設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 6935|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

師兄呢句救好多人:「多數股票都是騙人的,只是外國高...

中級會員

樓主

師兄呢句救好多人:「多數股票都是騙人的,只是外國高明些,中國比较狼死與否!」
回復

中級會員

沙發
師兄肯定有聽好人好事。不過唔聽都得啦,你已經係!
回復

中級會員

板凳

股票賺蝕與否,只在乎你幾時買入,幾時賣出。唔好想得太複雜。所以運氣決定一切。
1396騙人麼,上市價2.15,最高升過4.3,有1倍升幅,呢段時間一買一賣,就是呢隻股票最佳買賣時機。

5號夠多人信是好野,2007年150蚊,跌到33蚊,D人一隻堅持大象唔會死而唔止蝕,輸得仲慘過隻1396。有人說過 5是老千股麼?
回復

金牌會員

地板
實証/例証是最有力的。
我投資滙豐銀行時,只想收息,誰料一樣中招,唉!
所以是否富贵,终看自己有沒有福氣罷了。
明白了,上路開心多啦!

回復

1萬

論壇元老

I bought  1396 at high price.  But I am still keeping it because I trust Dr Kwok.  Hope for tomorrow.
回復

中級會員

winto 發表於 2014-7-19 11:15
I bought  1396 at high price.  But I am still keeping it because I trust Dr Kwok.  Hope for tomorrow ...

唔係重注,當買個希望。不過真係返唔到身都唔應該怪博士。個人意見。

我都2.85,有師兄3.5,希望你唔係仲高啲。

我睇20蚊以上,冇就唔走,預咗total loss!
回復

金牌會員

對的, 希望在明天.  隨緣自在
回復

中級會員

TonyLeung 發表於 2014-7-19 09:03
股票賺蝕與否,只在乎你幾時買入,幾時賣出。唔好想得太複雜。所以運氣決定一切。
1396騙人麼,上市價2.15 ...

也許師兄你說是真:
不過,你很了解股票運作嗎?
你是否也了解金管局的監管工作是否嚴密?

十賭九輸,人人都知。不少職業賭徒是穩賺小小,不過大都損手。

我引個師兄所說:希望大家有警覺性。

5號仔、A乜A,已經有人分析員說過唔好再玩(絕不能看長線),盤數假到冇朋友。只是不方便明言是幾老千feel啫。
回復

中級會員

GraceLeung 發表於 2014-7-19 10:57
實証/例証是最有力的。
我投資滙豐銀行時,只想收息,誰料一樣中招,唉!
所以是否富贵,终看自己有沒有福 ...

現在上市公司做數(因為業績同管理層人工掛勾),大莊科水media做市做勢又夾又推,細莊又把股價舞高弄低,外圍大鱷對冲又要來打劫。

我們區區一個小市民,想全身而退,當然有啦,博士級人馬可以蠃過十億幾億。
不過我個人只能有自知知明。今天贏了,明天結果也嘔突。

好像買樓比較踏實。
回復

中級會員

Yoma 發表於 2014-7-20 22:32
現在上市公司做數(因為業績同管理層人工掛勾),大莊科水media做市做勢又夾又推,細莊又把股價舞高弄低 ...

某些時候,莊家的優勢比散戶更低。不要太神化班莊家,有時他們會開倉派米,而自己就身屎。
回復