設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: Freemanhowc
打印 上一主題 下一主題

大家仲有冇keep 住1396, 154, 1340, 分享一下!

金牌會員

心靈放下,人生更為積極
回復

金牌會員

一個普通的退休阿伯

大陸生豬價近年低位,  相信短期有心理壓力,  但可以趁低收購實力弱的同業,  長遠符合發展  --- 以上是小弟斷估.
~  不離一切事  不被諸境惑  方名自在人  ~
回復

金牌會員

一個普通的退休阿伯

同時,  近期成交額之低,  係是旦一個人都可以做晒,  咁係唔可以用技術分析嘅.  都係熄機唔睇.
~  不離一切事  不被諸境惑  方名自在人  ~
回復

中級會員

三隻都有,三隻都輸緊十幾%......但係都係多餘錢。

之前都未買過股票,但現在學識忍耐,係投資最基本。
回復

中級會員

alankimfong 發表於 2014-4-14 15:08
三隻都有,三隻都輸緊十幾%......但係都係多餘錢。

之前都未買過股票,但現在學識忍耐,係投資最基本。

1396被套,你肯定在高位追貨,真係陰功豬咯。博士在大約$2.00時推介,你一定沒有立即行動。154升得太快,不小心追高左,都屬於正常。繼續努力吧。至於1340今天再創新低,只可以說時不我予。你學識忍耐非常好,記得2000年,我第一次買股票,我同事介紹我買tom.com,結果我由八個幾買,買左無幾耐就插,我一直忍耐,忍耐左五六年,最後變仙股。
回復

中級會員

回復

論壇元老

hklam007

您有這感覺嗎 ?
股票價位上落 另我心情憂愁,恐懼.

沒有入股票的朋友 評論時
輕鬆 愉快.

今日看到原因: 《法句經》

第十六:喜愛品
            ‧由渴愛引生憂愁,由渴愛引生恐懼。
                脫離渴愛者無憂,於他又有何可懼?
                                                     譯者敬法比丘   
回復

金牌會員

Patrick97 發表於 2014-4-11 23:35
1340 在 $1.95 持有非常重的貨。

以今天成交量作一個非常粗糙的估計,看看大戶幾時收完貨。1340 的發行股 ...

如果股票波動令你恍恍忽忽難以入睡的話,我勸你及早離場,無謂影響日常生活吖,祝你生活愉快!
回復

金牌會員

"在遇到順逆環境衝擊時, 都能夠覺唔到這就是世事的無常, 無我真理, 並有能力以冷靜的態度, 無畏的勇氣去接受真相和能保持心靈安穩度過"

不過講都係容易過做, 我這兩天遇到順境時會開心高興, 逆境時有唔開心同有D down咁, 股市一定會隨時間變化波動, 你要想你投資的目的及目標是什麽?
又為什麽買這隻股, 1340的利好及不利因素是什麽? 股買下跌是公司本身的問題或其他原因? 潛力及長遠來說又如何? 再加上你個人財力及計劃等, 是否適合長期持有? 你是短炒定長期持有?

股票未必一定升, 否則大部份人就只會炒股而唔做野. 任何決定都要自己考慮而作出, 當然可以參考別人意見. 祝各網友諸事吉祥.

利益申報, 在博士推介的股票中, 本人只入了1340, 因之前沒有入過"投資快訊"版, 錯過了154.
回復

高級會員

月尾有隻大隻豬肉上市,應該1340有小許驚喜!
否則有排捱。
154月尾有大會,應該冇料到。維持上落格局!
1396急升後,急插,唔識睇!
回復