設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2700|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

[提问]不孝有三,无后为大?

論壇元老

樓主
“不孝有三,无后为大。舜不告而娶,为无后也。君子以为犹告也。“呢个喺中国人的传统思想!但是今时今日,喺大陆,养大一个小朋友真系唔容易!自问真系无呢个本事,身边有细路的朋友都系靠父母的老本嚟养自己的细路!生个小朋友好似喺为完成任务咁!但是老一辈又好似好受落呢种”负担“,硬系希望自己儿女都要生个孙子比佢地先觉得美满同完整!!眼下大陆,医疗无保障。奶粉无保障。各种的污染。生个细路出嚟唔止自己受罪,佢都受罪!!!但是父母就觉得你唔为佢地生个仔女喺种不孝的行为!!想问下博士,到底要一个后代嚟为咩??系咪对自己家族的一个责任就必须要喺季后香灯呢方面去体现呢?
善護念
回復

無效樓層,該帖已經被刪除

論壇元老

chantaipang 發表於 2014-1-12 22:47
但這個想法,

可能不能維持太久了.

感谢“chantaipang”,我觉得一生佐后代责任就真系好大!无呢个信心!更加唔想比一样嘢困住自己!!所以有点儿迷茫,希望博士解答下!
善護念
回復

高級會員

個人想法,覺得唔夠錢給下一代有個好機會去完成學業和發展事業,不如唔好生. 如果連自己也不太顧得起,那就更不用說. 但如有足夠的能力和財力,也覺得是天性和責任養育下一代.
回復

論壇元老

jingiou 發表於 2014-1-13 16:44
個人想法,覺得唔夠錢給下一代有個好機會去完成學業和發展事業,不如唔好生. 如果連自己也不太顧得起,那就 ...

所以我一直在想,到底带一个生命来这个时空是为了什么!!为了尽所谓的“孝道”?还是老有所依。还是有更深层次的东西!
善護念
回復

論壇元老

我又來寫兩句:

人生目標有很多人有不同的說法, 記得蕭生講過,人生目標在於"立言,立功,立德"(不記得出自那裡),我認同! 至於孝是其中一部份, 有所出又是其中部份中的部份.
至於有所出為什麼為大, 個人認為跟"立言,立功,立德"有關, 因為普通人, 大部份時間都在打工搵食, 直到退休才有點時間. 但係又果頭近! 至於一些有德行和能力的, 搵到大約4,5十歲已經上岸, 已經沒興趣再搵多些$.可以做社會工作. 講返普通人, 因為沒時間, 所以就要有所出來完成人生目標!
回復