設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: Quattro
打印 上一主題 下一主題

郭博士關於 1340 (惠生國際) 股票提示

中級會員

小弟愚見,寧買隻賺住來炒的,都不再溝蝕住來炒的。
回復

中級會員

以下純粹公開討論!並無對任何人士不敬。
歸納網上其他人士對惠生國際的「另類」意見,可以得出以下六點:

第一: 惠生國際上市連四大會計師行都唔用,新上市起碼要用一次,
證明呢個老闆係一個孤寒財主,呢種莊行內稱作「孤寒莊」,
一般散戶如果想從「孤寒莊」手上獲利,簡直異想天開。

第二: 大家可以翻查記錄,看看有那間公司,用細會計師行上市,股價會大升?
唔跌到仆街,已經是阿隬陀佛。毅德國際上市,是用四大會計師行中的畢馬威會計師行,
呢個莊肯定手鬆。

第三: 有分析人士認為,在過去兩年豬肉屠宰行業不景氣的狀態下,
惠生國際能夠持續實現盈利,這與行業波動曲線並不一樣,其真實性十分可疑。
《第一財經日報》記者曾經作出查詢,但惠生國際並不回應。

第四: 惠生國際以公允值減銷售成本入帳,條數完全唔知點查。生物資產水份極高,
賺錢、蝕錢基本上可以随便亂噏,贏、輸随佢定義。而佢是否賺錢,外人真係唔知。
賺錢唔派股息,十分可疑。不回應記者查詢,顯然對自己條數心虛。

第五: 股市反映其真實價值,惠生股價下跌,正是要去除其中水份,反映其真正價值。

第六: 惠生國際自己講緊做十億生意,如此細眉細眼,肯定沒有大行入貨,
唔通中國社保基金或者淡馬錫會睇中呢隻野?如果股價控制在散戶手上,股價唔跌至奇。

最後本人十分相信博士,亦相信惠生國際股價,一定可以返回兩蚊。
博士能夠打開口牌,實在藝高人膽大。
回復

高級會員

返回兩蚊都係平手蝕少少息和手續費.  希望早點上返上去蝕少少走貨算數.
回復

金牌會員

Patrick97 發表於 2014-6-4 17:15
以下純粹公開討論!並無對任何人士不敬。
歸納網上其他人士對惠生國際的「另類」意見,可以得出以下六點:
...

我各得你分識得好有道理,但用上孤寒會計師行.

博士班智囊團冇理由睇唔出,

又吾系牛頭角順嫂炒股價,

不過都多謝你講出正常說話.

吾吹果幾果刷鞋仔
回復

中級會員

以上分析,純粹歸納別人的意見,一切言論與本人無關,
本人並不持任何立場!
我貼出來分享,只當是笑話一側看待。
但其中開了某報社名字,甚感不安,所以有必要寫明出處:
http://www.yicai.com/news/2014/02/3479891.html
回復

中級會員

Patrick97 發表於 2014-6-5 10:22
以上分析,純粹歸納別人的意見,一切言論與本人無關,
本人並不持任何立場!
我貼出來分享,只當是笑話一側 ...

這只股普通人很難看得通。
其實很多行業,如果真的賺錢、真的有潛質,個人認為沒上市的必要。你公司能賺錢,要大幅拓展業務,如果實賺,你怎樣也借過來吧。如果風險很大,你才上市集資吧。

我認識幾家公司(十分熟悉他們業務),由一家普遍公司,再上市。大股票變了助他搞上市的公司。而原來幾個舊股東變了第二三股東每個cap了幾億。上市5年後,市値由20多億變回2、3億,這個我認為是該公司實際的市値。

上市他們可以cap水,又可以過下做上市公司主席、董事的癮,十分爽。
股場太多老千。
回復

金牌會員

博士叫得溝貨應該有原因既,相信博士睇到一D唔係普通可以睇到既地方,肯定博士唔會亂叫人溝貨啦,都係一句,怕就止蝕離場啊!
回復

註冊會員

Alexng 發表於 2014-6-5 21:54
博士叫得溝貨應該有原因既,相信博士睇到一D唔係普通可以睇到既地方,肯定博士唔會亂叫人溝貨啦,都係一句 ...

講黎講去呢句,就咪x講啊!垃圾徒弟!
回復

金牌會員

henry 發表於 2014-6-5 22:43
講黎講去呢句,就咪x講啊!垃圾徒弟!

本人對你遭遇深表同情,向你及你家人致意深切慰問,願你一路好走祝你生活愉快!!
回復

高級會員

其實只要俾D時間,隻股一定上得返招股價;實在毋須太擔心;每股賺4毫港㢢;正常5倍PE都2元;現只待市場自我修正真實價值姐
回復