設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2679|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

澳門已開始用內地人當政府官員

高級會員

樓主
https://www.youtube.com/watch?v=DbO8IRbpltE

想博士評論一下澳門未來.
回復

高級會員

沙發
好快到HK .........

澳門幾聽話 ( 唔要民主) .....  連法制都跟埋大陸

用一班唔識澳門法既人做法政單位....全面大陸化...

一國兩制,澳人治澳....已經玩完 ( 回歸只係十五年)

HK 唔知頂得幾耐....

回復

高級會員

板凳
中環的羅兵咸 , 新入職的會計師  已經全部請拪大陸人 .
回復

論壇元老

地板
這就是共產黨所講的,澳人治澳嘛!講就天下無敵,就是共產黨口號囉!

觀奇洋服都係講一套做一套,但共產黨講一套,可以做十幾套啊!

相信共產黨,我都可包你連屎都無得食!
回復

金牌會員

香港已行在好耐啦.............
公務員聽司長話
司長聽特首話
特首聽大陸話
不流血不妥協
全部跟呵打做算唔算港人治港???
回復

中級會員

敬送一客,木魚蛋散   
薛俊良Isaac Sit

本來我都係D政治冷感人,經過左五年(唔專心咁)體驗,思考,單對單面談過不少立法會議員、區議員、AO、EO、智庫幹事、NGO、教育局官,以至政府 department head 同政治助理,得出來一個對特區政府的印象:

1. 政府係個好龐大而複雜的組織,infrastructure麻煩到連D官都唔能夠理解。department 各自要保證自己「做啱」,唔「越權」,所以凡未有先例的事,就會响 department 之間踢來踢去。
官員一級管一級,完全不會鼓勵「創新」、「改革」,因為怕揹鑊。
有權去創新改革的,只有問責局長。問題係D問責局長,加埋D行政局議員,係有理論或管理經驗,但係草草上任前,都冇心理準備,冇諗過成個社會點樣先可向前走,更加唔識點樣去擺平各種「政治風波」同政客刁難。畢竟要理解現狀已經好困難,要帶領成個局,就更困難。
响而家批判氣氛極重的社會環境,更加怕揹鑊,更加唔想搞搞新意思。
而特首,除非佢本來就响政府撈左十幾年,否則根本冇辦法去管理一個十幾萬人的組織,我係講緊「管住先」都要有呢個條件。如果特首唔係有一百幾十個猛人,跟住佢一齊上任,根本乜都做唔到!
所以而家香港政制係好有問題,因為特首冇「政黨」back up,去制定政策,但係批評政策果邊,卻是有「黨」的。
所謂「真普選」,結果會使問題更仆街。因為一條好有理想、好presentable,同以為自己好勁嘅友,有機會選到特首。上任後先知道,無論「一個」人點勁,都冇辦法駕馭到咁大個組織。

2. 香港政府,一向就係個「地方政府」,港督同高官係英國派來的,由一國精英back up。開放俾人去選的,係「議員」,幫人民向政府出頭。
英國人走左,香港仍是個「地方政府」,冇政黨「執政」,大陸又唔可以委派官員落嚟,因為係人都知香港比大陸先進。
結果老董就「一條人」突然就上任,背脊冇back up!錯x哂。但係香港人只有幾條友睇穿件事有幾唔對路,其他人冇人知乜事。點解?
因為開放俾人去選的,係「議員」,佔據傳媒,街知巷聞,邊個批評越叻,越稱職。結果香港人以為只要識得話乜嘢唔啱,乜嘢唔work,就係政治。錯x哂。
政治應該有立有破。應該有數以萬計的人,識得去諗「點先work」「應該點做」,然後有數以十萬計的選民,對「點先work」有sense,個社會先可以向前。

