設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 6836|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

命運?因果?福氣?想請教,這情況應該怎樣行孝?

中級會員

樓主
以前公司個同事,本身好孝順阿媽,九唔九約返出嚟飲野,今日飲野傾開計,講到咁上下訴苦,原來佢有個咁既成長經歷:

佢本身係家族嫡孫,老豆係長子,佢祖母錫到同事窿,祖父從事殺生行業在市場買賣,後來太年老思考不靈活,將生意比仔女打理,雖不算富貴,但不缺錢財,佢話幼年十歲八歲時,因祖母把最好的給他,惹來姑輩妒忌,日日家嘈屋閉,而老豆二世祖性格,只吃喝玩樂,唔理生意,之後包二奶,生多幾件,令祖母非常痛心,而佢媽一氣之下帶呢個同事搬出住公屋,祖母暗中比錢養佢哋,佢媽知祖母好心但最後都出去做野靠自己,終日以淚洗面,之後祖母中風走左,兩母子去幫手辦身後事,比老豆報大數,呃左佢媽一筆,事出突然,祖母雖口頭上講會留東西比佢,之後分身家,但無遺囑,同事又未成年,被姑輩分晒,佢老豆又被班姑輩數佢唔理家業,分好少,但佢老豆繼續揮霍,結果個同事同佢媽只靠自己貧窮生活,仲曾經自閉,最初重陽清明有盡孝心去拜祖母,之後祖父也走了,同事也有送最後一程,但事後佢話班姑輩連拜都唔比佢拜,將祖父母合葬去第二度唔比佢知,佢媽索性離婚,雖然初時佢老豆有比膳養,但後來失業為由無比,經過多年,原來老豆同二奶正式結婚,將二奶仔列做嫡孫,同事就靠佢媽辛苦捱大佢,佢哋斷晒果邊親戚聯絡,個同事而家雖然事業穩定,但一諗起就唔開心,覺得自己三十歲人仲係咁平凡,買唔到樓比阿媽養老,成日覺得自己無機會拜祖父母,恨老豆。。。。

咁既情況,我都唔知點安慰佢,呢個我諗緊,係因為佢家業做屠夫為生既命運要佢去受,定係佢個人福氣問題,定係因果問題?同埋呢個情況,佢想拜祖父母拜唔到,孝母,但恨父,到底可以點幫佢?

回復

中級會員

沙發
有D野真係好難幫到, 不過, 我覺得人生在世, 健健康康有思想有智慧, 有份穩定工作已經不錯, 有些在戰亂地區的人更慘, 所以, 人比人比死人

我家也有精神病親人, 有時很多事自己控制不了, 只能做好自己能控制的   
回復

論壇元老

板凳
家人無得㨂,呢d係前生嘅業力,後天有得㨂,唔使自怨自縊,積極向上,多做善事將功德迴向先人,可助人助已何樂而不為呢
回復

金牌會員

地板
祝福文中有助他方法、
請送祝福文給他念、日子有功、必然自有新景象出現?
回復

高級會員

下次去開萬褔攞水,叫佢幫手去托返一pad走囉。
回復

金牌會員

TO : alendice

叫閣下同事將自己目光從自身放眼世界,就會覺得自己渺小和世事無常!當心量擴大之後,心境就會豁然開朗!兩母子相依為命繼續生活下去,一切隨緣!

找朋有托詞查問親屬介紹長生店或喃嘸佬,佢有記錄一定知道你朋友祖父母安放地點,好人好事積陰德,一定話過你知架!連隨比返小小利是佢地就諸事大吉啦!
回復

中級會員

To: alendice
介紹你以前公司同事上 Youtube 聽聽以下兩段影片, 睇吓幫唔幫到佢。

2013年10月1日國慶大放生 郭兆明博士講解為何要放生
http://youtu.be/6NqTspGURZ0

郭兆明博士 談拜山
http://youtu.be/6k003XPYX5g?list ... MVlhvsCPawhCS4VT27G
回復

中級會員

謝謝大家意見,講得啱,向前看,既然佢家族有殺生背景,希望下次有放生活動叫到佢join
回復

金牌會員

家人無得㨂,呢d係前生嘅業力,後天有得㨂,唔使自怨自縊,積極向上,多做善事將功德迴向先人,可助人助已何樂而不為呢

認同你講珐
回復

中級會員

一定要幫襯博士買多啲瑞士泉水。
回復