設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: hkkpcys
打印 上一主題 下一主題

關於博士半年前沽空國內電力股一問

高級會員

多謝chuyickyin寶貴資料,另外博士半年前開了題,都要解釋一下之後點,做事情要有頭有尾,
唔係好過份?
回復

金牌會員

TO: CHUYICKYIN

有人借貨沽空已賺大錢,呢條友自稱唔係ON 9仔,執啲三大股神口水尾,係度扮專家,想去教化人,仲要用命令式口吻叫賺錢嘅人交代,真係無厘頭兼笑义大人個口,抵小 x 1000。

回復

金牌會員

TO: HKKPCYS

話俾你聽點樣埋尾即係教你點樣發達啦!得閒揾塊鏡照吓個輪廓樣子,睇吓邊一忽值得人解俾你聽,希望你唔好繼續係度 9 嗡搏比人插啦。奉上同情 x 100。
回復

高級會員

咪叉嘈啦!你咁嘅德行,唔識感恩,活該受罪啦!仲問!傻傻地,又唔見我地嘈,唔好睇錢睇得咁重要,聽博士節目的教誨,勝過你嗰一分幾毫啦!唔好嘈啦,比心機學習博士嘅德行,遠勝家財萬貫啦!
回復

金牌會員

To: CHUYICKYIN,
Please advice if there is any good share in the future
Thanks
回復

中級會員

TO:CHENG KAI FAI
本人係投資市場係初哥一名,仍在學習階段,實在不敢提供任何投資建議
我只係將我睇到及知道既野post出黎大家分享,希望大家都張自己係市場上
見到既野及知識分享交流一下,彼此學習進步.
而博士之前提供過只1340我都有跟,呢隻股票2013年頭9個月條數同2012年比沒有太大分別,預期5日後出業績,同2012年差不多,以昨日收市價計即6.7倍pe左右,而集資用途正面(興建生產基地及自家養殖埸,現時間公司大部分豬隻來自第三方養殖場,自家生產可提升毛利率)
但睇盤路似有人刻意壓價收貨(有少少主觀),睇CCASS report  D貨幾散下未歸邊
我自己既策略就分三注入,第一注上星期已入(1.96)我預期係呢D價位打橫行多2個星期至一個月
所以如果三個星期後都係1.9-2.05我會入第二注,升穿2.3入最後一注
2.3呢個位係最關鍵,係首日掛牌既day high 過去呢幾年有幾隻半新股都行呢個模式首日掛牌做個高位開支陰燭出黎壓係招股價下面,行個小圓底收貨,一升穿首日day high上面就海闊天空
之前1396都係類似咁行(可惜我冇買)

回復

高級會員

To chuiyckyin,
你會唔會係曾經係業內人士?好專業!
回復

中級會員

回復

金牌會員

Chuyickyin 發表於 2014-3-21 13:02
這是華能國際電力902過去半年走勢,去年10月高位$8.5,今個月低位$6.1,我不知道這是否樓主心目中像樣既跌幅, ...

感謝仁兄知識相傳,各位網友無須動氣,試想沒有樓主看似「挑機」一問,我等又如何得Chuyickyin兄之回應?
回復

中級會員

To: hkkpcys
不是!我只是一名普通散戶
回復