Andy 發表於 2014-5-31 19:09:16

緊記最後勝利者是最有耐力的人。

Hanford 發表於 2014-6-2 09:37:13

買股票就是夾錢做生意,買博士揀嘅股贏面已比自己揀股高

在這裡批評博士的人,你哋可否公開自己投資嘅紀錄?

Alexng 發表於 2014-6-2 10:22:38

公開投資紀錄有什麼作用呀?

henry 發表於 2014-6-2 11:12:27

AK117 發表於 2014-6-2 11:00 static/image/common/back.gif
散戶買賣股票,絕對不是夾錢做生意,而是賭博!
買博士揀嘅股票,等於跟博士一齊賭錢。

哇!買左好多啊?代郭博士多謝你先!

Yoma 發表於 2014-6-3 01:54:15

郭老師,師兄們,
如果是長線投資,末學心中揸上10年、20年。而且期望應該升上5、10倍。雖然我不貪心。
但作為投資,當然亦明白會有機會輸好多。
現在,我會先研究一下這公司。派息如何。
如果是優質,1.5、1.7買入,末學認為分別不大。
不過見成交,這只股票應該只能小注玩玩。如幾十萬股。
投資新手,有錯請指正。謝謝

GoingUp168 發表於 2014-6-3 08:06:16

嘩!買幾十萬股你都認為係細注玩玩,我地仲點敢指正你吖,不如你打救我地E廠D蟹民好過啦

Peter 發表於 2014-6-3 10:29:47

作超長線遠距離投資,等上升5至10倍,果然宅心仁厚,我想連博士都自愧不如,你快啲黎打救我地。

franciskmli 發表於 2014-6-4 08:20:16

幾十萬股又真係可以買起平時一日成交量....... :P
小弟都係睇豬肉佬盤生意冇問題,  係冇能力睇背後的人忠定奸.  既然博士再出提示,  說明可以 *長線投資*,  我就信博士已作這方面的評估,  可以放心持有.
但小弟只得幾萬股.  小則得、多則惑.
(小弟其實不小,  年已半百,  有接近20年和大戶打架的經驗.)

Yoma 發表於 2014-6-4 08:55:09

franciskmli 發表於 2014-6-4 08:20 static/image/common/back.gif
幾十萬股又真係可以買起平時一日成交量.......
小弟都係睇豬肉佬盤生意冇問題,  係冇能力睇背後的人忠定 ...

1340豬仔生意個人興趣不大,所以觀望中。可能因為我吃了十幾年素的關係。

1396昨天就試了100,000股,一入就瀉呀。哈哈。

154間公司太新。營業額太低,投機味太重。仲等緊位入。

師兄你夠經驗!希望日後你多分享心得。
我股票失敗、不成功經驗太多了。

franciskmli 發表於 2014-6-4 10:20:52

Yoma 發表於 2014-6-4 08:55 static/image/common/back.gif
1340豬仔生意個人興趣不大,所以觀望中。可能因為我吃了十幾年素的關係。

1396昨天就試了100,000股,一 ...師兄 "試" 都用廿幾萬,  認真唔算小戶,  瞓身唔知會點.......
如果唔係博士引起興趣, 我都唔會睇豬肉佬的, 因為小弟雖不是長素, 也9成素, 和經常勸人吃素. 呢隻股我只望唔使輸.
1396 剛收了股息, 很滿意, 走勢仍穩.  物流是上升中的行業,  肯派高息和小股東分享利益,  加上博士的評估,  應可相信大股東是忠的.
154 照計不是新公司,  但早排有新業務的憧憬炒了一轉.  這類業務雜亂的公司很難評估,  走勢就較差.
整體大市接近見頂,  不論好壞公司,  都不是開始投資的時候.
小弟愚見.
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 郭博士關於 1340 (惠生國際) 股票提示