而家個社會係「全部人」,都係等政府去諗「點先work」,覺得係老奉,唔關自己事。
然後有數以十萬計的選民,只係識投訴,focus响「乜嘢唔work」,又唔諗「點先work」,然後以為自己已經「參與左政治」,以為自己好「關心社會」。

同時,而家政府,並冇一條可供「循序漸進」的階梯,去俾人爬上「執政」的水平。而香港人又以為 (因為慣左老奉)「總會有D人」,生出來就識做特首。
所以而家最應該做嘅,就係成立一D民間組織,去(練習)議政,諗「點先work」,點樣綜合資訊,點樣預計結果,點樣說服人。目前最接近的組織係 Roundtable,但未做到我心目中的地步。
所謂 “Being is. Doing Does.” 要民主,港人治港,先要港人 being 左有治港能力,自然會得到治港的實相。
你見唔見林奮強,自己俾左幾百萬,請左十幾條靚,去研究土地政策,要減低通漲貧富懸殊。自己好似儍仔咁,不停遊說,結果入咗行政局。就係 “Being is. Doing Does.”,從下而上的例子。
但係林奮強上任冇耐,就俾人捉到痛腳,要「休假」,亦係D官 “有理論或管理經驗,但係冇擺平「政治風波」的經驗" 的例子。好一個想改變社會的人,本來可能就減低到貧富懸殊。但捱唔到兩下敵人陰招,於是大家繼續去喊苦喊忽。
待續。
回復

中級會員

3. 由 first principle 開始了解政治,就係要知乜叫做「公共」。社會上有好多嘢,係人人都想要用,但係冇人想做。例如馬路,人人都想要用,但係高昂的建造成本唔知揾邊個俾,做完冇利潤,咁就冇人肯做。結果就係選個人人都信任嘅大佬,個個無差别地夾錢,俾佢負責全盤計劃去做。
當然最早嘅「公共」,就係調停戰爭,然後係救濟天災難民。後來城市化越高,就越來越多「公共事務」,以權謀私越來越層出不同,使制度越來越複雜。然後政治恍惚變成了污穢、卑鄙的同義詞,而D人忘記左個原意。

政府同私人企業主要分別,係私人企業的成立只因為三件事:
a.達到創會目的。 b. 追求利益。c. 追求壯大。

所以私人企業總係有好清楚的奮鬥目標,好容易量度成敗。
但政府唔同,政府任何時候都係做「公共」嘢,唔追求利益,又唔追求壯大。任何時候都要面對社會不同持份者(stakeholder),面對不同價值觀,不同處境嘅人,根本唔知乜嘢叫做好。諗唔到唯有一路照規矩做,無奈呢一代就係人類歷史上演變得最快嘅一代,所以而家全球多數政府都係被市民埋怨緊,不論民唔民主。

以管理私人企業的心態同方法,去管理政府,根本唔work。政治人的mindset係一種專業,同香港人認識的其他專業唔同,冇人培訓,甚至冇乜人明白件事係點。所以之前話香港人無論幾聰明,响政治上就係蠢。
而家使件事更難嘅係,政府要成日面對橫蠻無理嘅人,面對想鈎結權力者使政策向自己傾斜嘅人,面對想對(本國)政府不利的人。要應付到呢D人,一定要响足心理上,有超乎常人的水平,好明顯而家D官响呢方面,連常人的水平都未到。

所謂提高政治智慧,就係要做到:
a. 明白各stakeholder的利害,處境,同價值觀。
b. 能夠從眾多觀點、建議、同批評中,諗到一個對大局最有利的做法。
c. 在作出一個行動、策略前(包括公眾講話),就估計到各stakeholder大約會做乜反應同行動。
d. 隨時要預備應付環境變化、策略失敗可能性、同「惡意」。
回復

金牌會員

政府所謂提高政治智慧,就係要做到:
小做小錯、多做多錯、唔做無得錯、有錯就是你錯

政治等於利益、利益分配不平衡就出現政治、政治就是高官富商市民政客再分配利益?
回復