設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2083|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

20191229郭信差之閒話家常:叫班低幹睇下大嬸的政治智慧啦

8萬

論壇元老

樓主

在 YouTube 上觀看「網友傳來的片段218」
https://youtu.be/03fJj5ldsUU

回復

8萬

論壇元老

沙發
DR.K:甴作大❗
叫班低幹睇下大嬸的政治智慧啦
回復

高級會員

板凳

其實我都唔明點解D人覺得依個D人反政府就等於冇中國文化,中國5000年,你共產黨先70年,共產黨上場之後有文化個D唔係走晒去香港就走晒去台灣

你話計中華文化,香港同台灣唔係深厚過你大陸???知唔知咩叫官迫民反,如果反對就叫冇中國文化中國就唔會有20個朝代,你共產黨當年都唔應該出黎.

照咁計習近平你父親當年都算暴徒.只可以講大陸既中國文化同香港既中國文化都好唔同

我覺得根本唔係D咩文化教育問題,其實問題係好多香港人內心冇承認過你共產黨執政依段歷史,回歸個時邊有人理政治,個個以為冇事咪唔出聲

邊度你共產黨咁仆街

西方社會教每個人都係獨立意志,唔好向強權,遇到不平事要發聲

中國文化都有教我地做人要有骨氣,唔好為五斗米折腰之類,而你共產黨就成日想一言堂,回歸個時就話一國兩制,五十年不變,點知唔夠二十年同你講,一國兩制

一國先係重點兩制玩玩吓架,香港人都唔屌你先奇.

我真係唔明D人成日講咩港英政府洗D年青人腦,我心諗d人都傻傻地,97年前我讀小學上音樂堂,教吹牧童苗教''龍的傳人''會教唱中國國歌,

你問我英國國歌係咩,我聽都未聽過

上左中學之後就算有''聖經''堂,但學校都唔會強迫你讀,都係你聽就聽唔聽就罷個隻,之後我地會讀中史歷史,最深刻係每個朝代都因為國家做得好

最終人民起義改朝換代,難道不是事實嗎???

果個年代d電影電視拍最多唔係武俠片,唔係就功夫,中國人國仇家恨個類,依加諗返起似你大陸洗我地腦多過英國佬.

點解香港人開始反中???轉捩點大約回歸後董建華上場我個時中學,其實根本冇乜人理政治,但個時都感受到一場負資產同沙士

個社會已經屌到媽媽聲,最大記憶係個時香港好多人燒炭自殺(之後梁振英時時教育問題好多中學生跳舞,到今日妖娥死左都唔知幾多人)

身位一個有少少血性既香港人我點會唔憎你共產黨???中國搞奧運個時應該香港人最愛國

之後發生咩事,就係曾任權時代,搞政改''起錨'',大約回憶就係一個假普選,個時就開始覺得共產黨係一個言而無信既仆街政權

覺得佢冇誠信冇道德,之後就到中聯辦成日出黎指手畫腳,正式感覺到所謂既一國兩制其實係吹水

最後加上20多年來政府太多仆街行為,強積金,高鐵,年年派錢益有錢人,重來冇理過民意,問責冇人下過台,成日叫人包容,又見你包容人地?

野又唔做只係識同民主派搞對立,總之就係太多不滿都算,你仲搵人虐待我地d市民

你共產黨今日竟然用年青人俾英國人洗腦做藉口,你20幾年都管唔掂香港就搵其他野做藉口

你叫大部份香港人點服你先???

回復