設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3461|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

洗碗工月薪兩萬! 貼街招無人應徵 老闆加碼$2,000留舊...

論壇元老

樓主
月薪兩萬的洗碗「筍工」竟無人問津?東涌有餐廳近半個月貼街招,以月入兩萬招聘外判洗碗工,但終無人應徵,老闆無奈下惟有加薪一成留人。飲食業坦言洗碗工請人越來越難,料中央洗碗工場將成趨勢(見另稿)。

東涌馬灣新村月初出現「外判洗碗工,每月2萬」的矚目街招,記者追查下證實僱主是馬灣新村已經營16年的天廚菜館。老闆娘樊小姐嘆飲食業嚴重欠缺洗碗工,加上現職洗碗夫妻檔疑嫌辛苦打算離職,餐廳遂決定把洗碗工作外判:「畀多幾千蚊都要,起碼我唔使擔心員工休息又要搵人頂。」

以每月工作31日、每天12小時計,天廚以二萬元外判的洗碗工,平均時薪達53.8元,比法定最低工資(30元)高8成。但這2萬薪酬不容易賺,因外判洗碗工屬自僱人士,無就業保障,兼要周中無休,每天洗碗12小時,樊老闆承認一個人未必做得掂:「(外判)勤力的話一個都洗得掂,否則可搵人(如兼職)幫手,總之自己搞掂」。

■食肆人手短缺,除洗碗外,樓面及外賣司機仍空缺。

厭惡工作長期缺人

樊小姐強調已盡量體恤員工及改善洗碗環境,包括已在洗碗房加裝冷氣機,又強調洗碗工毋須幫手拖地或洗廁所,卻招聘仍遇困難,現時菜館尚有樓面及外賣司機空缺,一樣難請人。對貼了街招大半個月仍未有人應徵,她嘆稱「最壞打算是自己洗」,但至昨日菜館仍是請不到人,最終決定加薪2,000元挽留原已決定離職的洗碗工夫妻檔。

樊小姐遇上的請人困難恐只是問題冰山一角,勞工處指去年本港共有7,373個洗碗工空缺,較前年增加一成。

■菜館前年已在洗碗房安裝冷氣,讓員工有更舒適工作環境。

勞工處空缺網頁亦顯示,近日機場有飲食集團以1.6萬元的月薪聘請機場飯堂洗碗工,一周工作6日,每日12小時,需一年經驗,時薪達48元。飲食業界人士稱洗碗工近年一直供應不足加上薪酬持續上升,刺激中央洗碗工場的興起。

合眾人事顧問有限公司總經理蘇偉忠指洗碗達1.6萬至2萬元月薪已算是高人工:「只睇吓人肯唔肯做,現在的人比較錫身,會嫌辛苦。」他估計洗碗工要長期在狹窄環境工作,「屈住喺度,轉身都唔得,常浸住洗潔精對身體不好,重複工序更易令關節勞損」,因此洗碗視為厭惡性工作,令請人格外困難。

回復

論壇元老

沙發
首先洗碗工好多都有50元時薪,其次外判是公司甚麼都不理,要受判者全包工,即是沒有任何假期福利,也不會理你找幾多人洗。所以兩萬難講一定高薪;在機場兩年保安都萬六,還有福利假期。
回復

註冊會員

板凳

兩萬咁少,唔好玩啦~仲要東涌馬灣(最終決定加薪2,000元挽留原已決定離職的洗碗工"""夫妻檔"""")出面12000請1個,有福利假期.
出果$22000外判,個老闆仲扮到幾無奈.如果有人咁戇撚鳩接手你賺撚左啦~
回復

論壇元老

地板
點解咁偏僻一間餐廳,咁多碗碟要洗嘅?咁好生意架咩?
回復

論壇元老

我只可以講,東涌馬灣,應該是豪宅區喎!!!

所以咪無人去做洗碗囉!
回復

金牌會員

兩皮外判?做是31日每日12個鐘?一除番開...一D唔高渦!!東涌都有謙租屋庶!!即系都會有人做啦!! 大家諗一諗两皮野布哂比正虎,當場變公屋富户.我有個師兄响旺角開歺舘,用到70幾蚊一個鐘.個亞叔只同佢做8個鐘,夜晚unun腳再去酒店洗四五粒鐘,已经有两皮幾喇!!佢個街招應該寫15000另加數千小費.相信會好D!! 其實我有D回流番HK開歺飲嘅朋友都同我講有時唔系唔想加比D洗碗,而系牽一發動全身,加完比佢廚房師父又炸型要加!!
回復