有發言權嘅,我無嘢講,天網都可以收檔 ...

搵兩餐的意思係先做好自己。因為,以個人,家庭一分子,公司一分子,社會一分子而言,都係一樣。做好自己,食餐好飯,瞓一個靚覺,看一場好電影,都係做好自己。如做到可以先照顧好自己,就是幫助自己,幫助自己也就是幫助別人。假如我不好好照料自己,例如有重病,至少會令家庭成員擔心,或需要特意看顧,甚至大有機會使用公共醫療等等,不論是家人,朋友,公司,社會,都構成極大負擔,由心靈及社會成本,都大大增加。所以,搵到兩餐,搞掂自己,不但為你自己好,亦為家人,朋友,公司及社會好。  

我相信世上好多好多學習都可以應用在生活層面,最重要係學習某事而可以應用到,至最實際。如果將學到的學問真正應用到,會少咗好多煩惱。因為,你我生活在商業社會。打一句問一句,生活最大問題係咩?係咪生存?包括衣食住行健康各樣,原則上如缺少任何一樣,都增添煩惱,係咪?如果解決到,人係咪減少起碼六七成煩惱?不妨想一想,你我生活在現實世界,一起身樣樣都要錢,香港地唔講錢講咩?你買包檸檬汁要六蚊,你試下比五個九,人哋買唔買比你?當然或者有10%機會肯買比你,但換來一個看扁你的眼神,呢個都係你的成本,因為你無多一毫子,看扁你的眼神就係成本之一,仲要係人哋豪比你,唔買比你天公地道,係咪?

我認為,搞掂兩餐已經係好好我自我修正行為,起碼,搞得掂,你有選擇。更何況,人生,從來都由你選擇,行東定行西,你完全可以話事。講打工,一個唔LIKE,你係咪可以拍拍籮柚行人(當然,事後你的生活成本及將來生活如何面對仍然由你承擔)?有銀兩,亦係一種力,呢種力,令你有選擇,可以選擇做一個咩人,做你喜歡的事。起碼,你唔使為五斗米折腰,亦唔使因為銀兩做你不甘願的事,係咪?為了錢做不甘願的事,本身就係一種煩惱,因為你心不甘,情不願。

我無講過要打電話賺幾百萬至有發言權,我亦只係代表我自己講嘢,千萬不要誤會。老兄你似乎由一個問題,跳去另一個問題,再跳另一個問題,沒完沒了。例如:我之前問你我對上的留言有邊一個位係講做犯法的事,你無答。
回復