設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 28330|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

指路燈

金牌會員

樓主
金帛豪豪 發表於 2016-11-19 09:35
大概細節都唔記得   可能睇博士後生幅相太投入  
做夢都是好難控制  我曾經有一次發夢見到自己有一世是埃 ...

當你打開歷劫記憶,有否想過你能否承受呢?打開眾多前塵往事,但你可以消化過往種種事情?
回復

金牌會員

沙發
練無毒 發表於 2016-11-19 11:52
老兄,你要講埋佢有幾耐時間消化先喎。

如果第日要返開,佢情緒又唔好,驚佢被老闆鬧詐喎。

可能樓主打開第一個寶盒時,裏面的正是現在的老闆
回復

金牌會員

板凳
返館求教
回復

金牌會員

地板
練無毒 發表於 2016-11-20 00:58
問題: 我將一個實驗人放在 密閉室內空間 365日播波a波音音頻  將空間及大腦進行a波洗腦  這樣是否可以節省 ...

練兄這個實驗構思有趣,我認為大有可能省掉平時的打坐的時間,「機會成本 」是 365 天於密閉空間聽 “α”音波,至於由外在環境及人工合成的 “α” 波聲音與自心契入的 “α” 狀態是否一樣,這個我就不清楚,正如“維他命C”補健丸是否等如橙或完全取代橙、檸檬的疑問。
若有師兄試過,分享下好嗎?效果如何?

“好處:節省練功時間 壞處:只能在特定嘅活動範圍空間”  ←不會,因為可以用隨身聽。
回復

金牌會員

容燥兒 發表於 2016-11-20 13:28
365天在密室??

要與外間斷絕來往嗎?一般人一星期也媽媽聲了。

原來如此 : )
回復

金牌會員

容燥兒 發表於 2016-11-20 10:18
大家所求的目的不同。

打坐為的是修心,練入定。
容兄,催民時都是清醒理志的,但並不是每種情況都適合以催眠作療法的,要視乎情況而定,香港現時沒有醫務條例約束此行業,歸類為自然療法。

回復

金牌會員

金帛豪豪 發表於 2016-11-20 09:27
請問各位師兄知唔知 打坐冥想  
跟 睡覺催眠冥想 (嘅分別係邊度)? 謝謝解答 ...

先回答金兄:

打坐、冥想是同一物,稱禪坐。若要分別禪坐、睡覺和催眠之不同,大概是:

禪坐是坐著的,
睡覺是躺著的,
催眠是半躺坐的。

這個比較客觀的說法。

回復

金牌會員

練無毒 發表於 2016-11-20 21:48
敢問

劍,是用來捍維正義?或是用來殘害蒼生?

看誰人拿,不同人有不同結果。
回復

金牌會員

金帛豪豪 發表於 2016-11-20 22:27
借錢俾朋友永遠收唔番 我有義氣當傻仔咁禁
自己唔食都拎去江湖救急 布 街邊流浪黑衣和尚 與及旅行者  少人 ...

睇左你所講既不快事情,唔開心當然會有,但社會每日都會重覆運作、繼續出現令你不快既人同事,只要你繼續浸淫落去,總有日會俾你睇通睇透,因為來來去去都係果啲野,除左屋企既事之外,對於工作或者日常生活既人我是非,你可以做到針銡都唔入。

至於幫朋友,幫到就盡量幫,最緊要因應自己實際情況去做,若真係無能為力,就坦誠講出嚟,你既豬朋狗友就會自然減少,啱傾既自然會留底,至於有借無還,你只好當作施舍俾佢,而佢既人生同價值都經已俾你“買”起。

你識得講要幫自己洗腦先可以應負依個社會既種種陰暗,證明你本質不壞,其實我以前亦同你一樣,應該係話社會上好多人都同我地一樣,代表大部份人既本性為善,但無奈社會係一個共同體,亦有佢穩固兼老土既遊戲規則,大家都要跟住個遊戲去玩,都係果句,當你有一定社會閱歷,其實根本唔需要搞咩催眠或者帶面具,直接以你本來面目做人都可以滑不溜手,依種圓滑係自然而且巨大,但與造作唔同,比起果啲扮老練成熟去跑單既朋友仔,你既壇數固然高得多。

至於你話因逃避而沉迷佛學,咁凡人通常都係為求心靈平靜所以去接觸宗教,從中搵到好野或者對治自己問題既方法而變得更乾誠,人性啲咁講,你尿急到撲街,前面突然有個洗手間,咁你諗住去定唔去呢?還是屙喺個門口以示清高呢?

我體會唔到你所講既沉迷有幾沉,我諗你應該唔會跟出家人既生活規律呱,唔介意就分享下啦,你自覺沉迷即係代表未迷得晒,你覺得唔妥當就調去比較中間既程度。

如果你想提升整體質素,我建議你去搵一位導師如法學習靜修,甚至止觀、禪修,先撇開迷信者既暇想,當你修習一段日子過後,你會明顯感覺到身體同心力都有明顯分別,平穩咁感受喜怒哀樂既感覺,觸覺亦會比過往清晰快趣,依啲唔係咩異能,只係我地太耐無清眼糞耳垢,依種修行就正正幫你沖個靚涼,俾你繼續做你該做既事,所以以後唔好再講咩洗腦去應付需要,要洗就用洗潔精洗,洗走啲負面情緒,你可以繼續擁有百變星君既能力、思考力,但已經唔多需要“用”佢地。

至於人生既意義,對好多人嚟講,可能諗都無諗過,既然你思考得咁深入,我就同你分享以下“意義”,希望啱你胃口,我就覺得幾啱聽。

“活著,就是為了不再活著”

你本已對世界厭倦,即是有基本既出離心,如果加埋發願既願力,我相信你既生命、修行可以變得更完滿,若有緣受戒,視乎情況好好把握。

郭sir兩件法寶你有無做齊?唔怕講,我最初都抱懷疑態度,成篇文字,似以科學拆解佛學同宇宙,再加上理性善良祝福既文章,不過既然講得咁“有力”,我都想試下,佢祝福得理性哲學化,我又另寫幾句理性哲學化既廻逈文,我廻逈俾所有宇宙一切有形 / 無形、有物質 / 無物質既生命。。。。

順帶一提,另一法寶係善樂錢箱。
回復

金牌會員

惡即斬 發表於 2016-11-21 02:29
吾亦分享一下, 也順道祝福金老兄, 橫財就手, 身壯力健!

請問各位師兄知唔知 打坐冥想   

回復