設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3264|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

20200202郭信差之閒話家常:佛陀的十二種惡報

8萬

論壇元老

樓主

佛陀的十二種惡報

https://taiwandipa.org.tw/images/k/k3939-0.pdf
佛陀的十二種惡報瑪欣德尊者 譯述Transtated & Edited by Mahinda Bhikkhu台灣南傳上座部佛教學院 印行
回復

中級會員

沙發
法謂軌持,公道靠嚇?
回復

論壇元老

板凳

惡報未成熟時,何以惡業輕報呢 ?
請問應該怎樣做才達致惡業輕報呢 ?

請求提示
回復

金牌會員

地板
你諗吓, 佛陀晚年的頭痛, 係因為過去世和釋迦族人捉魚的時候, 因為捉咗好多魚, 那一世的佛陀雖然沒有親自捉魚, 只係隨喜的笑了一笑, 即換來最後換來最後一世的頭疼. 而當時親自捉魚的族人, 卻成為今世的釋迦族人, 被滅族.....

這警醒了我自己, 因為連日來我都係以幸災樂禍的心態去看待這次肺炎事件, 因為成件事的起因都係大陸人口腹之慾引起, 佢地係抵死的!

但後來細心一諗, 我們無必要為佢地的不幸作任何正面或負面的情緒. 尤其係這是他們自己做的因果.

雖然疫情已落到嚟香港, 但係我仍然相信無事的人自然會無事; 要出事的話, 即係比你住進十級隔離的地方,你都會無啦啦中招. 正如舍利子在釋迦國滅族時, 用神通將釋迦國士兵放入缽中, 但一開缽時, 士兵早已化為一攤血水而死. 對於舍利子的行為, 佛陀既無阻止, 亦無贊成. 一切都係因緣造作.

當然我唔係古勵大家唔帶口罩, 任由病毒散播. 但係多一份的擔心也是於是無補. 倒不如看看如何增加自己的福報, 有福報的話, 即使唔落街排口罩, 都會無情有兩盒口罩到手, 十分神奇.......
回復

中級會員

諸惡莫作,眾善奉行,自淨其意,是諸佛教.
縱經百千劫,所作業不亡,因緣會遇時,果報還自受
基於(菩提本自性, 起心即是妄; 淨心在妄中, 但正無三障。)
我想在六識妄中講啲,要了明諸句義、蘊、界等彼相皆依識所轉變而假施設,文字智慧自己過濾各取所需,楞嚴裡業因交報都有詳細;業究竟係乜東東,清淨也是個清淨業,消業就消障礙證道的業障

且看在下還在愚弄轉這第六七因
若人求你你不予,第日來求亦不得?
若人求你你給予,第日不求亦可得?
若問誰先予不予,無所能予,亦無所予。
此為予不予業,自求多福,心安自在,何來求不得苦?

斷估系列
你激人一次佢生恨,人激一次你唔恨,完未?縱經百劫世世激到你恨為止?你整人一身痛,你切斷五識整你唔痛,完未?業不亡,因是因緣是緣,果是因嗎?
未知當知 資糧加行根本
回復

論壇元老

https://youtu.be/VqbnIsyCW7M
瑪欣德尊者-舊業可消嗎?

可以解釋到惡業輕報。孽障重睇唔到?其實博士一直係度教緊,持戒布施,一種支持業,可能做左都唔知。風格係理論少,但講效果。
回復